Welke hondenrassen kunnen goed met katten?


welke-hondenrassen-kunnen-goed-met-katten

Bijna iedereen kent de uitdrukking “als kat en hond” wel, wat zoveel betekent als voortdurend ruzie hebben. Dat hier de kat en de hond voor gebuikt wordt in dit spreekwoord ligt wel en beetje voor de hand, want in principe zijn honden en katten elkaars natuurlijke vijand.

Het zijn nou eenmaal twee totaal verschillende dieren met allebei hun eigen manier van communiceren. En die communicatie sluit helaas niet helemaal aan op elkaar en dat geeft soms problemen tussen de hond en kat. Maar dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is om een kat en hond samen in één huis te laten leven.
Met wat voorbereiding en rekening houden met elkaar kunnen de hond en kat de beste maatjes worden.

Welke hondenrassen kunnen goed met katten overweg?

Over het algemeen zijn de volgende rassen goed met katten:

 • Bichon Frise
 • Beagle
 • Cavalier King Charles Spaniël
 • Mopshond
 • Golden Retriever
 • Labrador
 • Boxer
 • Berner Sennen
 • Poedels en doodles
 • Sheltie
 • Malteser

Dit wil niet zeggen dat deze rassen een garantie geven voor een goede kat-hond relatie. Lees dit artikel voor meer informatie en tips.

Dat twee jonge dieren bij elkaar zetten een goede kans van slagen heeft, wil niet zeggen dat het niet wil lukken met een volwassen hond en een kat. Wat belangrijk is voor een goede match is dat je kijkt naar het karakter van de hond qua tolerantie ten opzichte van katten. Het ene ras is nu eenmaal beter geschikt voor een vriendschap met een kat dan het ander ras. Hier volgen wat voorbeelden van honden die goed met katten overweg kunnen.

Kleinere hondenrassen kunnen van nature al vaak erg goed opschieten met katten ten opzichte van de grotere rassen. Denk dan bijvoorbeeld aan de Bichon Frise,een Beagle, de Cavalier King Charles Spaniel of een mopshond. Allemaal rassen die vriendelijk en gemoedelijk zijn.

Maar er zijn ook grotere honden die prima met katten kunnen samenleven. Wat dacht je van de Golden Retriever met zijn lieve en geduldige karakter? De Labrador Retriever is verwant aan de Golden en past daarom ook prima in het rijtje. Deze honden zijn zachtaardig en gaan niet snel een confrontatie aan.

De Boxer en de Berner Sennenhond zijn misschien niet 1-2-3 rassen die in je opkomen als je aan de ideale combinatie hond-kat denkt, maar door hun zachte en betrouwbare karakter zijn dit over het algemeen ook prima matches!!!

Samen laten opgroeien is een plus

De meest ideale situatie is als een pup en en kitten samen kunnen opgroeien. Een pup zit in de eerste drie maanden van zijn of haar leventje in de socialisatieperiode en kun je dan het makkelijkste aan alle nieuwe dingen laten wennen.

Ook de kitten kent diezelfde periode van ontdekken en gewenning in de eerste weken na de geboorte. Een perfecte tijd om de pup en de kleine kitten elkaar te laten ontmoeten en aan elkaar te laten wennen. Uiteraard is dit een droom scenario , want in de meeste gevallen is of de hond of de kat als eerste in huis. En de kans dat ze van dezelfde leeftijd zijn, is ook niet groot.

Maar het is zeker niet onmogelijk om je hond en kat van verschillende leeftijd en levenservaring samen in één huis te laten wonen en vriendjes voor het leven te laten worden.

Elkaar leren begrijpen

Het is al eerder genoemd, maar je hond en kat spreken niet dezelfde lichaamstaal. De verschillen kunnen voor veel miscommunicatie zorgen als je hond en kat met elkaar omgaan. Om een voorbeeld te geven: Een kat met een opgeheven staart is relax, terwijl een hond met zijn staart omhoog dominant is en in bepaalde situaties kan aanvallen.

Nog zo’n compleet tegenstrijdige lichaamshouding tussen beide dieren is het orenspel. Platte oren bij een kat betekent angst en kan leiden tot agressie en aanvallen. De platte oren van je hond geven juist aan dat er onderdanigheid is.

En aai je de getoonde buik van een hond, dan zul je een tevreden zucht horen. Doe je dat bij de kat dan heb je grote kans dat de nagels in je arm zitten, want een kat op zijn rug is klaar om te vechten.

Conclusie

Er zijn dus hondenrassen die over het algemeen beter met katten kunnen. Ook samen laten opgroeien is een goeie tip. Houd er wel rekening mee dat dit alles nooit een garantie is. Mijn eigen hond is opgegroeid met katten en het ging altijd ontzettend goed, totdat één van de katten haar brokjes stal. Toen was het einde relatie. Maar over het algemeen zie ik voornamelijk positieve verhalen bij het samen laten opgroeien van een hond en kat. 

Recent Posts