Ierse Setter


Ierse setter karakter opvoeding

Op zoek naar meer informatie over de mooie Ierse Setter? Dan zit je hier op de juiste plek. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over dit lieve en intelligente maatje! Van de geschiedenis en het karakter tot de verzorging, opvoeding en gezondheid. Lees snel verder!

De onderwerpen in dit artikel:

  • Geschiedenis
  • Uiterlijke kenmerken
  • Karakter
  • Beweging
  • Opvoeding en training
  • Verzorging
  • Gezondheid
  • FAQ

Geschiedenis

De naam van de hond zegt al veel over het beestje. Het is een hondenras dat behoord tot de setters. Het ras is afkomstig uit Ierland en is van origine gefokt foor de jacht. De eerste Ierse Setters kwamen eind 1800 naar Nederland. Omdat het zo’n prachtige hond is werden ze veel ingezet voor hondenshows. Wist je dat zelfs prinses Wilhelmina fan was van dit ras en een Ierse Setter had?

Vandaag de dag is de hond vooral een gezelschapsmaatje. Hij wordt nog wel ingezet voor hondenshows of kleinschalige jacht.

Uiterlijke kenmerken

De Ierse Setter Club geeft twee rassen standaards voor het ras. De Ierse Setter Rood en de Ierse Setter Rood-Wit.

Ierse Setter Rood – De rode Ierse Setter is een prachtige, grote hond met een vriendelijke uitstraling. Een fluweelzachte, roodbruine, lange vacht met een lange pluimstaart en lange, hangende en behaarde oren. In enkele gevallen heeft de hond een vlekje op de borst of op een andere plek. Bekende bijnaam: Big Red.

Schofthoogte reu: 58-67 cm

Schofthoogte teefje: 55-62 cm

Gewicht: 25-30 kg.

Ierse Setter Rood-Wit – De Ierse Setter Rood wit lijkt qua uiterlijk heel veel op zijn Rode broertje. Deze hond is gemiddeld gezien heel iets groter. De vacht is lang, fluwelig met lange oren en een lange pluimstaart. De basiskleur van de vacht is wit, met rode platen.

De rood-witte setter is de originele kleur. De rode variant werd pas in de 19e eeuw gefokt.

Schofthoogte reu: 62-66 cm

Schofthoogte teefje: 57-61 cm

Gewicht: 25-30 kg.

Karakter

De Ierse Setter is een vriendelijke, intelligente hond. Zachtaardig, vrolijk, aanhankelijk en alert. Het is overigens geen geboren waakhond, daarvoor zijn ze te vriendelijk. Het zijn ook geen ontzettende blaffers (mits ze genoeg beweging krijgen).  

Ze zijn energiek, impulsief en een tikje eigenzinnig en ondeugend. Hierdoor kunnen ze soms wat lastiger te trainen zijn. De rood-witte variant is over het algemeen iets rustiger en evenwichtiger dan zijn roodharige broertje, die over het algemeen iets energieker en impulsiever is.

Ze zijn over het algemeen lief met andere dieren en kinderen. Ze zijn heel aanhankelijk en hechten zich erg aan hun baasje en het gezin.

Beweging

De Ierse Setter is een zeer energieke hond, vooral de roodharige variant. Hij vind het heerlijk om te rennen en te wandelen.

Met deze hond kun je ook jachttraining of behendigheid doen. Ook zwemmen en wandelen aan de fiets vinden ze heerlijk. Gooien met een frisbee of lekker ravotten met andere honden of met de kinderen.

Het is wel belangrijk dat de hond voldoende beweging krijgt. Anders gaat hij rebelleren, dingen kapot kauwen, blaffen en andere gedragsproblemen.

Wees voorzichtig met jonge honden, omdat dit ras gevoelig is voor gewrichtsaandoeningen. Laat een jonge hond geen trappen lopen en doe liever ook geen drukke spelletjes waarbij hij veel verschillende, abrupte bewegingen moet maken.

Ierse setter karakter gezondheid ras

Opvoeding en training

De Ierse Setter is een lieve, intelligente en aanhankelijke hond. De hond leert dus snel. Maar de Ierse Setter is wel een tikkeltje eigenwijs. Je hoeft geen bergen aan ervaring te hebben als baasje, maar het is wel belangrijk dat je consequent bent.

