Amerikaanse Staffordshire Terriër


amstaff amerikaanse staffordshire terrier

Zoals de naam Amerikaanse Staffordshire Terriër al aangeeft, is dit een ras dat in de Verenigde Staten is gefokt uit de Bulldog en de Terriër. De naam wordt ook wel afgekort tot AmStaff. De hond is een ver familielid de Britse Staffordshire-bulterriër.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze enthousiaste, slimme viervoeter. 

In dit artikel:

 • Geschiedenis
 • Het ras
 • Uiterlijke kenmerken
 • Karakter
 • Training & opvoeding
 • Verzorging 
 • Gezondheid
 • FAQ

Geschiedenis

Bullterriërs werden rond 1850 vanaf Groot Brittannië meegenomen naar de VS en werden ook daar verder gefokt, los van wat er daarna in Groot Brittannië gebeurde.

In Groot Brittannië lag geruime tijd het accent op het fokken van een vechthond, om die in een kuil (= pit) tegen andere dieren te laten vechten. Dat kon onder meer een stier (= bull) zijn. Daar komt de naam Pitbull vandaan.

Bij de American staffordshireterriër was het doel om een waak-, jacht- en boerderijhond te fokken. Het moest een goede familiehond zijn en dus ook geschikt zijn voor kinderen. De AmStaff is inderdaad ook ingezet om te vechten, maar dat was geen primair doel.

De geschiedenis van de AmStaff is echter niet volledig nauwkeurig aan te geven. De eerste Staffordshire Terriër die in de VS werd ingeschreven, had de naam Pete en was een hond die in een komische filmserie werd gebruikt.

Het ras

De AmStaff is in genetisch opzicht gelijk aan de Amerikaanse pitbullterriër. Eigenlijk zit het verschil in het stamboomregister waar de hond is ingeschreven.

De AmStaff staat vermeld in het register van American Kennel Club en de Amerikaanse pitbullterriër in die van United Kennel Club.

De eerstgenoemde vereniging is aangesloten bij de Fédération Cynologique Internationale (FCI), waarvan ook de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland of kortweg de Raad van Beheer lid van is. Daarom gebruiken we in Nederland de naam Amerikaanse Staffordshire Terriër.

Het ras werd erkend in 1936. Om verwarring met de Engelse versie te voorkomen werd in 1972 ‘American’ voor de naam geplaatst. Volgens de FCI behoort de AmStaff tot de derde groep in het klassement van de Terriërs. Tot dezelfde groep behoren ook de Bulterriër, Miniatuur Bulterriër en de Staffordshire-bulterriër.

Uiterlijk kenmerken

Volgens de Raad van Beheer is de AmStaff een stevige en gespierde hond, die gezag en kracht uitstraalt, en imponeert. De hond heeft een brede borstkas en schedel, krachtige kaken en een relatief korte rug.

De American staffordshireterriër is kortharig en de vacht is vaak glanzend. Volgens de Raad is iedere kleur voor de AmStaff toegestaan. Echter minder gewenst zijn grotendeels wit, leverkleur, zwart en bruin.

Schofthoogte: 40-50 cm. 
Gewicht: 15-25 kg.

Het karakter

Zoals eerder is vermeld, is de AmStaff gefokt om als familiehond te dienen. Het is een levendige en gehoorzame hond, die doorgaans graag veel aandacht krijgt, maar heeft ook een eigen wil.

Hij heeft een baas nodig die graag met de hond actief is en hem de baas kan blijven. Heb je weinig ervaring met honden, neem dan geen AmStaff.

Opvoeding en training

Het ras is slim, op de hoede en leert vlot. Hij neemt gemakkelijk gewoonten waar en kan daar op in haken. Er moet voor worden gewaakt dat het geen slechte gewoontes zijn.

Je moet duidelijk en consequent met de hond zijn, en hem positief opvoeden. Op het enthousiasme van het ras moet je wel attent blijven.

