Vlaamse koehond (Bouvier des Flandres)

Vlaamse koehond bouvier des flandres
Foto door: Eva Nordlund

Op zoek naar meer informatie over de leuke vlaamse koehond, oftewel de Bouvier des Flandres? Dan zit je hier op de juiste plek. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over dit loyale en intelligente maatje! Van de geschiedenis en het karakter tot de verzorging, opvoeding en gezondheid. Lees snel verder!

Geschiedenis

Het ras is voortgekomen uit kruisingen van de Ierse wolfshond, de mâtin belge (trekhond) en de Lakense herder. De Vlaamse koehond komt oorspronkelijk uit, suprise suprise, Belgisch en Frans Vlaanderen. Hij werd in België, Noord Frankrijk en Nederland ingezet als veehoeder. Zijn Franse naam ‘Bouvier des Flandres’ betekent dan ook letterlijk ‘Koehoeder van Vlaanderen’. (bron)

Vandaag de dag wordt de hond vaak ingezet als trouwe waakhond op de boerderij en als loyale gezinshond. Ook wordt de hond ingezet bij de politie en het leger.

Uiterlijke kenmerken

Vroeger werden de oren en de staart van de hond gecoupeerd, waardoor hij een heel ander uiterlijk had als nu.

De Vlaamse koehond is een middelgrote tot grote hond met een sterk, krachtig en compact lichaam. De vacht is gekruld en vaak in grijs, gestroomd of zwart. De staart is lang en harig en de oren hangen naar beneden. Ze hebben een vrij grote, sterke kop met een baard en een snor.

Schofthoogte

Teefje – 59-65 cm
Reutje – 62-68 cm

Gewicht

Teefje – 27-35 kg
Reutje – 35-40 kg

Karakter

De Vlaamse koehond is een lieve, loyale en rustige hond. De hond is zeer geschikt als gezinshond omdat ze voorzichtig, doordacht en geduldig met kinderen omgaan. Jonge bouviers kunnen wel heel druk en lomp zijn. Als je hele kleine kindjes hebt kan dit dus leiden tot veel botsinkjes en valpartijen!

De hond is ook heel geschikt als waakhond of erf hond. Hij is gereserveerd tegenover vreemden en erg waaks. Hij kan zichzelf ook goed alleen in de tuin of op het erf vermaken.

De Vlaamse koehond is intelligent en soms wat eigenzinnig met een eigen willetje. Het is dus geen geschikte hond voor een beginner. De hond heeft echt een ervaren en consequent baasje nodig. Er is wel een verschil in karakter in de ‘originele’ bouviers en de ‘nieuwere’ bouviers. Door een hondje met stamboom aan te schaffen heb je iets meer zekerheid over het karakter van de hond.

bouvier-des-flandres pup

Verzorging

De Vlaamse koehond heeft aardig wat verzorging nodig. In zijn lange, krullende vacht kan veel vuil vast komen te zitten en er bestaat kans op klitten en vervilting van de vacht.

Borstel de vacht van de hond bij voorkeur twee keer per week door en verwijder vuil. Het wordt ook aangeraden je hond een paar keer per jaar naar de trimsalon te brengen.

Ook de snor en de baard en het haar rondom de ogen moeten regelmatig bijgeknipt worden. Controleer ook de oren en nagels.

In het filmpje hieronder laat Carin zien hoe je een Vlaamse koehond kamt. Het filmpje is wel in het Engels.

Beweging & opvoeding

Een vlaamse koehond heeft veel beweging en buitenlucht nodig. Fietsen, lange wandelingen en zwemmen vind hij geweldig. Maar ook hondensport en leuke spelletjes waarbij hij zijn intelligentie moet gebruiken.

Een jonge hond heeft vele malen meer energie dan de volwassen koehond. Wanneer de hond drie jaar oud wordt is hij volwassen en wordt hij wat rustiger.

Als een Vlaamse koehond (of elke andere hond) niet genoeg beweging krijgt kan hij probleemgedrag gaan vertonen. Denk aan blaffen, dingen kapot bijten of door het hele huis racen.

De hond is wel een tikkeltje eigenwijs en eigenzinnig. Een goede socialisatie is bij dit ras nodig, maar ook een ervaren, consequent baasje. Vooral bij honden met het ‘originele’ karakter is een ervaren baas echt van belang. De hond reageert het best op een rustige, zelfverzekerde en consequente aanpak.

