Hond op kantoor: Voordelen en nadelen


hond op kantoor tips

Het lijkt steeds populairder te worden, een hond op kantoor. Voor een honden eigenaar is dit natuurlijk super handig. Je viervoeter hoeft niet alleen thuis te blijven en je hoeft geen uitlaatservice te regelen.

Echter niet iedereen is blij met een kantoor hond. Zo zijn er mensen die bang zijn voor honden, of mensen die allergisch zijn. Voor mensen die allergisch zijn wordt de werksituatie natuurlijk erg vervelend.

Je hond meenemen naar kantoor, is dit een goed idee? In dit artikel noemen we de voor- en nadelen die we vervolgens verder toelichten. Hierdoor kun jij een weloverwogen keuze maken of je jouw viervoeter mee wilt nemen naar het werk. Of als je een werkgever bent, een weloverwogen keuze maken betreffende het huisdier policy in je bedrijf.

Voordelen:

 1. Honden verlagen het stress niveau

 2. Honden zorgen voor meer beweging

 3. Honden zorgen voor een mentale break

 4. Medewerkers denken positiever over hun werkgever

 5. Honden versterken de werksfeer en het team

 6. Helpt nieuwe medewerkers werven

 7. Kan positief werken voor de marketing

Nadelen:

 1. Vervelend voor collega’s die bang zijn voor honden

 2. Vervelend voor collega’s die allergisch zijn voor honden

 3. Niet alle honden zijn geschikt voor kantoor

 4. Niet alle honden zijn gelukkig op een kantoor

 5. Kan zorgen voor teveel afleiding

 6. Honden kunnen dingen kapot maken

 7. Legaal en verzekeringstechnisch kan het problemen geven

De voordelen toegelicht

Voordeel 1: Honden verlagen het stressniveau

Uit onderzoek is gebleken dat honden het stressniveau op kantoor verlagen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat mensen tussendoor vaker een mentale break nemen om de hond te knuffelen. Uit een ander Amerikaans onderzoek blijkt ook dat baasjes die hun hond mee mogen nemen naar kantoor minder stress ervaren dan baasjes die hun hond thuis laten. (1)

Voordeel 2: Honden zorgen voor meer beweging

Honden motiveren medewerkers om in de pauzes buiten te gaan wandelen. Ook motiveert een hond medewerkers om achter hun bureau weg te komen om met de hond te spelen.

hond uitlaten kantoor beweging

Voordeel 3: Honden zorgen voor een mentale break

Je hebt een deadline en ontzettend veel stress. Je loopt even naar de keuken om een kopje koffie te pakken. Onderweg kom je de kantoor hond tegen die je met zijn bruine oogjes en blije snoetje aankijkt. Toch even knuffelen! Dit geeft medewerkers een mentale break van hun werk. Je vergeet even helemaal waar je mee bezig bent en hoeveel stress je hebt.

Voordeel 4: Medewerkers denken positiever over hun werkgever

Uit onderzoek is ook gebleken dat medewerkers die hun hond mee mogen nemen naar het werk positiever denken over hun werkgever. Ze hebben het gevoel dat hun werkgever hun persoonlijke ontwikkeling belangrijk vinden. (2) Ook vergroot de mogelijkheid de hond mee te kunnen nemen naar kantoor de kans dat een medewerker bij het bedrijf blijft werken.

Voordeel 5: Honden versterken de werksfeer en het team

Niet alleen verlaagd een kantoorhond het stressniveau, de hond verbeterd ook nog eens de werksfeer. Het is gebleken dat een hond op kantoor zorgt voor meer conversaties tussen collega’s onderling. Bijvoorbeeld tussen collega’s met huisdieren en collega’s zonder huisdieren. Ook collega’s die elkaar eerder nauwelijks spraken gingen sneller een gesprek met elkaar aan over de hond. (3)

Voordeel 6: Helpt nieuwe medewerkers te werven

Onderzoek van Banfield Pet Hospital suggereert dat een huisdier policy op het werk mogelijk helpt bij het wrven van nieuwe medewerkers. Vooral bij millenials blijkt dit een belangrijke factor te zijn. 60% van de millenials zijn eerder geneigd bij een bedrijf te (blijven) werken met een huisdier policy, in tegenstelling tot 39% bij de overige doelgroepen. (4)

Voordeel 7: Het kan positief werken voor de marketing

Een hond op kantoor is niet alleen leuk en gezellig voor de medewerkers, maar ook voor de klanten van het bedrijf! Deel af en toe eens een foto van jullie “mascotte” op social media. Mensen vinden het enorm leuk om behind the scene foto’s te zien. Foto’s van dieren zijn daarbij erg populair. Een win-win dus!

