Drentse Patrijshond


Deze jacht en gezinshond, komt zoals de naam al doet vermoeden oorspronkelijk uit Drenthe in Nederland. Hij valt onder de rasgroep van de voorstaande honden. Wil je meer te weten komen over dit hondenras, lees dan snel verder in dit artikel!

Drentse patrijshond
Foto door: Stefanie Joksch

De onderwerpen in dit artikel:

  • Geschiedenis
  • Uiterlijke kenmerken
  • Karakter
  • Verzorging
  • Beweging
  • Opvoeding
  • Gezondheid 
  • FAQ

Geschiedenis

Vermoedelijk is de Drentsche Patrijshond ontstaan vanaf de 16e eeuw uit de Spioenen (Ook wel Spanjoelen genoemd). Dit waren staande honden uit Spanje.

In Nederland werden de honden Patrijshonden genoemd, ze werden ook gebruikt voor de jacht op patrijzen. Het oosten van ons land was in die tijd een nogal afgesloten gebied. Daarom is het in dit gebied goed gelukt om de honden raszuiver te houden.

De enige hond die mogelijk wel in het ras gebruikt is, is de Duitse Heidewachtel.

De naam voorstaande hond, waar de Drentsche Patrijs onder valt, komt van het staan tijdens de jacht. De hond gaat stil staan bij het zien van een prooi, met zijn kop omhoog en vaak een poot opgetrokken. Als de Jager dan naar hem toe komt om het wild neer te schieten, jaagt hij de prooi op.

In Engeland werd vaak een retriever gebruikt om daarna de buit op te halen. In Nederland staan wij bekend als een zuinig volk.

De Patrijs is dan ook geleerd om ook de buit op te halen. Hierdoor is het een veelzijdige jachthond. De Drentsche Patrijs kan niet alleen jagen, maar stond ook bekend als een waakzame hond op het erf.

Uiterlijke kenmerken

De ideale schouderhoogte ligt tussen de 55 en 63 cm. Hij heeft een dichte, halflangharige vacht.

De kleuren zijn wit met bruine of oranje platen en hij kan ook een tankleurige tekening hebben, met soms wat spikkels. Een manteltekening over het hele lichaam is wel toegestaan maar niet gewenst.

Een volwassen hond weegt zo tussen de 25 en 35 kilo. De schofthoogte ligt tussen de 55-63 cm. 

Het is een krachtig gebouwde hond. De kop is redelijk breed en de snuit is iets korter dan de schedel. De neus is goed ontwikkeld met ruime neusgaten, dit komt goed van pas bij zijn jachtgeschiedenis.

Karakter

Hij is Attent, aanhankelijk, zacht, waaks, intelligent, nieuwsgierig, gehoorzaam en evenwichtig.

Als ze veel beweging krijgen zijn het ook makkelijke huishonden. Ze kunnen goed samen leven met andere soortgenoten en zijn ook lief voor kinderen. Het zijn bij veel beweging goede gezinshonden.

De Drentsche Patrijs kan waakzaam zijn, maar is niet vervelend voor vreemden. Hij kan erg aanhankelijk zijn naar zijn baas toe en houdt zijn baasje dan ook goed in de gaten.

Met andere kleinere huisdieren kan wel het jachtinstinct van de Patrijs naar voren komen, deze zijn daarom minder geschikt om samen te houden. Of er moet van jongs af aan op getraind worden.

Hij is niet geschikt om buiten in een kennel te houden, hij wil altijd graag bij zijn gezin zijn.

Verzorging

De Drentsche Patrijs heeft een makkelijke vacht. Een maal per week kan je hem kammen.

Neem hierbij vooral de langer behaalde gedeelten van de vacht mee, zoals bij de hals en borst, aan de oren, aan de achterkant van de poten en bij de staart. Hierbij kan je een herdersharkje gebruiken.

Het is belangrijk dat de oren ook regelmatig nagekeken worden. Het teveel aan haar tussen de voetzolen kan weg geknipt worden.

Beweging

Dit ras heeft veel beweging nodig. Dit is al zichtbaar aan zijn geschiedenis als jachthond. Je kan ze laten zwemmen of naast de fiets laten lopen.

Hij houdt ook erg van apporteerspelletjes of eventueel een jachtcursus. Ze houden van lange wandelingen.

Mocht je een keer minder tijd hebben om hem uit te laten, dan hoef je niet bang te zijn dat hij vervelend gaat doen, zolang hij maar deel mag uitmaken van het gezin.

De Drentsche Patrijs wil ook graag uitdaging bij de beweging zoals speur en zoekspelletjes. Hij houdt ook erg van afwisseling bij de verschillende bewegingen.

Opvoeding

Je kan de Drentse Patrijs het beste consequent opvoeden. Dit kan wel met zachte hand gebeuren. Hij heeft al snel in de gaten wat je van hem wilt en zal dus ook snel begrijpen wat de bedoeling is.

Het is belangrijk om hem al van jongs af aan met verschillende situaties te laten omgaan. Hij kan soms wat angstig worden als hij niet gewend is aan verschillende situaties.

Het is belangrijk hem te laten wennen aan andere mensen, dieren, geluiden en andere onverwachte situaties. Het is altijd raadzaam om op een puppycursus of verdere vervolgcursus te gaan.

De Drentsche Patrijs vind het ook erg leuk om op een jachtcursus te gaan.

Gezondheid

De levensverwachting van de Drentsche Patrijs is gemiddeld 12-13 jaar. 

Dit ras heeft een verhoogd risico op Spondylose (vergroeiing tussenwervels). 

FAQ

Hoe groot wordt een Drentsche Patrijs?

Een volwassen hond weegt zo tussen de 25 en 35 kilo. De schofthoogte ligt tussen de 55-63 cm. 

Hoe oud wordt een Drentsche Patrijs?

Gemiddeld wordt deze hond 12-13 jaar. 

Waar koop je een pup?

Wij krijgen veel vragen of wij jullie in contact kunnen brengen met fokkers. Dit kunnen we helaas niet, maar we hebben wel een stappenplan geschreven voor het vinden van een geschikt nestje. 

Kan een Drentsche Patrijs met katten?

De Drentsche Patrijs heeft een sterk jachtinstinct waardoor de kans groot is dat hij achter katten aan gaat jagen. Je kunt hem op jonge leeftijd al laten wennen aan katten. Maar dit is geen garantie dat het goed gaat. 

Is een Drentsche patrijs geschikt voor een gezin met kinderen? 

Ja, de hond is in principe lief met kinderen. Het is wel belangrijk dat de hond voldoende beweging krijgt. Anders kan hij probleemgedrag gaan vertonen. 

Recent Posts