De Duitse Dog is een gigantisch hondenras en een uitstekende gezinshond. Hij wordt ook wel de vriendelijke reus genoemd en staat bekend om zijn ontzettend gezellige en kalme karakter.
In dit artikel lees je alles over dit geweldige hondenras en of deze zachtaardige reus geschikt is voor jou.
In dit artikel:
- Geschiedenis
- Uiterlijke kenmerken
- Karakter
- Verzorging
- Beweging
- Opvoeding
- FAQ
Geschiedenis
Duitse Dogs zijn oorspronkelijk in Duitsland gefokt als jachthonden en waakhonden voor landgoederen.
Tegen het einde van de 17e eeuw werd dit hondenras ook als huisdier beschouwd in Duitsland.
Tegenwoordig worden deze honden nog nauwelijks gebruikt om mee te jagen en zijn het voornamelijk trouwe metgezellen.
In het jaar 1887 werd de Duitse Dog officieel als rashond erkend.
Uiterlijke kenmerken
Het meest kenmerkend aan dit ras is uiteraard zijn gigantische verschijning: hij kan zo groot worden als een klein paard.
Een teefje wordt gemiddeld 71–81 cm en weegt 45–59 kg.
Een reutje wordt gemiddeld 76–86 cm en weegt 54–90 kg.
Daarbij heeft hij een lange, smalle en rechthoekige kop met diepliggende ogen en een koninklijke uitdrukking.
Ze hebben een korte vacht die in veel verschillende kleuren voorkomt: ze kunnen zwart, zwart met wit, blauw, geel en wit zijn.
Amerikaanse Doggen hebben een kleinere kop en een slanker gestalte dan Europese Doggen.
Karakter
Dit hondenras is één van de meest vriendelijke die je ooit zal tegenkomen en een enorme aanwinst voor het gezin.
Hij wordt ook wel de vriendelijke reus genoemd en hij kan zeer goed overweg met andere dieren en met kleine kinderen.
Dit ras is erg sociaal en geniet van het gezelschap van mensen. Let echter wel goed op omdat hij door zijn grootte en slungelige bewegingen per ongeluk op kinderen en andere dieren kan gaan staan. Laat je kinderen ook geen paardje rijden op de rug van de hond. En laat ze natuurlijk nooit alleen. Dit geldt voor alle rassen.
Tegenover vreemden is de hond enigzins gereserveerd. Hij is vrij waaks en bewaakt graag zijn territorium.
De hond heeft wel een strakke en consequente, maar vriendelijke opvoeding nodig. Anders kan de hond proberen de leiding over te nemen.
Verzorging
Wanneer je dit ras wil aanschaffen, houd er dan rekening mee dat de kosten van dit ras meestal hoger uitvallen dan bij andere hondenrassen.
Omdat hij zo groot is, heeft hij meer eten nodig en ook de kosten van de dierenarts kunnen oplopen.
Wanneer hij ziek wordt en medicijnen nodig heeft zal hij door zijn gewicht een hogere dosis nodig hebben. Dit geldt ook voor operaties: een hond van dit gewicht heeft aanzienlijk meer anesthesie nodig en daarmee wordt ook de rekening van de dierenarts hoger.
Maar als je een rustige, liefdevolle gezinshond wil en de kosten er voor over hebt dan is dit ras een uitstekende keuze.
Omdat dit ras een korte vacht heeft, is hij redelijk onderhoudsarm. Wel zal hij een aantal keren per jaar in de rui zijn en zal hij dan dus een hoop haar verliezen.
Dit gebeurt meestal in de lente wanneer de temperaturen oplopen. Om dit enigszins onder controle te houden, kun je de hond elke week borstelen en elke dag wanneer hij in de rui is.
Daarbij moet deze hond af en toe in bad en zullen de nagels regelmatig geknipt moeten worden.
Beweging
Het zou ideaal zijn als er een grote, omheinde tuin beschikbaar is voor deze hond zodat hij zijn grote, logge benen kan strekken wanneer het nodig is.
Het is echter geen must, zolang hij de beweging krijgt die hij nodig heeft (twee tot drie wandelingen per dag).
Omdat ze zo groot zijn, zullen ze naar buiten moeten en af en toe wat rennen. Ze hebben echter geen eindeloze energie zoals sommige andere hondenrassen. Daarom zie je dit soort honden ook vaak ontspannen op de bank.
Geef een puppy van dit ras nooit te veel beweging omdat dit slecht kan zijn voor zijn groeiende gewrichten. Het beste kun je wachten tot hij 18 maanden oud is voordat je hem intensief laat bewegen.
Opvoeding
Ook al staan deze honden bekend als vriendelijke reuzen en hebben ze over het algemeen een heel kalm temperament, oorspronkelijk zijn ze gefokt als waakhonden.
Onder bepaalde omstandigheden kan dit instinct aangewakkerd worden. Duitse Doggen zijn erg loyaal naar hun gezin toe en wanneer ze worden verrast door een vreemde in de tuin of in het huis kan hij zich waaks gaan gedragen.
Daarom moet dit ras vanaf jonge leeftijd al gesocialiseerd worden en moet men hem vertrouwd laten raken met nieuwe mensen en situaties.
Gezondheid
De Duitse dog wordt gemiddeld zo’n 8-10 jaar oud. Er staan een aantal erfelijke ziektes geregistreerd op dit ras:
- Heupdysplasie
- Elleboogdysplasie
- Maagdraaiing
- Hartfalen
- Staar
- Botkanker
- Melkklierkanker
- Wobbler syndroom
Wees dus erg voorzichtig met jonge pups. Laat ze niet teveel bewegen en doe geen wilde spelletjes met ze. Laat ze ook niet traplopen. Dit om de kans op heup- en elleboogdysplasie te verminderen.
FAQ
Hoe groot wordt een Duitse Dog?
Een teefje wordt gemiddeld 71–81 cm en weegt 45–59 kg.
Een reutje wordt gemiddeld 76–86 cm en weegt 54–90 kg.
Hoe oud wordt een Duitse dog?
De hond wordt gemiddeld tussen de 8-10 jaar oud.
Is een Duitse dog geschikt voor een gezin met kinderen?
Ja, de Duitse dog wordt ook wel grote vriendelijke reus genoemd. Hij is sociaal en geniet van gezelschap. Hij is wel groot, dus een jonge, Duitse dog kan nog weleens voor botsinkjes met kinderen zorgen.
Waar vind ik een Duitse dog pup?
Wij kunnen je niet in contact brengen met fokkers. Wel hebben we een artikel geschreven waarin we stap voor stap uitleggen hoe je een betrouwbare fokker vindt. Lees dit artikel hier.
Kan een Duitse dog in een appartement?
Ja, afhankelijk van hoe groot jouw appartement is. Een Duitse dog is groot en heeft aardig wat ruimte nodig. Maar dat gezegd hebbende, het is geen hond die de hele dag wil spelen en bewegen. Hij hangt na een wandeling net zo lief op de bank. Heb je dus een ruim appartement en tijd om met je hond te wandelen? Dan is een appartement eventueel een optie.
Nawoord
Nu weet je alles wat je moet weten over de Duitse dog, de grote vriendelijke reus. Een sociale gezinshond die een strakke, consequente opvoeding nodig heeft.