Cavalier King Charles Spaniël


cavalier king charles spaniel karakter opvoeding

Op zoek naar meer informatie over de leuke Cavalier Kind Charles Spaniël? Dan zit je hier op de juiste plek. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over dit sociale en speelse maatje! Van de geschiedenis en het karakter tot de verzorging, opvoeding en gezondheid. Lees snel verder!

In dit artikel bespreken we:

  • Geschiedenis
  • Uiterlijke kenmerken
  • Karakter
  • Beweging
  • Opvoeding
  • Verzorging
  • Gezondheid
  • FAQ

Geschiedenis

De Cavalier King Charles Spaniël is gefokt vanuit de Toy Spaniël. Deze kleine hondjes werden in de 15e eeuw meegenomen vanuit Frankrijk naar Schotland en werden gebruikt als schoothondjes om de royalty’s warm te houden.

De naam is afkomstig van King Charles II, die gek was op deze hondjes. De honden gingen dan ook overal mee naartoe, zelfs naar het parlement.  

Nadat King Charles overleed, werd het ras minder populair. Rassen met stompe snuitjes zoals de mopshond werden populair. Om deze reden werd de Cavalier King Charles gekruist met de mopshond. Er zijn dus in principe twee soorten: Het origineel met een spitsere neus en de “modernere” versie, met de stompere neus.

Uiterlijke kenmerken

De Cavalier King Charles Spaniël is een prachtig, klein en schattig hondje. Hij is goed in verhouding, heeft lang haar, een lange pluimstaart en lange, harige en hangende oren.

De vacht is zacht en lang, maar zonder krullen. De vier erkende kleuren zijn: Black en tan (zwart met rood), roodbruin, wit met kastanjebruin en tricolor (zwart, wit en roodbruin).

De snuit is stomp en dus niet meer spits zoals de eerste Cavalier King Charles Spaniëls. Let er wel op dat de snuit niet te spits is en de ogen niet te groot en te bol. Dit kan gezondheidsproblemen veroorzaken.

Gewicht – 5,9 tot 8,2 kg

Schofthoogte – 30 tot 40 cm

Karakter

De Cavalier King Charles Spaniël is een lief en makkelijk hondje. Ze zijn sociaal, geduldig, speels, aanhankelijk en passen zich makkelijk aan.

Ze zijn heel geschikt voor een gezin met kinderen. Lekker ravotten en knuffelen vinden ze heerlijk. Ze zijn ook niet dominant en zullen zich snel onderdanig opstellen.

De Cavalier King Charles Spaniël is intelligent en makkelijk te trainen. Ze zijn daarom ook geschikt voor vrijwel alle baasjes, ook beginnende baasjes die op zoek zijn naar hun eerste hondje.

De hondjes zijn speels, maar hebben niet super veel beweging nodig. Ze zijn dus ook geschikt voor een appartement. De Cavalier is niet geschikt voor buiten op de boerderij. Ze kunnen niet goed tegen kou en hebben graag mensen om zich heen die hen aandacht en liefde geven.

Ze zijn ook niet geschikt als waakhond. Deze hondjes zijn over het algemeen veel te vriendelijk tegen vreemden en zouden ze eerder vrolijk verwelkomen dan dat ze waaks worden.

De hond heeft niet echt een jachtinstinct, waardoor hij geschikt is om samen te wonen met andere dieren als katten, konijnen en hamsters.

Beweging

De Cavalier King Charles Spaniël is speels en heeft best een bak energie, maar niet een heel groot uithoudingsvermogen. Vergeleken met andere rassen heeft de hond dus niet heel veel beweging nodig.

Hierdoor is de Cavalier King Charles Spaniël geschikt voor een appartement, mensen die weinig tijd hebben om lange wandelingen te maken, of mensen die slecht te voet zijn.  

Opvoeding

De Cavalier King Charles Spaniël is lief, intelligent en makkelijk op te voeden. De hond is geschikt voor nieuwe baasjes, die op zoek zijn naar hun eerste hondje.

Ze zijn gevoelig, dus wees niet te streng en te boos. Train ze met een zachte, maar consequente hand. Beloon ze liever voor positief gedrag, dan dat je ontzettend boos wordt om negatief gedrag. Hierdoor ontwikkel je alleen maar een angstig hondje.

Dit ras kan heel slecht alleen zijn. Als je een druk leven hebt en veel weg bent, kies dan liever voor een ander ras. Een ras dat zelfstandiger is en beter alleen kan zijn.

