Na het succes van de Labradoodle en de Cockapoo kwamen fokkers met het idee om een Golden Retriever met een Poedel te kruizen. Zo ontstond ergens in de jaren 80 het idee voor de Goldendoodle. Met het karakter van de Golden retriever en het weinig verharen van de poedel is het een veelgevraagd ras die steeds populairder lijkt te worden.
Andere bijnamen van de goldendoodle zijn Golden Poos, Goldie Poos of Groodles. Ondertussen zijn er meerdere soorten goldendoodles. In dit artikel vertellen we je alles over de Goldendoodle zodat jij kunt beslissen of dit een goede match is voor jou en je gezin.
In dit artikel bespreken we de volgende onderwerpen:
- Groote en gewicht
- Uiterlijke kenmerken
- Hypoallergeen?
- Karaktereigenschappen
- Geschikt voor een gezin met kinderen?
- Beweging en training
- Verharen en verzorging
- Levensverwachting en erfelijke ziektes
Grootte en gewicht
Door de grote populariteit van de goldendoodle zijn fokkers het ras in verschillende groottes gaan fokken. Zo is de miniatuur goldendoodle een kruising van een Toy Poodle met een golden retriever. In de onderstaande tabel geven we de verschillende afmetingen en het gewicht weer.
Grootte | Gewicht | |
Miniatuur Goldendoodle | 33-50 cm | 8-16 kg |
Small Standard Goldendoodle | 43-50 cm | 18-23 kg |
Large Standard Goldendoodle | 50-60 cm | 23-40 kg |
Uiterlijke kenmerken
Zoals we al eerder aangaven zijn er ondertussen meerdere soorten goldendoodles en wordt dit ras gefokt in drie verschillende groottes.
Ondertussen bestaat er al een derde generatie goldendoodles. Hierdoor zijn er verschillende soorten goldendoodles ontstaan. Zo is de één een kruising van 50% golden retriever en 50% poedel en de ander een kruising van 25% Goldendoodle en 75% Poedel.
De vacht is op te delen in drie verschillende vachtsoorten: de Rechte vacht, golvende vacht en de krullende vacht. Goldendoodles met een rechte vacht lijken qua uiterlijk veel op een golden retriever. De kleur van de vacht komt in verschillende kleuren: wit, crème, abrikoos, goud, rossig en soms grijs of zwart.
De honden zijn slank gebouwd, hebben hangende oren, een zwart neus en een lange, iets gekrulde staart die naar beneden valt. De hond wordt gefokt in drie verschillende groottes, de miniatuur goldendoodle, de small standard goldendoodle en de large standard goldendoodle.
Karaktereigenschappen
Goldendoodles hebben een lief, vriendelijk en makkelijk karakter. Ze houden van knuffelen, spelen en zijn zeer intelligent. Zo intelligent zelfs dat het ras in op de 4e plek staat in de top 150 slimste hondenrassen. Goldendoodles zijn sociaal en gek op kinderen en andere huisdieren.
Het is een minder geschikte hond als je op zoek bent naar een echte waakhond. Voor de goldendoodle is contact en betrokkenheid bij het gezin zeer belangrijk. In zijn eentje buiten in een hok is niets voor hem en kan ervoor zorgen dat hij langzaam wegkwijnt. Ook kan een goldendoodle wat last hebben van verlatingsangst. Laat hem dus liever niet te lang achter elkaar alleen.
Omdat sommige goldendoodles meer naar de golden retriever neigen en andere meer naar de poedel kunnen de karaktereigenschappen wel iets verschillen. Elke hond heeft dus zijn eigen persoonlijkheid, zo is de één iets meer op zichzelf en de ander heel sociaal. De één erg energiek en de ander wat rustiger.
Bekijk bij het uitkiezen van een pup dus goed hoe elke pup zich gedraagt. Is de pup dominant of onderdanig? Mensgericht of houdt het zich afzijdig? Is er een hondje waar je gelijk een klik mee hebt? Maak op basis van je observaties een keuze.
Beweging en training
Goldendoodles zijn vrij gemakkelijk te trainen en worden daarom ook wel aangeraden voor mensen die hun eerste hond willen aanschaffen en nog geen ervaring hebben. Goldendoodles zijn echte “people pleasers”.
Omdat goldendoodles zo intelligent zijn en goed te trainen, worden ze ook wel ingezet als hulphond, diabetes hond, therapie hond, speurhond en rescue hond.
