Waarom een labrador als hulphond?

Hulphonden helpen mensen met een beperking. Dit kan blindheid zijn, maar het kunnen ook andere beperkingen zijn. Een hulphond geeft mensen hun zelfstandigheid terug, waardoor ze thuis kunnen blijven wonen en/of minder hulp nodig hebben van andere mensen. De labrador Retriever is één van de meest ideale rassen om op te leiden tot hulphond. Maar wat maakt de labrador nu de perfecte hulphond?

labradors 2 kleuren
IDS.photos from Tiverton, UK

Het zit in het karakter

Labradors zijn sterk, atletisch gebouwd, intelligent, loyaal en gek op mensen. Doordat de hond ook ontzettend lief is voor kinderen en andere dieren is de labrador het meest populaire hondenras van Nederland. Het is een zeer geschikt ras voor baasjes die een eerste hond zoeken.

De labrador is van origine gefokt om het geschoten wild voor de baas op te halen tijdens de jacht. De naam labrador retriever komt dan ook voort uit het woord “to retrieve” wat in het Nederlands “ophalen” betekend. De hond is dus gefokt om te leren en te luisteren.

De labrador is betrouwbaar, leergierig en extreem vriendelijk. De perfecte eigenschappen voor een goede hulphond. De labrador is één van de makkelijkste rassen om te trainen. De hond is beschermend, maar niet agressief. Een zeer belangrijke eigenschap voor hulphonden. Een labrador overziet gevaarlijke situaties en is in staat de leiding te nemen en het commando van zijn baasje te negeren als deze leidt tot onvoorzien gevaar.

Na een goede training blinkt de labrador uit als hulphond ten opzichte van andere rassen. De labrador vind het leuk om hulphond te zijn. Hij is graag de hele dag bij zijn baas in de buurt en hij wil graag werken.

Meer over de hulphond

Hulphonden worden voor vele verschillende doeleinden gebruikt. Zo zijn er blindengeleide- honden, misschien wel de meest bekende hulphond, maar ook honden die helpen in de gehandicaptenzorg en honden die helpen met het opsporen van ziektes. Er zijn hulphonden die mensen met trauma’s helpen, honden voor mensen met autisme en honden die de politie helpen bij hun zoektocht naar drugs en criminelen.

De honden doen een strenge opleiding tot hulphond. Elke soort hulphond doet een andere opleiding om zo optimaal mogelijk te kunnen helpen, want iemand die blind is heeft natuurlijk hele andere hulp nodig dan iemand met autisme. Doordat de labrador zo intelligent is, is de kans dat dit ras slaagt voor zijn examen ook erg groot. Het ras is ook geschikt voor vele verschillende opleidingen.

Nadat de labrador het examen heeft gehaald wordt een geschikt baasje gezocht. Zowel de honden als cliënten worden het gelukkigst van de juiste match. Hierbij wordt onder andere gekeken naar het energieniveau en het karakter van beiden en naar de specifieke beperkingen van het baasje.

Na gemiddeld negen jaar gaat een hulphond met welverdiend pensioen. Veel honden blijven tijdens hun pensioen bij hun gehandicapte baas of familie hiervan. Sommige honden gaan terug naar het pleeggezin. Voor een enkeling moet een nieuw tehuis worden gezocht.

Een hulphond helpen opleiden

Wist je dat je zelf ook op meerdere manieren een hulphond kun helpen opleiden? Zo kun je natuurlijk het KWNF of stichting hulphond financieel ondersteunen. Maar als je verstand hebt van honden kun je ook een pup in huis nemen de eerste 12 maanden van zijn leven! Hoe leuk is dat? Natuurlijk moet je je er wel op instellen dat je na deze periode afscheid moet nemen van de pup. Dan is de hond namelijk klaar voor de echte training en wordt hij klaargestoomd tot hulphond.