Groenendaeler


groenendaeler karakter

Er zijn verschillende soorten ras honden tegenwoordig te vinden. Het ontstaan van nieuwe soorten rashonden is het gevolg van fokken tussen de verschillende rassen.

In dit artikel zullen we de Groenendaeler breedvoerig belichten. 

In dit artikel:

  • Geschiedenis
  • Uiterlijke kenmerken
  • Karakter
  • Verzorging
  • Beweging
  • Opvoeding
  • Gezondheid
  • FAQ

Geschiedenis

Het ontstaan van de Groenendaeler brengt ons helemaal terug naar het jaar 1868. Toen werd vastgesteld dat de situatie betreffende de Belgische herders onverzichtelijk was.

Om enige structuur hierin te brengen heeft de hoogleraar Reul in 1891 getracht om een rasstandaard te ontwikkelen. Om dit te doen maakte hij een aanvang met een onderzoek die een fokprogramma met zich meebracht.

Door middel van dit fokprogramma die werd opgericht en die ervoor moest zorgen dat er duidelijkheid kwam tussen de verschillende Belgische herders, ontstond er drie verschillende rassen.

De aspecten die bepalend waren om ze te onderscheiden waren de kleur en het haartype. Dit was aanleiding voor de Belgische Kennel Club om de rassen Lakense, Mechelse en Tervuerense Herder in 1897 te benoemen.

Doordat er elders met andere herders gefokt werd, ontstonden er andere type herders waaronder de Groenendaeler. Dit unieke ras werd beschouwd als de vierde ras van de herdersoorten. De naam is een afgeleide van de locatie waar deze herdersoort is ontstaan.

Uiterlijke kenmerken

Qua uiterlijke kenmerken kun je deze Belgische herder meteen herkennen aan zijn gemiddelde groote.

Een typisch kenmerk van deze hond is dat zijn vacht weelderig zwart lang haar omvat die zijn geheel lichaam bedekt.

Rond de oren, hoofd en benen is het haar wat kort. Doorgaans heeft deze unieke hond donkerbruine ogen en hebben ze de vorm van een amandel.

Wanneer de Groenendaeler volgroeit is kan het een maximale gewicht van om en bij 28 kg.

Een teefje is 56–62 cm hoog, met een gewicht van 20–25 kg.
Een reutje is 60–66 cm, met een gewicht van 25–30 kg.

Al deze kenmerken maken deze hond tot een mooie huisdier. Door zijn zwarte kleur heeft het de juiste insteek om als waakhond te dienen.

Karakter

Intelligent, liefdevol en attent zijn de drie sleutelwoorden om het karakter van de Groenendaeler het best te omschrijven.

Ze blijven hun hele leven lang trouw aan hun baasje en stellen zich altijd open om nieuwe dingen bij te leren. Ze zijn gevoelig en zeer leergierig. 

Een goede aanrader is om vanaf het prille begin van de opvoeding deze hond te onderrichten in zelfverzekerdheid. Een van de beste manieren om dit voor elkaar te krijgen, is om met hem op avontuur te gaan. Hierdoor kan hij in contact komen met vreemde situatie die zijn zelfvertrouwen een boost zal geven.

Verder is deze type herdershond een teamplayer en zul je geen last ondervinden wanneer het gaat om het spelen met andere honden.

Tegenover vreemden zijn de meeste Groenendaelers wat gereserveerd.

groenendaeler hond

Verzorging

Voor wat betreft de verzorging van deze speciale hond is er het een en andere dat je moet weten. 

Borstel de vacht niet teveel. Het te veel borstelen van het haar kan ervoor zorgen dat de ondervacht kan beschadigen.

In het verlengde hiervan kan er meteen worden aangegeven dat de hond geen behoefte heeft aan extra vachtverzorging.

Op het moment dat de verharingsperiode is aangebroken kan er eenvoudig met een grove kam geborsteld worden. Zonder al te veel inspanning kan de losgekomen vacht hierdoor worden weggehaald.

Zoals je zelf kunt merken is er niet veel nodig voor deze Groenendaeler qua verzorging.

Beweging

Deze speciale herder is een enorm beweeglijke en energieke hond. Het is belangrijk dat hij ook de gelegenheid krijgt om dit vrij te kunnen doen.

Ben je een fanatieke fietser? Dan is dit een mooie gelegenheid om je hond naast je te laten rennen. Deze Groenendaelers zijn heel erg dol op zwemmen.

Apporteren of met een bal rond drollen vinden ze ook erg leuk. Het is belangrijk dat deze herder genoeg beweegt. Als dat het geval is zal hij in het huis kalm zijn.

Een Groenendaeler die niet genoeg beweging krijgt kan zich in huis heel zenuwachtig gedragen. 

Opvoeding

De Groenendaeler leert snel en is gebaad bij een positieve opvoeding. Zorg ervoor dat het met vreemde situaties in contact komt, zodat het zelf kan ontdekken hoe te handelen.

Het is voor dit ras belangrijk dat ze op jonge leeftijd gesocialiseerd worden. Deze honden zijn snel geneigd om zeer waaks te worden. En minder leuk te doen tegen andere honden. 

Tevens heeft hij en strakke en consequente opvoeding nodig van een ervaren baasje. 

Gezondheid

De levensverwachting van de Groenendaeler is 12-13 jaar. Het ras is erg gezond, qua erfelijke ziektes staat er slechts één geregistreerd als hoog risico:

  • Maagkanker

Ook heeft de hond een lichte kans op heupdysplasie. Dus wees voorzichtig, vooral met pups. 

FAQ

Hoe groot wordt een Groenendaeler?

Een teefje is 56–62 cm hoog, met een gewicht van 20–25 kg.
Een reutje is 60–66 cm, met een gewicht van 25–30 kg.

Hoe oud wordt een Groenendaeler?

Een Groenendaeler wordt gemiddeld 12-13 jaar oud. 

Kan een Groenendaeler in een appartement?

Nee, liever niet. Een Groenendaeler heeft veel ruimte en beweging nodig. Hierdoor is de hond eerder geschikt voor een boerderij dan een appartement. 

Wanneer hij niet genoeg beweging krijgt of zich verveelt, kan hij gaan slopen. 

Is een Groenendaeler geschikt voor een gezin met kinderen? 

Ja, een Groenendaeler is lief voor zijn gezin met kinderen. De hond heeft dan wel een vroege socialisatie nodig en een baasje die hem een strakke, consequente opvoeding geeft. 

Kan een Groenendaeler met andere honden en katten?

Ja, maar het is dan wel van belang om de hond er op jonge leeftijd mee in aanraking te brengen. 

Waar koop ik een Groenendaeler pup?

Wij kunnen je helaas niet in contact brengen met een fokker. Wel hebben we een stappengids geschreven om een goed nestje te vinden. Deze lees je hier. 

Nawoord

Nu weet je alles wat je moet weten over de Groenendaeler. Een lieve, intelligente hond die geschikt is voor een gezin met kinderen. Die het goed doet op een boerderij met ruimte. Maar die een strakke en consequente opvoeding nodig heeft. 

Recent Posts