Is een Border Collie een beginnershond?


is een border collie een beginnershond

De Border Collie is een prachtige hond met een lieve uitdrukking. Deze langharige viervoeter heeft qua uiterlijk een hoog knuffelgehalte. Veel mensen worden hierdoor al snel verliefd op dit ras. Geen wonder dat de Border Collie dan ook een zeer populair hondenras is.  

Maar, is de Border Collie een beginnershond? Of is meer ervaring een vereiste? Over het algemeen is het antwoord: Nee, een Border Collie is geen beginnershond.  

De Border Collie is intelligent, loyaal, energiek, gevoelig en aanhankelijk. Het is een lieve hond die over het algemeen goed is met kinderen. Waarom wordt dit ras dan niet gezien als geschikte beginnershond? Dit komt voornamelijk omdat het een zeer energiek ras is dat veel beweging en uitdaging nodig heeft. Daarnaast is een positieve en consequente opvoeding belangrijk, omdat de hond zo gevoelig is.

Het is dus verstandig dat je als baasje al enige ervaring hebt. Zo weet je hoe je de hond op positieve manier opvoedt en hoe je consequent blijft.

Kun je dan echt geen Border Collie opvoeden zonder ervaring? Jawel, maar een goede begeleiding is dan wel vereist. Ook is het verstandig dat je je goed inleest en op cursus gaat. Daarnaast moet je echt voldoende tijd vrijmaken om te wandelen met je hond of je hond op een andere manier beweging te geven. Denk bijvoorbeeld aan fietsen, zwemmen, balspelletjes, zoekspelletjes of agility. De Border Collie is er gek op. Niet alleen om lichamelijk uitgedaagd te worden, maar ook mentaal.

Als de Border Collie niet genoeg beweging krijgt, geen consequente opvoeding of veel alleen thuis is, dan kan hij probleemgedrag gaan vertonen. Denk aan blaffen, slopen en ander negatief gedrag. Ze kunnen zenuwachtige, angstige honden worden en in extreme gevallen zelfs agressief. Zorg dus voor een goede basis en opvoeding en voldoende beweging en uitdaging.

border collie geschikte hond voor beginners

Mocht je als beginner toch kiezen voor een Border Collie, dan loop je wellicht tegen het probleem aan dat niet alle fokkers je serieus nemen. Goede fokkers kijken namelijk of de koper geschikt is voor hun pupjes. Een Border Collie fokker zal zijn pups sneller toevertrouwen aan mensen die ervaring hebben met het ras, of ervaring met honden an sich en zich goed hebben ingelezen in het ras.

Als jij en je Border goede begeleiding krijgen en je voldoende tijd en aandacht hebt voor je hond, dan kan het een hele lieve hond zijn waar je ontzettend veel plezier van hebt. Een lief, loyaal maatje die overal voor in is!

Is een Border Collie een goede beginnershond voor een gezin?

Er zijn zeker situaties waarin dit hartstikke goed gaat, maar het wordt niet aangeraden. Als een Border Collie opgroeit met kinderen kan het een zeer lieve, leuke gezinshond zijn die lekker met je kinderen kan ravotten.

Een consequente opvoeding is dan zeer belangrijk. Om zenuwachtig gedrag en ander probleemgedrag te voorkomen. In combinatie met kinderen kan een consequente opvoeding erg lastig zijn. Houd er ook rekening mee dat de Border Collie met zijn enthousiaste, onstuimige gedrag je kleintje omver kan lopen.  

Conclusie

De Border Collie is in principe geen beginnershond. Mocht je toch een Border Collie in huis willen nemen, lees je dan goed in en ga samen op cursus. Zorg voor een consequente opvoeding en voldoende beweging en mentale uitdaging.

Recent Posts