Wanneer kan ik mijn hond laten steriliseren?


hond pup steriliseren wanneer

Je hebt een nieuwe pup een vraagt je af wanneer je haar het beste kunt laten steriliseren. Goede vraag, want zelfs dierenartsen geven hier verschillend advies over. De pup moet in ieder geval gesteriliseerd worden in de geslachtshormoonvrije periode.

Over het algemeen wordt door dierenartsen aangeraden je pup te steriliseren rond een leeftijd van 6 maanden, voordat je pup de eerste loopsheid krijgt of minimaal 3 maanden na de eerste loopsheid.

Je kunt het beste aan je eigen dierenarts vragen wat het beste moment is voor jouw pup. Je dierenarts kijkt naar de persoonlijke eigenschappen van je hond en kan een goed en gepast advies geven. Zo krijgen sommige hondenrassen hun eerste loopsheid al na 5 maanden en andere rassen krijgen hun eerste loopsheid pas na 1,5 jaar.

Steriliseren voor de eerste loopsheid kan een positief effect hebben op de gezondheid van je pup. Telkens als zij loops wordt wordt namelijk de kans op bepaalde ziektes zoals baarmoederontsteking vergroot.

Wat zeggen experts hierover?

PetMD geeft aan dat de meeste Amerikaanse dierenartsen een leeftijd van zo’n 6 maanden adviseert, een paar weken voordat de eerste loopsheid begint. (1)

De American Kennel Club geeft aan dat de meeste pups gesteriliseerd worden rond 5 maanden. Maar zij geven aan dat sommige pups dan mogelijk nog niet helemaal uitgegroeid zijn en dat dit mogelijk te jong is, afhankelijk van het ras. Zij adviseren te overleggen met de fokker van het ras en je dierenarts om te bepalen wat het beste moment voor jouw pup is. (2)

Het Medisch Centrum voor Dieren geeft aan dat er geen duidelijkheid is over wat beter is, voor of na de eerste loopsheid. Zij geven aan je hond wel in ieder geval in de geslachtshormoonvrije periode te steriliseren. (3)

teefje steriliseren voordelen nadelen

Waarom je hond steriliseren?

De voornaamste reden waarom een hond gesteriliseerd wordt is natuurlijk om te voorkomen dat zij puppy’s krijgt. Maar daarnaast zijn er nog een paar redenen om je teef te steriliseren:

Verlaagd de kans op bepaalde ziektes, bijvoorbeeld baarmoederontsteking en borstklier kanker.
Je zit niet met het vuil die je hond in huis achterlaat tijdens de loopsheid.
Je hond wordt veel minder lastig gevallen door andere (mannelijke) honden.

Een hond wordt eens per 8 maanden loops en dit duurt dan ongeveer 2 weken. Een hond komt daarentegen niet in de overgang.

Na de sterilisatie

Je hond kan na de sterilisatie een beetje misselijk zijn en daarom minder eten. Ze kunnen wat sloom en moe zijn. Dit zijn geen redenen om je zorgen te maken. Is ze na de herstel tijd nog niet haarzelf en maak je je zorgen? Neem dan toch even contact op met je dierenarts.

Zorg ervoor dat je hond minstens een week lang rustig aan doet. Overleg met je dierenarts wanneer ze weer volop mag bewegen.

Houdt ook in de gaten dat ze niet aan de hechtingen likt. Doet ze dit wel? Geef haar dan een kap zodat je hond niet meer bij de hechtingen kan komen. Sommige hechtingen moeten na een aantal dagen verwijderd worden door de dierenarts, maar er zijn ook hechtingen die vanzelf “oplossen”.

puppy steriliseren kap

Nadelen van sterilisatie van je hond

Hoewel er vele voordelen zijn bij het steriliseren van je hond, zijn er ook een aantal nadelen die we toch willen benoemen:

  • Operatie risico
    Elke operatie brengt risico met zich mee. Hoewel een sterilisatie een kleine ingreep is, zit ook hieraan een klein risico tot bijwerkingen.
  • Incontinentie
    Honden die gesteriliseerd zijn kunnen vaker een blaasontsteking krijgen. Ook incontinentie komt vaker voor bij gesteriliseerde teven.
  • Overgewicht
    Een gesteriliseerde hond heeft minder eten nodig en komt sneller aan. Pas de hoeveelheid voer aan en let erop dat je hond geen overgewicht krijgt.

Conclusie

Honden worden gesteriliseerd in de geslachtshormoonvrije periode. Dit kan rond een leeftijd van 6 maanden zijn, voordat de hond de eerste loopsheid krijgt. Of minstens 3 maanden na de eerste loopsheid.

Wanneer je hond voor het eerst loops wordt verschilt per ras. Overleg met de fokker en met je dierenarts wat het beste, persoonlijke advies is voor jouw hond.

Recent Posts