Het ras is daarnaast erg gevoelig. Hij gedijt dus het best bij een geduldige, zachtaardige aanpak en positieve training. Beloon hem dus liever voor positief gedrag, dan dat je begint te schreeuwen en extreem boos wordt bij negatief gedrag.

De hond is goed te trainen voor behendigheid en jachttraining.

Verzorging

De Ierse Setter heeft een langharige vacht. De vacht ziet er, met goede verzorging, fluwelig uit.

Om te voorkomen dat de vacht gaat klitten kun je de vacht regelmatig borstelen. Eens of twee keer per week. Verwijder dan direct vuil uit de vacht en controleer je hond op teken.

Controleer dan ook direct de oren, oogjes en poets eventueel de tanden. Hierdoor help je vorming van tandplak te voorkomen of uit te stellen.

Gezondheid

De Ierse Setter heeft een hoog risico op erfelijke ziektes. Ze zijn gevoelig voor de volgende ziektes (bron):

  • Heupdysplasie
  • Atopie (omgevingsallergie)
  • Cerebellaire ataxie (dronkemansgang door aandoening kleine hersenen)
  • Maagdraaiing
  • Staar
  • Epilepsie
  • Progressieve retina atrofie (PRA) (voortschrijdende verslechtering netvlies)
  • Slokdarmverwijding

De gemiddelde levensverwachting van de Ierse Setter is 12-15 jaar.

Ierse Setter FAQ

Is een Ierse Setter geschikt voor een gezin met kinderen?

Ja, een Ierse Setter is lief, zachtaardig en afhankelijk. Ze zijn over het algemeen heel lief voor kinderen. Wel zijn ze soms wat druk en lomp, vooral de roodharige variant. Een zeer jong kindje kan hierdoor nog weleens omver gelopen worden.

Hoe oud worden Ierse Setters?

Gemiddeld zo’n 12-15 jaar.

Kan een Ierse Setter met katten?

In principe zijn Ierse Setters goed met andere huisdieren. Dit verschilt echter per hond, dus het is geen garantie. Het helpt wel als de hond als pup opgroeit met katten.

Kan een Ierse Setter in een appartement?

Hmm, de Ierse Setter is geen kleine hond. Daarnaast hebben ze heel veel beweging nodig, ze zijn enorm energieke honden die graag grote afstanden lopen en rennen. Wil je de hond per sé in een appartement houden? Zorg er dan voor dat je hond echt genoeg beweging krijgt. Anders gaat hij blaffen, dingen kapot bijten en ander probleemgedrag vertonen.

Hoeveel kost een Ierse Setter pup?

Een Ierse Setter met Stamboom kost gemiddeld zo’n € 800,- Dit is natuurlijk een beetje afhankelijk van het vraag en aanbod.

Een pup zonder stamboom kost vaak ongeveer de helft. Wees hier wel heel voorzichtig mee. Fokkers met stamboom werken samen om inteelt te voorkomen. Dit weet je niet zeker bij pups zonder stamboom. Ook is dan niet altijd duidelijk welke ziektes in de familie zitten. Doe dus goed je research en stel de fokker vragen.

Let op, de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Momenteel is de vraag veel hoger dan het aanbod. Houd dus rekening met hogere prijzen. 

Waar koop je een pup?

Wij krijgen ontzettend veel vragen over nestjes en fokkers. Helaas kunnen we jullie geen adressen geven. Om jullie toch zoveel mogelijk te kunnen helpen, hebben we een stappenplan geschreven voor het vinden van een goede fokker. We hopen dat jullie hiermee ook op weg geholpen zijn. 🙂

Hoe groot wordt een Ierse Setter?

De Ierse Setter wordt gemiddeld tussen de 55-67 cm groot. Reutjes worden gemiddeld iets groter dan teefjes.

Is een Ierse Setter geschikt voor het erf of buiten?

Dit is niet de meest geschikte hond voor het erf of voor buiten op de boerderij. Het zijn geen waakse honden en ze zijn zeer afhankelijk en gehecht aan hun gezin.

Nawoord

Ik hoop je voldoende informatie te hebben gegeven over de Ierse Setter. Het zijn lieve, intelligente, aanhankelijke maar ondeugende beestjes. Hier heb je dus een heel fijn maatje aan.

Recent Posts