Net als bij elk ander ras is het verstandig de hond als pup een goede socialisatie cursus te geven. Hierdoor maken ze kennis met verschillende mensen, dieren, voorwerpen en geluiden.

cavalier king charles spaniel

Verzorging

De Cavalier King Charles Spaniël is een hond met een langharige vacht. Hierdoor is regelmatige verzorging wel gewenst.

De hond haart het hele jaar door. Dit kun je verminderen door hem of haar regelmatig te kammen. Je kamt daarmee direct klitten en vuil weg en voorkomt hiermee vervilting van de vacht. Kam hem bij voorkeur eens per week of eens per twee weken.

Controleer dan direct de tandjes, oogjes en nageltjes. De Cavalier King Charles Spaniël is gevoelig voor oorontsteking, dus verzorg de oortjes goed.

Gezondheid

De Cavalier King Charles Spaniël wordt gemiddeld zo’n 9-14 jaar oud.

Volgens Dier & Recht heeft de Cavalier verhoogde kans op de volgende erfelijke ziektes:

  • Chiari malformatie/syringomyelie (holtevorming in het ruggenmerg, te klein achterhoofdsgat)
  • Degeneratieve myelopathie (aantasting ruggenmerg)
  • Brachycefaal obstructief syndroom (benauwd door stompe schedel)
  • Primaire secretoire otitis media (middenoorontsteking)
  • Atopie (omgevingsallergie)
  • Heriditaire doofheid
  • Hernia nuclei pulposi (uitpuiling tussenwervelschijf)
  • Myxomateuze mitralisklepinsufficiëntie (lekkage van de linkerhartklep)
  • Distichiasis (haren op de ooglidrand)
  • Ichthyosis (visschubbenziekte)

FAQ

Kunnen Cavalier King Charles Spaniëls goed alleen zijn?

Dit hondenras kan niet goed alleen zijn. Hij is gek op zijn familie en zeer aanhankelijk. Ben je vaak lange periodes achter elkaar van huis? Kies dan liever voor een ander hondenras.

Hoeveel kost een Cavalier King Charles Spaniël pup?

De kosten fluctueren op basis van vraag en aanbod. Maar houd rekening met ongeveer 1200 euro voor een pup met stamboom en paspoort. Een pup zonder stamboom is natuurlijk goedkoper, maar brengt wel meer risico’s met zich mee.

Let op, de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Momenteel is de vraag veel hoger dan het aanbod. Houd dus rekening met hogere prijzen. 

Waar koop je een pup?

Wij krijgen ontzettend veel vragen over nestjes en fokkers. Helaas kunnen we jullie geen adressen geven. Om jullie toch zoveel mogelijk te kunnen helpen, hebben we een stappenplan geschreven voor het vinden van een goede fokker. We hopen dat jullie hiermee ook op weg geholpen zijn. 🙂

Hoe oud wordt een Cavalier?

De Cavalier King Charles Spaniël wordt gemiddeld tussen de 9 en 14 jaar oud.

Hoe groot wordt een Cavalier King Charles Spaniël?

De hond wordt gemiddeld zo’n 30 – 40 cm hoog en heeft een gewicht tussen de 5,9 tot 8,2 kg. Mannetjes zijn daarbij vaak iets groter en zwaarder dan vrouwtjes.

Kan een Cavalier King Charles Spaniël met katten?

Ja, over het algemeen wel. Dit ras heeft geen groot jachtinstinct omdat ze gefokt zijn als schoothond. Hierdoor hebben ze niet snel de neiging andere dieren op te jagen. Dit is echter geen garantie. Het helpt wel mee als de hond is opgroeit met andere dieren.

Is een Cavalier King Charles Spaniël geschikt voor een gezin met kinderen?

Ja, deze hond is zeer geschikt voor een gezin met kinderen. Het ras is lief, aanhankelijk, speels en geduldig.

Is de Cavalier geschikt als eerste hond?

Ja, de hond is makkelijk op te voeden en is lief en geduldig. Hij is dus geschikt voor baasjes die op zoek zijn naar hun eerste hondje.

Kan een Cavalier in een appartement?

Ja, de hond heeft in verhouding niet heel veel beweging nodig. Hij is energiek maar heeft geen groot uithoudingsvermogen. Daarom is het ras zeer geschikt voor een appartement.

Nawoord

Nu weet je alles wat je moet weten over de lieve en speelse Cavalier King Charles Spaniël. Het is een makkelijk, geduldig en fijn hondje. Zeer geschikt voor een gezin met kinderen, andere huisdieren of voor iemand die minder goed te been is. Het hondje is minder geschikt voor op de boerderij of voor mensen die veel van huis zijn. Je maakt dit lieve beestje het meest blij in een warm en gezellig gezin waarbij er altijd wel iemand thuis is om mee te spelen en te knuffelen.

Recent Posts