Flygility


flygility hondensport

Flygility is geïntroduceerd in Nieuw Zeeland in 1992, als nieuwe hondensport. Deze sport combineert onderdelen van zowel Flyball als Agility en heeft de naam Flygility gekregen.

Vanaf het moment van lancering werden er in Nieuw Zeeland maandelijks demonstraties en wedstrijden gehouden om bekendheid te geven aan deze nieuwe sport. Omdat de sport snel groeide is er een aparte Flygility bond opgericht. Deze bond wordt N.Z.F.D.A. (Nieuw Zeeland Flygility Dog Association) genoemd.

De N.Z.F.D.A. zorgt voor een gereguleerde promotie van Flygility en een goede samenwerking met andere organisaties die interesse tonen in Flygility. Zij houden bij welke hondenscholen Flygility geven en wedstrijden organiseren.

Wat is Flygility?

Flygility is, zoals aangegeven, een combinatie van Flyball en Agility (behendigheid). In de basis lijkt Flygility op Flyball, maar in plaats van de vier standaard sprongen die het Flyball kenmerken, wordt er in Flygility een combinatie van de Flyball sprongen en een hogere selectie van behendigheidstoestellen gebruikt. Hierbij kun je denken aan de kattenloop, de breedte sprong, de palen, de schutting en natuurlijk ook de behendigheidssprongen. Behendigheidstoestellen zoals schutting en kattenloop zijn van formaat en hoogte aangepast en ook nieuwe toestellen worden geïntroduceerd.

Hoewel het een combi is van twee snelheidssporten is er zeker meer nodig dan alleen snelheid. De hond moet zelfstandig een 30 meter lang parcours afleggen, naar de Flyball bak en weer terug.

Het parcours bestaat uit lage obstakels zodat Flygility door elk ras, van alle leeftijden en elke grootte beoefend kan worden.

De klassen die in Flygility voorkomen

  • Beginners
  • Intermediair
  • Senior
  • Advanced
  • Plate
  • Novelty

De laatste twee klassen zijn aparte klassen waar je extra ervaring op kan doen. Maar staan los van de doorgroei klassen.

Iedereen start in de beginnersklasse en kan daarna bij het behalen van voldoende punten doorgroeien naar de volgende klasse. De parcoursen worden steeds moelijker en er wordt gevarieerd met de toestellen in het parcours. Je moet hierbij denken aan het niet in een rechte lijn opstellen van de obstakels op weg naar de Flyball bak, het variëren in het aantal toestellen dat genomen dient te worden en de keuze uit de variatie van de toestellen.

Flygility onderscheidt zich van de Flyball en Agility door het volgende, niet alleen snelheid van de hond is van belang. In Flygility speelt gedrag een hele grote rol. Beheersbaarheid, concentratie en controle zijn de sleutelwoorden binnen deze sport. Buitensporig gedrag van een hond in deze sport wordt niet getolereerd.

Opbouw van het parcours

Omdat de obstakels laag zijn kunnen honden vanaf een half jaar meedoen. En kunnen ze blijven meedoen tot op hoge leeftijd. Naarmate je doorstroomt in de klassen wordt het parcours moeilijker en daardoor blijft het ook voor de gevorderde honden heel erg leuk.

Flygility kan individueel of in teamverband worden beoefend. Loop je binnen een team van meerdere honden, dan wordt de hoogte aangepast aan de kleinste viervoeter.

Dit is vergelijkbaar met Flyball. Waar in een team van vier lopers de kleinste hond de hoogte van de hordes bepaald. Bij Flygility wordt er ook mentaal wat van de hond gevraagd. De hond moet namelijk zelfstandig het parcours lopen en daarbij inzichten beheersing tonen.

Ook aan de start en finish, die beiden plaatsvinden op een tafel, wordt er geen agressie, geblaf of druk gedrag getolereerd. Dat geldt ook voor de overige aanwezige honden, die op hun beurt moeten wachten.

Bijna iedereen kan meedoen, zelfs mensen met een lichamelijke beperking. Uiteraard moet de locatie waarop de sport gegeven wordt hier wel geschikt voor zijn.

Elk ras kan meedoen, daar het meer vraagt dan alleen snelheid. De hond moet wel liefde voor de bal hebben. Veel meer is er niet voor nodig. Je kunt in een team starten, maar de sport is ook individueel te doen.

Tot slot

Het lijkt mij een mooie sport, Flygility. Ik heb zelf jarenlang Agility beoefend met onze Jack Russel. Die wist na een paar keer lopen het parcours uit zijn hoofd. En hij was erg snel. Ben er een paar jaar terug mee gestopt, want hij is nu 15 jaar oud. Hij vond het altijd heel mooi ook, om te doen. We hadden samen veel plezier. Ik kende Flygility toen nog niet, anders hadden we het zeker geprobeerd!

Recent Posts