Waarom gaapt een hond? 3 Redenen


waarom-gaapt-een-hond

Het is een publiek geheim dat gapen bij mensen en honden aanstekelijk werkt. Veel heeft te maken met de sociale band en het empathisch vermogen tussen mens en dier. Er bestaan hierover heel veel theorieën, de ene al wat geloofwaardiger dan de andere. Een kleine leidraad en 3 hoofdredenen vind je hier waarom een hond gaapt.

Waarom gaapt een hond: geen plausibele uitleg

Waarom gaapt een hond in feite zoals dit het geval is bij de mens. Een plausibele uitleg hierover bestaat niet. De verklaringen liggen nogal uit elkaar. Vaak geeuwt een hond wanneer hij of zij het lichaam helemaal uitrekt wat wijst dat de hond vermoeid is.

Een andere verklaring is dat honden die zich uitrekken en beginnen te gapen, net een slaapje achter de rug hebben. Het is een vorm van gezonde ontspanning. Maar niet iedereen is het hiermee over eens.

Sommigen schrijven het gapen van een hond toe aan stress en dat het voorkomt bij zowel negatieve als positieve stress. Met positieve stress wordt bijvoorbeeld bedoeld dat de hond gelukkig reageert als je de riem vastneemt om een wandeling te maken.

Negatieve stress ontstaat bij interacties met andere viervoeters, als de hond wordt gestraft of schreeuwerige ruzies in huis. Het gapen zou een gedrag zijn om zichzelf te kalmeren.

3 hoofdredenen waarom je hond gaapt

Vermoeid

Wanneer je hond symptomen van vermoeidheid vertoont, reageert de viervoeter bijna hetzelfde dan dit het geval is bij de mens.

Wanneer de hond zich een beetje ontspant, zie je heel vaak dat de hond begint te geeuwen. Ook als een hond zich uitrekt, is dat een signaal van vermoeidheid. Hetzelfde gedrag stel je ook vast als de hond net wakker is.

Het werkt aanstekelijk

Het klinkt misschien vreemd maar net als bij mensen werkt gapen aanstekelijk. Je hebt het wellicht al ooit eens meegemaakt dat iemand naast je begint te gapen en dat het aanstekelijk werkt.

Ook jij begint dan te geeuwen zonder dat je daar zelf bewust van bent. Een hond heeft dezelfde reactie en kopieert het gedrag van een persoon of van een andere hond in de buurt.

Bewezen dat gapende honden bang zijn

Recent wetenschappelijk onderzoek over het gedrag van honden wijst uit dat bange honden of onzekere viervoeters beginnen te gapen. De oorzaak zou in het feit liggen dat honden over het algemeen conflict vermijdende (huis) dieren zijn.

Gapen geeft een signaal dat ze niemand anders kwaad willen doen. In feite betekent het gewoonweg dat ze willen zeggen dat ze onzeker zijn over een bepaalde omstandigheid. Een andere hond die sociaal is opgevoed, herkent de situatieschets meteen en reageert hier meteen heel positief op. Dit uit zich door afstand te houden waardoor de angstige hond zich veilig voelt.

Een andere vaak voorkomende situatieschets is wanneer de baas boos is op de hond. Als tegenreactie begint de hond ostentatief te gapen. Dit heeft te maken dat de hond op deze manier wil communiceren met zijn baasje. Het is uiterst belangrijk dat je min of meer zijn taal verstaat.

Als je hond gaapt, houd dan even goed de situatie in de gaten. Gaapt je hond als je kinderen bijvoorbeeld naast hem spelen of ruziën, of als je kind om de hond heen hangt? Dit is een teken dat je hond dit niet prettig vindt. Gapen is dan het eerste, subtiele teken hiervan. 

Conclusie

Er is dus niet één directe reden waarom een hond gaapt, maar er kunnen meerdere redenen voor zijn. Let vooral goed op de lichaamstaal van je hond. Jij kent jouw hond het best en ziet of hij zich gespannen voelt, moe is of met jou of een andere hond meegaapt. 

Recent Posts