Alle honden kwijlen van tijd tot tijd. Om af te koelen als ze het warm hebben, of als ze jou een lekkere boterham zien eten. Maar kwijlt je hond ineens overmatig? Dan is er mogelijk meer aan de hand. In dit artikel lees je waarom honden kwijlen en wanneer je aan de bel moet trekken.
Redenen waarom je hond kwijlt:
- Ras
- Stress
- Pijn
- Mondhygiëne
- Wagenziekte
- Hitte beroerte
- Lever- of nierziekte
- Vergiftiging
- Infecties
- Gestoken door insect
Hieronder lees je meer informatie per onderwerp.
Reden 1: Ras
Er zijn rassen waarvan de bovenlippen uitsteken als een soort “flappen”. Dit zorgt ervoor dat deze rassen meer kwijlen dan andere rassen. Hieronder vallen onder andere bloedhonden, sint bernards, newfoundlanders en mastiffs.
2. Stress
Ook stress kan een oorzaak zijn voor kwijlen. Een verjaardag met veel visite, een grote verandering binnen het gezin, een bezoek aan de dierenarts. Allemaal redenen voor stress. Hierdoor begint je hond veel te hijgen en waterig te kwijlen.
Probeer je hond te kalmeren of zet hem tijdens de verjaardag in een rustige omgeving. Is er een grote verandering binnen het gezin zoals een nieuw huisdier of een baby? Heb dan geduld en geef je hond tijd om te wennen.
3. Pijn
Als een hond pijn heeft, kan dat zich uitten op verschillende manieren: Hijgen (en daarmee ook waterig kwijlen), trillen en verandering in houding, gedrag, uiterlijk of geur. (bron) Je hond kan zich ineens terugtrekken of muisstil, opgekruld blijven liggen.
Honden zijn hard voor zichzelf, dus als ze laten zien dat ze pijn hebben, hebben ze ook echt pijn. Vermoed je dat je hond pijn heeft? Neem dan contact op met je dierenarts.
4. Mondhygiëne
Een dikke laag tandplak kan tegen de binnenkant van de lip schuren waardoor het kwijlen ontstaat. Een goede mondhygiëne is voor deze, en andere redenen, van belang.
Je kunt het gebit van je hond controleren door de lip helemaal omhoog te tillen. Hoe ziet het gebit eruit? Bruin? Is het tandvlees opgezwollen of bloederig? Hoog tijd om je dierenarts te bellen voor een gebitsbehandeling.
5. Wagenziekte
Honden kunnen, net als mensen, last hebben van wagenziekte. Kwijlt je hond dus telkens als jullie gaan rijden? Dan kan dit de oorzaak zijn. Als je hond alleen in de auto gaat als hij naar de dierenarts moet kan het kwijlen ook komen door stress.
Bij wagenziekte kun je de dierenarts vragen om een recept, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie gaat.
6. Hitte beroerte
Met hun dikke vacht is het niet zo gek dat honden het in de zomer snel warm krijgen en op de grond gaan liggen om uit te hijgen. Hierdoor kunnen ze gaan kwijlen. Sommige rassen kunnen beter tegen de hitte dan andere rassen. Honden met een korte neus, zoals buldogs, boxers en mopshonden, kunnen minder goed tegen hitte.
Blijft een hond te lang in de hitte, bijvoorbeeld wanneer hij vast ligt in de zon of in een hete auto, dan kan er een hitte beroerte ontstaan. De hond gaat dan overmatig kwijlen en kan zelfs gaan braken. Je kunt dit voorkomen door ervoor te zorgen dat je hond altijd vers water heeft en in de schaduw kan liggen. (bron)
Vermoed je een hitte beroerte? Neem dan contact op met de dierenarts, een hitte beroerte kan namelijk blijvende schade veroorzaken aan de organen.
7. Lever- of nierziektes
Leverziektes en nierziektes kunnen ook de oorzaak zijn van overmatig kwijlen. Hoe ouder een hond wordt, hoe meer kans op deze ziektes.
Laat je hond regelmatig checken door de dierenarts, vooral op oudere leeftijd. Op deze manier ben je er snel bij om ziekten vroegtijdig te diagnosticeren en te behandelen.
8. Vergiftiging
Het eten van een giftige plant of ander giftig voorwerp kan ervoor zorgen dat je hond veel gaat kwijlen. Hier vind je een lijst met planten die giftig zijn voor honden.
Heeft je hond één van deze planten gegeten? Neem dan direct contact op met je dierenarts.
Weet je niet of je hond iets giftigs heeft gegeten? De symptomen van een vergiftiging zijn: Kwijlen, braken, veel drinken, diarree, gedragsveranderingen, trillen, hartkloppingen en bloedingen.(Bron)
9. Infecties
Wanneer je hond een infectie heeft aan de neus, keel of holtes kan hij ook overmatig gaan kwijlen.
Bij het vermoeden op een infectie kun je de hond het beste binnen houden en uit de buurt van andere huisdieren. Neem contact op met je dierenarts om de infectie te behandelen.
10. Gestoken door insect
De laatste oorzaak die we in dit artikel noemen is een insectenbeet. Dit kan een steek van een bij of wesp zijn, maar ook een (allergische) reactie op een beet van ander insect. Soms is de reactie zichtbaar, de mond van je hond is dan bijvoorbeeld ook opgezwollen. Maar soms zit de zwelling in de keel of onder de vacht en is deze niet zichtbaar.
Je hond begint dan te kwijlen, voelt vaak warm aan en is wat stiller.
Het belangrijkste
Jij kent jouw hond het beste en kunt waarschijnlijk wel aanvoelen of het stress is of dat er mogelijk een medische oorzaak is. Als je een plotselinge verandering ziet in het gedrag van jouw hond, is er waarschijnlijk iets niet pluis. Bij twijfel, bel gewoon even met de dierenarts.