Hoeveel beweging heeft een Border Collie nodig?


hoeveel beweging heeft een border collie nodig

De Border Collie, in de volksmond ook wel ‘schaapshond’ geheten, werd oorspronkelijk gefokt voor het schapendrijven. Dat was een voortdurende fysieke en mentale uitdaging voor het dier. Om de schapen bijeen te houden legde de hond soms wel 100 kilometer per dag af. Daarbij moest de herder constant in het oog houden worden om commando’s direct op te kunnen volgen. Zowel het drijven als de alertheid is dan ook in zijn genen verankerd. Je kunt dus al een beetje aanvoelen dat de Border Collie flink wat beweging nodig heeft. 

Hoeveel beweging heeft een volwassen Border Collie nodig?

De Border Collie zit hoog in zijn energie en heeft weel beweging nodig. Een gezonde, volwassen Border Collie heeft minstens 90 minuten beweging per dag nodig. 

Dit hoeven niet 90 minuten intensieve beweging te zijn. Denk ook aan een wandeling, een balspel of lekker zwemmen. Ook zijn intellect moet worden uitgedaagd. 

Door je Border Collie regelmatig te laten bewegen help je hem om alert te blijven, beter te kunnen slapen, sterke botten en spieren op te creëren én te behouden en een vrolijk sociaal leven te hebben.

Andersom geldt natuurlijk ook dat je rekening moet houden met beweging als je hond op leeftijd komt. Als senior zal het allemaal niet meer zo snel en energiek gaan omdat de conditie wat achteruit zal gaan.

Hoeveel beweging heeft een Border Collie pup nodig?

Een pup heeft natuurlijk minder beweging nodig dan een volwassen hond. Voor een pup geldt over het algemeen: 5 minuten beweging per maand dat het oud is. Is je Border Collie 3 maanden oud? Dan is 15 minuten beweging per dag dus voldoende. 

De pup is volledig volgroeid rond 18 maanden. Reken dus tot 18 maanden. Hieronder een lijstje om het makkelijk voor je te maken. 

1 maand – 5 minuten

2 maand – 10 minuten

3 maand – 15 minuten

4 maand – 20 minuten

5 maand – 25 minuten

6 maand – 30 minuten

7 maand – 35 minuten

8 maand – 40 minuten

9 maand – 45 minuten

10 maand – 50 minuten

11 maand – 55 minuten

12 maand – 60 minuten

13 maand – 65 minuten

14 maand – 70 minuten

15 maand – 75 minuten

16 maand – 80 minuten

17 maand – 85 minuten

18 maand – 90 minuten

Speel met pups ook niet te wilde spelletjes, wees voorzichtig met zijn/haar gewrichten. De Border Collie heeft een iets verhoogde kans op heupdysplasie, dit wil je natuurlijk voorkomen.

Border Collies hebben een actieve, sportieve en stimulerende baas nodig, iemand die de hond aan het werk zet. Elke hond, en zeker een Border Collie, heeft meer nodig dan alleen een ‘blokje om’. Dit dier heeft uitdagingen nodig waarbij een beroep gedaan wordt op zijn intellect. Krijgt hij te weinig stimulans, dan gaat hij zelf op zoek naar uitdagingen met als resultaat vaak ongewenst gedrag zoals bijvoorbeeld het ‘opdrijven’ van wandelaars.

Een goede baas zorgt voor spel en training tijdens de wandelingen want met alleen wandelen of rennen naast de fiets train je zijn fysieke conditie, niet zijn mentale.

border collie beweging

Welke spelletjes en activiteiten?

De Border Collie is echt in zijn element als hij behendigheidsspelletjes kan doen. Hij volgt – hoe kan het ook anders- , ook vliegende objecten. Een hondenfrisbee is dan ook een eenvoudig en leuk speeltje waarmee het drijfinstinct geoefend wordt.

Een ander spel is Agility (behendigheidstraining). Daarbij moet de hond zo snel mogelijk een parcours vol met hindernissen afleggen. Je kunt op diverse plekken in Nederland een training volgen of een Agility-pakket kopen waarmee je een eigen parcours in de tuin kunt bouwen. 

Er bestaat nu overigens ook een hondensport dat een kruising is tussen Agility en frisbee, Flygility. Lees hier meer over in ons artikel over Flygility. 

Ga met de hond terug naar zijn ‘roots’ en volg een cursus schapendrijven waarbij de hond zich de kunst van het drijven (opnieuw) eigen maakt. De huidige trend om voor de begrazing van natuurgebieden schaapskuddes in te gaan zetten, biedt deze onvermoeibaar, intelligente hond mogelijkheden om zijn oude rol weer op te pakken.

Ook denkspelletjes zijn een goede afwisseling voor de Border Collie. Dit zijn spelletjes waarbij de hond brokjes of koekjes uit een speelgoed parcour moet zien te krijgen. Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden in deze denkspelletjes. Lees ook ons artikel over top 10 denkspelletjes voor honden. 

Je kunt ook zoekspelletjes doen met je hond. Dit vinden honden met jachtinstinct geweldig. Verstop wat brokjes door het huis of in de tuin en laat je hond’s neus het werk doen. 

Wat als je Border Collie te weinig beweging krijgt?

Als een hond te weinig beweging krijgt, bestaat er een grote kans dat hij probleemgedrag gaat vertonen. Denk aan overmatig blaffen of dingen slopen. 

Krijgt je Border Collie te weinig beweging, dan is de kans groot dat zijn conditie achteruit gaat en de hond te dik wordt.

Dit heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid van je hond waaronder: hart- en longproblemen, bot- en gewrichtsproblemen, verhoogde kans op suikerziekte en blaasproblemen en zelfs een verkorting van de levensverwachting met 2 jaar. (bron)

Recent Posts