Behendigheidstraining (Agility) met je Hond – Alles Over Deze Hondensport


behendigheidstraining agility hond hondensport

Behendigheidssport en training, een leuke bezigheid voor jou en je hond. De meeste honden vinden het leuk, zowel grote als kleine honden. Ze moeten wel uitgegroeid zijn en zo’n 1,5 jaar oud zijn. Bij de meeste hondenscholen moet je ook Diploma A voor gehoorzaamheid hebben.

Met mijn Jack Russel heb ik jarenlang behendigheid gedaan. Ik betaalde voor een jaar en kon het hele jaar 1x in de week trainen. Onze Jack Russel Bowie vond het geweldig. Hij was er heel goed in en super snel.

Je begint met de beginnerscursus, dan leer je stap voor stap alle toestellen te lopen. Zoals de tunnel, daar moeten ze doorheen leren lopen, de schutting, wipwap, hindernisjes springen, kattenloop en paaltjes waar je slalom doorheen moet.

Waar komt behendigheid vandaan?

Behendigheid is ontstaan in 1978 in Londen. Tijdens de pauzes van de bestaande hondenshows moest er leuk vermaak komen voor het publiek. Hierop werd bedacht dat honden, net als paarden, een bepaald parcours moesten afleggen. (bron)

Wat is behendigheid in het kort?

Behendigheid, ook wel Agility genoemd, is een hondensport waarbij honden een parcours met hindernissen afleggen. Dit moeten ze zo snel en behendig mogelijk doen. De hond wordt tijdens het lopen van dit parcours nauw begeleid door zijn trainer.

Een goede communicatie en band tussen baasje en hond is dus van belang. Veel honden vinden het erg leuk om te doen, vooral rassen die hoog in hun energie zitten.

De basis van het leren

  • Consequent zijn
  • Goede timing
  • Flexibiliteit
  • Opbouw van een markeersignaal (clicker of klakken met de tong)
  • Communicatie – begrijp je jouw hond?
  • Trainingsdagboek

De training/cursus wordt heel positief ervaren door de honden. Spelenderwijs leren en geen moeilijke gehoorzaamheidscursus met veel commando’s. Daarom vinden de honden dit vaak leuk. Lekker over lage hekjes springen, door de tunnel racen, over de wip-wap. Die moeten ze goed leren. Sommige honden vinden de wip-wap eng, maar met lekkere beloningshapjes lukt het meestal wel.

Dus absoluut geen strenge aanpak. In de les loop je elke keer een verschillend parcours. Dat moet je zelf goed onthouden, want jij moet je hond sturen en zelf meelopen langs de hindernissen. Dus een beetje conditie moet je wel hebben, want het gaat immers snel.

Een goed advies is: Stop altijd met de oefening wanneer het heel goed gaat. Een gouden regel tijdens de cursus, daarvoor moet je je hond goed kennen en begrijpen. Wanneer wordt zijn concentratie minder? Wanneer vertoond hij misschien al tekenen van overbelasting?

Als je hond dit aangelijnd allemaal goed onder de knie heeft en je het examen hebt gehaald, ga je naar de gevorderden cursus. Dat is heel geleidelijk je hond onaangelijnd de oefeningen laten uitvoeren. Je krijgt moeilijkere parcoursen te lopen en leert snelheid op te bouwen. Met bochten en bepaalde draaien, die je zelf moet maken en leren. Terwijl je jouw hond snel en behendig over het parcours moet loodsen/sturen.

Een hond kan bij de Agility training een blessure oplopen. Houd je hond dus altijd goed in de gaten en besluit op tijd wanneer je hond op een leeftijd is gekomen waarop het beter is om te stoppen.

De toestellen bij behendigheidstraining

Bij behendigheidstrainig heb je een aantal toestellen die zowel jij als je hond moet leren beheersen. Een parcours bestaat uit meerdere toestellen. Dit zijn onder andere:  

  1. De horde
  2. De band
  3. De breedte- of vertesprong
  4. De muur / het viaduct
  5. De kattenloop
  6. De tunnel
  7. De slurf
  8. De wip
  9. De dakschutting
  10. De slalom
  11. De tafel

Als het super goed gaat en zowel jij als je hond er veel plezier aan beleven, kun je ook met wedstrijden gaan meedoen.

Agility wedstrijden

Er zijn in Nederland twee organisaties die Agility wedstrijden begeleiden. Federatie Hondensport Nederland (FHN) en Raad van Beheer.

De wedstrijden worden gegeven in verschillende klassen: A-klasse, B-klasse en C-klasse. Tussen B en C kunnen honden promoveren en degraderen.

Ook de hoogte van je hond bepaald in welke klasse hij of zij terechtkomt. Bij Raad van Beheer speel je in small (30 cm), medium (40 cm) , intermediate (50 cm) en large (60 cm) en bij FHN speel je in toy (30 cm), small (40 cm), medium (50 cm) en large (60 cm).

Honden die vooral erg goed zijn op wedstrijden zijn onder andere Border Collies, Shelties, Jack Russels, Friese Stabijs. Maar ook vele andere rassen en rasloze honden.

Recent Posts