Hond Likt Aan Eigen Wond – Is Dat Gevaarlijk?


Hond likt aan eigen wond

Een hond likt instinctief zijn wonden. In mensenspeeksel zitten gemiddeld 600 vaste soorten bacteriën. In hondenspeeksel zijn minstens 5000 bacteriën aanwezig. (bron)

Is het gevaarlijk als een hond zijn eigen wond likt? Nee, meestal niet. Een hond verzorgt zijn wondjes instinctief door ze te likken. Gaat het om een grote wond, of een wond na een operatie? Probeer het dan te voorkomen. Ook overmatig likken van (grote en/of kleine) wondjes is niet goed voor een hond. Dit kan zorgen voor infecties.

Hondenspeeksel bevat een enzym dat bacteriën doodt en overmatige groei van bacteriën tegengaat. Daarnaast stimuleert het likken van de wond een goede doorbloeding en een vochtig klimaat. Dit alles zorgt ervoor dat wonden beter genezen.  

De bacteriën die aanwezig zijn in hondenspeeksel, zijn niet schadelijk voor je hond zelf. Likt jouw hond een wondje, maak je dan niet direct zorgen. Je hond is zichzelf aan het verzorgen. 

Wanneer jouw hond een operatie heeft ondergaan die een flinke wond heeft veroorzaakt, is het beter dat de hond er niet bij zit. Vaak geeft de dierenarts al iets mee om te voorkomen dat je hond gaat likken, zoals een kap. 

Onze aanrader: Deze hondekap van Comfy Cone.

Zit jouw hond zichzelf echter aan één stuk door te likken? Soms tot bloedens toe? Probeer hem er dan van te weerhouden. De wond wordt dan continu aangeraakt en de wond wordt te nat. Hierdoor geneest het niet goed omdat de wond telkens open wordt gehaald. Ook kan dit leiden tot infecties.

Probeer dit overmatig likken te voorkomen door bijvoorbeeld een kap, een muilkorfje, of vraag je dierenarts of specialist om advies.

Mijn hond likt de wond van andere honden

Er is weinig bekend of dit kwaad kan of niet. Er zijn geen onderzoeken naar gedaan. In principe gebeurt dit heel vaak, het is een dierlijk instinct om eigen wonden en de wonden van anderen te likken. Pas toch op wanneer het teveel wordt. Overmatig likken kan zorgen voor infecties.

Probeer in dit geval honden tijdelijk in aparte ruimtes te houden. Of zorg ervoor dat de honden niet bij de wond kunnen komen.

Tips om een hond te laten stoppen met likken aan zijn wond

Sommige dierenartsen geven aan dat je iets Sudocrème op de wond kunt smeren. (bron) Dit schijnen veel honden vies te vinden, waardoor ze er vanaf blijven. Pas hier wel een beetje mee op en smeer slechts een dun laagje, want Sudocrème bevat zinc-oxide. In grote hoeveelheden is dit giftig voor honden.

Ook vaseline kun je in een dun laagje op een (schone) plek smeren. Dit zorgt voor een kleine barrière.

Je kunt je hond ook een kap omdoen, of een muilkorf. Dit voorkomt dat ze bij de wond kunnen.

Micropore tape is veilig te gebruiken bij een wond bij honden. Dit is een medische, hypoallergene tape die makkelijk af te halen is wanneer je hem nat maakt. Door deze tape te gebruiken voorkom je dat de hond direct bij de wond komt. Hoewel het vaak wel aangeraden wordt om de wond aan de open lucht te drogen.

Wat moet je absoluut niet doen? Gebruik nooit zomaar tea tree olie op je hond. Pure tea tree olie is giftig voor honden. Ze kunnen er heel ziek van worden en zelfs door overlijden.

Gebruik nooit zomaar ibuprofen, paracetamol of een ander menselijk medicijn of crème op je hond. De huid en het lichaam van een hond zijn vele malen gevoeliger dan die van een mens.  

Mijn hond likt mijn wonden, is dat gevaarlijk?

Ja, Belgische hoogleraar Guy Cornelis geeft aan dat dit heel gevaarlijk kan zijn. In hondenspeeksel zitten veel verschillende bacteriën, die bij mensen bij contact met een open wond kunnen leiden tot verschillende ziektes. 

Hieronder valt Gangreen, waarbij je vlees afsterft. Maar ook de bacterie capnocytophaga canimorsus komt soms voor in hondenspeeksel, waardoor een gezond mens binnen enkele dagen grieperig kan worden en zelfs kan komen te overlijden. 

Laat je hond dus nooit jouw wonden likken en waarschuw ook je kinderen hiervoor.

Recent Posts