Goldendoodles hebben wel beweging nodig, minstens 30 minuten per dag. Hoeveel beweging jouw hond precies nodig heeft ligt ook aan zijn leeftijd en zijn persoonlijkheid. De ene hond is veel energieker dan de andere.
Goldendoodles houden van agility, wandelen, fietsen en de meeste goldendoodles zijn echte waterratten. Doe wel voorzichtig met jonge honden, want goldendoodles hebben wel een verhoogde kans op elleboog- en heupdysplasie. Speel dus liever niet te wild met ze en vermijd gladde vloeren en trappen.
Krijgt een goldendoodle niet genoeg beweging, dan kan dit resulteren in blaffen, dingen kapot maken en ander vervelend gedrag.
Verharen en verzorging
Over het algemeen verharen goldendoodles een stuk minder dan andere honden, bijvoorbeeld labradors of golden retrievers. Dit komt omdat het ras gekruist is met een poedel, die minimaal verhaart. Dit betekent echter niet dat een labradoodle hypoallergeen is. Zoals we eerder al aangeven is dit echt afhankelijk van het soort goldendoodle en de kruising. Informeer dus eerst bij de fokker.
De vacht van een goldendoodle heeft wel wat verzorging nodig om te voorkomen dat de vacht niet gaat klitten of vervilten. Het wordt aangeraden de vacht eens per week of eens per twee weken goed door te kammen, iets wat een hele klus kan zijn! Knip ook de haartjes in het gezicht goed bij zodat je hond zijn volledig zich behoudt.
Je kunt je hond ook regelmatig naar een trimmer brengen. Ga niet zelf in de weer met een scheerapparaat, de vacht van je hond kan dan “verpest worden” en anders terug groeien.
Levensverwachting en erfelijke ziektes
De gemiddelde levensverwachting van een goldendoodle is tussen de 10-15 jaar.
Labradoodles hebben een verhoogd risico op elleboog- en heupdysplasie, oorontstekingen, von Willebrands ziekte, ziekte van Addison, allergieën en epilepsie.
Om risico om elleboog- en heupdysplasie te minimaliseren wordt geadviseerd niet te wild te spelen met pups en jonge honden. Vermijd ook gladde vloeren en traplopen.
FAQ
Is een Goldendoodle hypoallergeen?
Hoewel goldendoodles over het algemeen minder verharen dan andere rassen, zijn ze niet allemaal hypoallergeen zoals weleens gedacht wordt. Dit verschilt per soort goldendoodle, omdat sommige soorten meer neigen naar de golden retriever en andere naar de poedel. Doe dus goed je research en neem contact op met meerdere fokkers voordat je zomaar een goldendoodle koopt in veronderstelling dat dit ras hypoallergeen is.
Een hond die sowieso hypoallergeen is en waar 98% van de mensen die normaal gesproken allergisch zijn voor honden nu geen klachten ervaart is de Australian Labradoodle. Misschien een goed alternatief.
Waar koop ik Goldendoodle pups?
Wij krijgen ontzettend veel vragen van mensen over nestjes en fokkers. Wij kunnen helaas geen adressen geven. Om jullie toch zoveel mogelijk op weg te kunnen helpen, hebben we een Stappenplan voor het vinden van een goede hondenfokker geschreven.
Geschikt voor een gezin met kinderen?
Ja! Goldendoodles zijn zeer geschikt voor een gezin met (jonge) kinderen. De honden zijn lief en geduldig met kinderen en houden van spelen en ravotten. Het is een hond die van contact houdt en betrokken wil worden bij het dagelijkse gezinsleven. Daarnaast verhaart de hond ook minder erg als andere honden. Erg fijn als je kleintjes hebt die nog over de grond kruipen.
Ook is de hond makkelijk te trainen, dus een goldendoodle is ook zeer geschikt voor een gezin die op zoek is naar zijn eerste hond.
Conclusie
De goldendoodle is een zeer vriendelijke, speelse hond die goed overweg kan met kinderen en andere huisdieren. Een echte knuffelbeer die veel contact zoekt met zijn baasjes. Hij is zeer geschikt voor beginnende honden baasjes en gezinnen die hun eerste hond zoeken. De goldendoodle is goed en vrij makkelijk te trainen en wordt dan ook veel gebruikt als hulphond, speurhond of geleidehond. Daarnaast ziet de hond er natuurlijk ook gewoon super schattig uit!