Wat is het verschil tussen een labrador en golden retriever?

Ben je op zoek naar een echte familie hond? Dan zijn zowel de labrador als de golden retriever zeer geschikt. Beiden zijn vriendelijk, zachtaardig, speels en kunnen goed overweg met kinderen. Erg lastig dus om uit deze twee rassen een keuze te maken. Wat is het verschil tussen een labrador en een golden retriever?

golden retriever
Golden Retriever, Foto: Edward from boston, usa
Labrador Retriever, foto: IDS.photos from Tiverton, UK

Uiterlijke eigenschappen

Golden retriever – Een golden retriever is een middelgrote hond met een gespierde bouw en relatief korte poten. De vacht is lang en de kleur varieert van licht crème kleurig tot mahonie. De golden retriever heeft grote hangende oren en een langharige staart die naar beneden valt.

Labrador – De labrador is een middelgrote, gespierde hond. De hond heeft korte haren en de vacht kleur varieert van blond tot roodbruin, chocolade bruin en zwart. Een labrador heeft een iets stevigere bouw als een golden retriever. De oren hangen en de staart is kortharig en krachtig. 

Gewicht en grootte

 

Schofthoogte reu

Gewicht reu

Schofthoogte teef

Gewicht teef

Labrador

55-57 cm

25-35 kg

54-56 cm

25-35 kg

Golden retriever

56-61 cm

29-34 kg

51-56 cm

25-29 kg

Bij beide rassen zijn teefjes dus iets kleiner dan reutjes. Een Labrador teefje is gemiddeld iets groter dan een Golden Retriever teefje. Een labrador reutje is gemiddeld dan weer iets kleiner dan een Golden Retriever reutje. Maar het doet elkaar niet veel. 

Een Labrador is vaak iets compacter gebouwd dan een Golden Retriever, die over het algemeen iets verfijnder gebouwd is.

Karaktereigenschappen

Golden retriever

De golden retriever is lief, energiek en gehoorzaam. De hond heeft een zachtaardig karakter en is een echte “pleaser”. Het karakter is sociaal, blij en open, vriendelijk voor kinderen en andere huisdieren. De golden retriever is tegenover kinderen geduldig en tolerant, waardoor het een echte gezinshond is.

Ze zijn echter wat minder waaks. Ze zullen hun baas wel waarschuwen bij het zien van een vreemde, maar gaan meestal niet over tot actie. Een golden retriever is gehoorzaam en wordt daarom ook vaak ingezet als geleidehond, hulphond of jachthond.

Golden Retriever pups
labrador puppy
Labrador Retriever pup

Labrador

Een labrador retriever is lief, zorgzaam en vriendelijk van karakter. De hond is gek op kinderen en het drukke gezinsleven. Labradors hebben erg veel energie en kunnen soms wat lomp overkomen. Een vrolijke, energieke en ietwat lompe hond die perfect is voor een gezin met kinderen.

Ze worden graag aan het werk gezet in ruil voor koekjes. Labradors zijn makkelijk te trainen. Ze zijn leergierig en intelligent en reageren het beste op een consequente, vriendelijke manier van trainen.

Verschillen in karakter

Een labrador is over het algemeen wat drukker, enthousiaster en soms wat “lomper” dan een golden retriever. Ze willen aan het werk gezet worden, zijn goed te trainen en werken hard voor koekjes en voer.

Golden retrievers zijn vaak iets rustiger en zachtaardiger en kunnen over het algemeen slecht tegen harde stemmen en ruzie. Ook zullen ze er alles aan doen om hun baasje te pleasen. Golden retrievers hebben bijna altijd een “lach” op hun gezicht. Het zijn blije, lieve honden.

Natuurlijk zijn bovenstaande verschillen heel algemeen genomen. Het karakter kan heel erg verschillen per hond. Zo is de één dominant en de ander erg onderdanig. De één erg lui en de ander ontzettend hyperactief.

Beide honden zijn zeer geschikt als gezindshond. Ze zijn lief, betrouwbaar en gek op het gezinsleven en kinderen.

golden retriever bench
Golden Retriever

Verharen en verzorging

Beide rassen verharen veel, vooral in de lente en herfst. Bij een labrador vind je veel korte haartjes in de kleur van de vacht en bij een golden retriever veel langere, golvende, blonde haren.

Golden retriever

Een golden retriever heeft een langharige dubbele vacht, waarvan de ondervacht waterafstotend is. Aangeraden wordt om de golden retriever eens per week goed te borstelen.

Wil je jouw golden retriever trimmen? Ga niet zomaar met een scheerapparaat in de weer! De waterafstotende vacht beschermt hen namelijk ook tegen ziektes. Lees ook ons artikel Hoe kun je een golden retriever trimmen. 

Labrador

De vacht van een labrador is kort en daarom makkelijker bij te houden. Af en toe met een zachte borstel over de vacht is voldoende. In de periode dat de hond verhaard kun je dit iets vaker doen, om de loszittende haren te verwijderen. 

Beweging 

Beide rassen behoren tot sportieve rassen die gek zijn op wandelen, rennen, zwemmen en apporteren. Ook hierin zit niet veel verschil tussen beide rassen.

Houd er wel rekening mee dat labrador retrievers en golden retrievers veel beweging nodig hebben, gemiddeld zo’n 30 minuten tot 2 uur per dag. Te weinig beweging kan leiden tot blaffen, dingen kapot bijten en andere gedragsproblemen. 

Lees ook ons artikel: Hoeveel beweging heeft een golden retriever nodig? 

Levensverwachting en erfelijke ziektes

Golden retriever

Een Golden retriever heeft een gemiddelde levensverwachting van 10-13 jaar.

Het golden retriever ras heeft volgens de rashondenwijzer een “zeer hoog risico” op erfelijke ziektes. Er zijn totaal 47 erfelijke ziektes bekend bij dit ras, waaronder een verhoogde kans op elleboog- en heupdysplasie, oorontstekingen, verschillende soorten kanker, retinadysplasie en spondylose. (bron)

Labrador

Bij een Labrador retriever is de gemiddelde levensverwachting zo’n 10-12 jaar.

Een labrador heeft een verhoogde kans op heup- en elleboog dysplasie. Hierdoor kunnen spontaan ontstekingen aan de gewrichten ontstaan waardoor de hond op jonge leeftijd al mank gaat lopen. Speel daarom niet te wild met jonge honden en laat ze geen trappen lopen.

Daarnaast heeft een labrador verhoogde kans op atopie, aantasting van ruggenmerg en oorontstekingen. (Bron) Ook kunnen labradors op hogere leeftijd last krijgen van kankergezwellen en vetbulten.

labradors 2 kleuren
Labradors, Foto: IDS.photos from Tiverton, UK

Kosten aanschaf met stamboom

Labrador retriever: gemiddeld 900 euro
Golden retriever: Tussen de 900 en 1250 euro

Let op, deze prijs is afhankelijk van vraag en aanbod. Externe factoren (zoals het pandemie) kunnen invloed hebben op de prijs.

Meer over de Labrador Retriever

De labrador retriever is een enorm populaire hond. Ze staan bekend om hun vriendelijkheid, enthousiasme en gehoorzaamheid. De labrador retriever, meestal gewoon labrador genoemd, is afkomstig uit Canada en werd door de Engelse adel veel gebruikt voor de jacht. Retriever is dan ook afkomstig van het Engelse woord “to retrieve” wat vertaald kan worden naar ophalen of apporteren.

Meer over de Golden Retriever

Meer weten over de golden retriever? Lees onze uitgebreide blog over de golden retriever.