Hoewel ze intelligent zijn kost het soms wel wat moeite om ze te trainen. Geduld is dus wel van belang.

Gezondheid

De levensverwachting van de Vlaamse koehond is tussen de 10-12 jaar.

Het ras heeft een verhoogde kans op de onderstaande erfelijke ziektes (bron):

  • Heupdysplasie
  • Elleboogdysplasie
  • Verlamming v/d stembanden
  • Osteochondritis dissecans (OCD) (aandoening v/h gewrichtsbeen)
  • Glaucoom (groene staar)

Om de kans op heupdysplasie en elleboogdysplasie te verminderen wordt afgeraden om drukke, wilde spelletjes te doen met jonge honden waarbij zij veel onverwachte bewegingen moeten maken. Ook wordt het afgeraden (jonge) honden trap te laten lopen.

FAQ

Is een Vlaamse koehond geschikt voor een gezin?

Ja, een Vlaamse koehond is lief, loyaal en geschikt voor een gezin met kinderen. Mits het baasje ervaring heeft en de hond een goede socialisatie cursus krijgt. Kijk vooral naar een nestje hondjes met het ‘nieuwe’ karakter.

Is de Vlaamse koehond hypoallergeen?

Ja, deze hond is hypoallergeen. De hond haart nauwelijks en staan bekend als hypoallergene hond. Als je allergisch bent voor huidschilfers is deze hond echter niet de oplossing.

Is de Vlaamse koehond een goede waakhond?

Ja, deze hond is zeer geschikt als waakhond.

Kan de Vlaamse koehond goed alleen zijn?

Ja, hij is zeer zelfstandig en kan zich prima lange tijden alleen thuis of op het erf vermaken.

Kan een Vlaamse koehond in een appartement?

Dit is geen aanrader. De honden zijn vrij groot en hebben veel beweging en buitenlucht nodig. Heb je een redelijk groot appartement en de tijd om veel met je hond naar buiten te gaan? Dan is het misschien mogelijk, maar deze hond is meer geschikt voor een boerderij of huis met grote tuin.

Kan een Vlaamse koehond goed met andere dieren?

Als een hond goed gesocialiseerd is en opgroeit met andere dieren zou het kunnen. De hond kan kleine hondjes en katten achterna gaan jagen. Ook zijn reutjes soms wat moeilijk in de omgang met andere reutjes.

Wanneer is een Vlaamse koehond volwassen?

Wanneer de hond zo’n drie jaar oud is.

Hoe oud wordt een Bouvier des Flandres?

De levensverwachting is gemiddeld 10 tot 12 jaar.

Hoeveel kost een Vlaamse koehond pup?

Een pup met stamboom kost tussen de 600 en 900 euro. Pups zonder stamboom zijn goedkoper, maar brengen risico’s met zich mee.

Let op, de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Momenteel is de vraag veel hoger dan het aanbod. Houd er dus rekening mee dat de prijzen af kunnen wijken.

Hoe groot wordt een Bouvier des flandres?

De schofthoogte van een teefje is 59-65 cm en van een reutje 62-68 cm.

Is een Bouvier des Flandres agressief?

Deze hond is in principe niet agressief, juist heel loyaal en doordacht. Hij is echter wel waaks en gereserveerd naar vreemden en zeer beschermend naar zijn gezin. Ook is een goede socialisatie cursus nodig bij deze hond.

Waar koop ik Vlaamse Koehond pups?

Wij krijgen ontzettend veel vragen over nestjes en fokkers. Helaas kunnen we jullie geen adressen geven. Om jullie toch zoveel mogelijk te kunnen helpen, hebben we een stappenplan geschreven voor het vinden van een goede fokker. We hopen dat jullie hiermee ook op weg geholpen zijn. 🙂

Nawoord

Een Vlaamse koehond is dus een loyale, trouwe en intelligente hond die een tikkeltje eigenwijs en eigenzinnig is. Hij is geschikt als erf hond, maar ook als gezinshond in een gezin met kinderen. De hond is zelfstandig en kan goed alleen zijn. Hij heeft wel een ervaren en consequent baasje nodig. Maar dan heb je ook een ontzettend loyaal en trouw maatje!