Voor de omgang met kinderen moet dat worden ingetoomd. Hoewel de hond goed is met kinderen, moet worden aangetekend dat er bijtincidenten bekend zijn. Neem daarom het zekere voor het onzekere en laat de hond niet alleen met jonge kinderen. Dat geldt trouwens niet alleen voor de AmStaff, maar algemener.

De AmStaff kan op volwassen leeftijd agressief naar andere honden worden. Met name geldt dat voor vertegenwoordigers van hetzelfde ras. Hou dit in de gaten en grijp tijdig in. Muilkorven als de hond wordt uitgelaten, is een mogelijkheid. Voorkomen is beter dan genezen.

In Frankrijk wordt bijvoorbeeld de AmStaff als een categorie 2 hond beschouwd, als die niet is gekruist en een stamboom heeft. Dat betekent dat het hebben van deze hond onderhevig is aan strenge eisen en beperkingen.

Beweging

Deze hond heeft gemiddeld veel energie. Hij vind wandelen en spelen leuk en doet dit ook met heel veel intensitiviteit. Maar hij heeft het ook nog weleens weer gezien. Dit is dus geen hond voor ellenlange wandelingen en fietstochten. 

Wel een hond om lekker mee te ravotten en rennen. De Amstaff gaat overal vol voor en kan soms iets te fanatiek zijn. Houd hier dus rekening mee. 

De verzorging

Vanwege zijn korte haren heeft de vacht van de American staffordshireterriër
Rashond zeer weinig verzorging nodig. Hij verhaart vrijwel niet. Af en toe wrijven met een harde en droge doek voldoet. Ook het gebruik van rubberen handschoenen of borstel werkt prima voor de ruiperiode.

Incidenteel een bad voldoet. Het is raadzaam om regelmatig het gebit na te kijken en hou de nagels voldoende kort.

Gezondheid

De levensverwachting van een American staffordshireterriër is gemiddeld 12-16 jaar oud. Ze hebben een verhoogd risico op de volgende ziektes en aandoeningen:

 • Heupdysplasie
 • Elleboogdysplasie
 • Demodicosis (gevoeligheid voor infectie met Demodex-mijt)
 • Neuronale ceroïde lipofuscinose (ophoping van vet in zenuwcellen)

Vanwege de gevoeligheid voor heup- en elleboog dysplasie is het belangrijk niet te druk te spelen met deze honden. Vooral met pups dien je erg voorzichtig te zijn. Geen wilde spelletjes en niet trappen lopen. 

FAQ Amstaff

Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen rondom dit ras. 

Hoe groot wordt een Amerikaanse Staffordshire Terriër?

De hond heeft een schofthoogte van 40-50 cm.

Hoe oud wordt een Amerikaanse Staffordshire Terriër?

De hond wordt zo’n 12-16 jaar oud. 

Is een Amerikaanse Staffordshire Terriër geschikt voor een gezin met kinderen?

Ja, in principe zijn deze honden gefokt als gezinshond en kunnen ze goed met kinderen. Wel zijn er wat bijtincidenten bekend. Laat je hond dus nooit alleen met je kind (dit geldt voor alle hondenrassen) en houd altijd het gedrag van je hond, en de ontwikkeling van zijn gedrag, in de gaten. 

Waar vind je Amstaff pups? 

Wij hebben geen contact met fokkers. Neem contact op met de rasvereniging, zij zijn op de hoogte van nestjes met stamboom. 

Je kunt ook ons stappenplan voor het vinden van een goede hondenfokker lezen. 

Kan een Amerikaanse Stafford met andere huisdieren?

De Amerikaanse Staffordshire Terriër kan in principe niet heel goed met andere honden of huisdieren. Je kunt je kansen wel vergroten door de hond van jongs af aan te socialiseren en op te laten groeien met andere huisdieren. Echter is dit geen garantie. 

Nawoord

Nu weet je alles wat je moet weten over deze enthousiaste, slimme en lieve hond. Van de kenmerken tot het karakter en de opvoeding. Het is een lieve hond die in principe geschikt is als boerderij hond of gezinshond. Maar die wel een ervaren en consequent baasje nodig heeft die hem in de gaten houdt, ook in de buurt van kinderen en andere dieren. 

Recent Posts