De nadelen toegelicht

Nadeel 1: Vervelend voor collega’s die bang zijn voor honden

Dit nadeel spreekt voor zich. Voor collega’s die heel bang zijn voor honden is het ontzettend vervelend als er eentje losloopt op kantoor. Sommige collega’s kunnen zich misschien over de angst heen zetten, maar voor anderen blijft een hond op kantoor een enorme last en misschien zelfs wel een reden om tegen het werk op te gaan zien.

Nadeel 2: Vervelend voor collega’s die allergisch zijn voor honden

Veel mensen zijn allergisch voor honden. Ongeveer 1 op de 10 mensen heeft een dierenallergie. Een hond op kantoor kan bij deze groep zorgen voor tranende ogen, niesbuien, een jeukende opgezwollen huid, benauwdheid, hoofdpijn en een moe en lusteloos gevoel. (5) Erg vervelende klachten die we serieus moeten nemen! Mensen kunnen niet allergisch zijn voor vissen, wellicht is dit dus in dit geval een betere optie voor kantoor.

hond op kantoor voordelen

Nadeel 3: Niet alle honden zijn geschikt voor kantoor

Sommige honden worden als als puppy meegenomen naar kantoor. Andere honden pas op latere leeftijd. Voor deze laatste groep is het waarschijnlijk iets lastiger op kantoor. Klanten die in en uit lopen. Veel drukte van collega’s om hen heen. Niet elke hond is hier geschikt voor. Angstige honden kunnen misschien uit gaan halen. Waakse honden kunnen naar elke klant gaan blaffen. Hoewel sommige honden kunnen wennen aan de situatie, zijn andere honden er gewoonweg niet geschikt voor.

Nadeel 4: Niet alle honden zijn gelukkig op kantoor

Deze hangt een beetje samen met het stukje hierboven. Voor honden die bang zijn of snel gestrest is een kantoor misschien niet zo geschikt. Mensen die in en uit lopen kunnen erg stressvol zijn voor een hond. Ook houden sommige honden niet van de constante aandacht die ze krijgen en gaan zich terugtrekken. Vraag jezelf dan af of je hond niet veel gelukkiger is als het gewoon lekker rustig thuis kan blijven.

Nadeel 5: Een hond kan zorgen voor teveel afleiding

Hoewel het fijn is dat een hond ons een mentale break geeft en ons soms motiveert achter ons bureau weg te komen, kan een hond ook voor teveel afleiding zorgen. Sommige mensen zijn snel afgeleid en hun aandacht zal constant uitgaan naar de hond. Ook een zeer drukke en aanwezige hond kan zorgen voor teveel afleiding.

Nadeel 6: Honden kunnen dingen kapot maken

Dit spreekt voor zich natuurlijk. Een pup of hond kan iets kapot bijten of iets omstoten tijdens het spelen. De hond kan een ongelukje op het tapijt krijgen. Hoewel jij je hond natuurlijk goed in de gaten houdt en hem regelmatig uitlaat kan er altijd iets misgaan of kapot gaan.

dog office pro cons

Nadeel 7: Legaal en verzekeringstechnisch kan het problemen geven

Een puntje waar je misschien niet zo snel aan hebt gedacht, maar zeker belangrijk is. Je hond kan iets waardevols kapotmaken, een collega of klant per ongeluk laten struikelen of bijten. Ook kan een hond op kantoor een conflict veroorzaken met een allergische collega, die hierdoor geen “veilige werksituatie” meer ervaart.

Nu je alle voor- en nadelen van een hond mee naar kantoor hebt gelezen kun je een weloverwogen keuze maken. Of het nu voor jezelf is, of voor het huisdier policy van je bedrijf.

Recent Posts