Tervuerense Herder


tervuerense-shepherd-herder hond

Ben je op zoek naar informatie over de Tervuerense herder? Een lief, loyaal en intelligent maatje. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over dit ras. 

Wat bespreken we in dit artikel:

  • Uiterlijke kenmerken
  • Geschiedenis
  • Karakter
  • Verzorging
  • Sport en opvoeding
  • Gezondheid
  • FAQ

Uiterlijk van de Tervuerense herder

De Tervuerense Herder is een prachtige hond en een typische herdershond als een van de soorten uit het Belgische herder ras.

De hond dankt zijn naam aan de Brusselse gemeente Tervuren.

De hond wordt ongeveer 56-66 cm hoog gerekend op schouderhoogte. 

Hij heeft een roodachtige bruine vacht met zwarte stukken erin. Het masker in het gezicht is zwart.

Het dier heeft halflang tot dik lang haar. De hond is van groot formaat, heeft een dubbele vacht en rechtopstaande spitse oren.

Geschiedenis als schapenhond

De herder is van oorsprong een schapenhond die hulp bood aan de boer zijn schapen te drijven.

De schapen moesten in een groep worden gedreven door deze krachtige hond die zijn werk goed uitvoerde als schapen hoeder.

Verder waakte de hond over alle dieren op de boerderij en was hij een echte hulphond.

In 1891 werd dit ras voor het eerst tot een aparte classificatie gerekend en uit de familie van de Belgische herdershonden naast de Mechelse herder en andere herders uit België.

Het ras was bijna van de aardbodem verdwenen toen de tweede wereldoorlog ten einde was maar werd opnieuw gefokt.

Het karakter van de Tervuerense herder

De hond beschikt over veel uithoudingsvermogen en energie. Wel kan het dier soms wat nerveus en zenuwachtig overkomen. Dit zit in zijn aard.

De hond moet eerst goed worden gesocialiseerd voordat hij echt in het gezin past. Je kunt dit ook door middel van hondentraining doen.

De Tervuerense is een echte waakhond voor op het erf. Verder zal de hond trouw en loyaal zijn aan zijn baas. Het is een hond die van veel wandelen houdt en echt zijn energie kwijt moet.

Je kunt ook samen met de herder gaan hardlopen of balspellen doen. Het dier kan op deze manier aan zijn dagelijkse bewegingsbehoefte voldoen.

Hij is echt gericht op zijn baas en is zeer intelligent. De hond zal snel leren. Wel is het verstandig om hier als puppy al mee te beginnen.

Belangrijk is om het dier aandacht en begeleiding te geven om hun wat rustiger en minder nerveus over te laten komen.

De opvoeding dient strikt en consequent te zijn.

Verder is de hond wat gereserveerd tegenover vreemden. Maar zodra ze vreemden beter leren kennen zal de hond ook lief en aanhankelijk tegen hen zijn.

Bij een goede opvoeding is de hond erg sociaal tegenover mensen en gezinnen. Verder voelt het dier bepaalde stemmingen aan en kan ook daar nerveus op reageren.

De hond staat bekend als aanhankelijk en wil het liefst op schoot gaan zitten om geknuffeld te worden. Verder hebben ze behoefte aan een grote woning met een grote tuin waar ze voldoende kunnen rennen en spelen.

belgische herder tervuerense shepherd

Verzorging van de Tervuerense herder

De vacht moet regelmatig worden geborsteld. Bij voorkeur wekelijks Er zijn speciaal geschikte borstels die de vacht op een fijne manier kunnen kammen.

Het wassen van de hond wordt niet aangeraden. Vuil kan het beste met een doekje of borstel worden weggehaald.

De onder vacht is kwetsbaar en kan makkelijk beschadigd raken. Een goede borstel zorgt ervoor dat de onder vacht onaangetast blijft.

Sport en opvoeding

Deze herdershond houdt van sport en spel. De hond rent graag vanwege zijn hoge behoefte aan een sportief leven. Ze zijn erg speels.

Een uur wandelen per dag is minimaal nodig bij dit ras. Ze zijn zeer atletisch en kunnen goed deelnemen aan hondensport zoals behendigheid en springen. Het uithoudingsvermogen van dit ras is zeer groot.

De hond schaf je meestal als pup aan. Dit heeft voordelen. Zo kun je de hond vanaf de jongste leeftijd socialiseren en laten wennen aan gezinnen en andere huisdieren.

De opvoeding hoort streng te zijn en mag geen tegenstrijdige elementen bevatten. De loyaliteit naar de baas is kenmerkend van dit ras. Maar het is ook belangrijk dat het dier vriendelijk is tegen anderen.

Je kunt de hond veel commando’s aanleren door zijn leergierigheid. Het dier zal zeer snel leren en wennen aan de omgeving mits hij aan de juiste omgeving wordt blootgesteld. Ze houden van apporteren en kunnen hun energie kwijt tot het uiterste.

Laat de honden niet teveel alleen zodat ze zich gaan vervelen. Dit kan sloopgedrag in de hand werken.

Verder kan hij als politiehond worden ingezet. Deze hond is geschikt voor gevorderde hondenhouders die ervaring met deze dieren hebben.

Gezondheid

Er zijn niet veel erfelijke ziektes bekend bij dit ras. Elleboog- en heupdysplasie komt, net als bij veel andere grote rassen, wel voor. Ook komt af en toe epilepsie voor. 

Om de kans op heup- en elleboogdysplasie te verkleinen is het belangrijk voorzichtig om te gaan met de hond. Vooral wanneer ze pup zijn. Laat een pup geen trappen lopen en speel geen wilde spellen met hem, waardoor hij abrubte bewegingen moet maken. 

FAQ

Is een Tervuerense herder geschikt voor een gezin met kinderen?

Ja, mits ze opgevoed zijn met kinderen. Zorg dat je de hond goed socialiseert, want tegenover vreemde kinderen kunnen ze wat gereserveerd zijn. 

Laat je hond echter nooit alleen met (kleine) kinderen. Dit geldt overigens voor alle rassen. 

Hoe groot wordt een Tervuerense herder?

De hond wordt ongeveer 56-66 cm hoog, gerekend in schouderlengte. 

Waar koop je een Tervuerense herder pup?

We kunnen je helaas niet in contact brengen met een fokker. Wel hebben we een stappenplan geschreven hierover, zodat je zelf een betrouwbaar nestje kunt vinden. 

Kan een Tervuerense herder in een appartement?

Nee, liever niet. Het is een hond die veel beweging nodig heeft. Een waakhond die graag je erf bewaakt. Heb je een groot appartement, ben je veel thuis en heb je voldoende tijd om flinke wandelingen te maken? Dan zou het wellicht kunnen. 

Zorg ervoor dat de hond zich niet gaat vervelen. Dit zorgt voor probleemgedrag. 

Kan een Tervuerense herder goed alleen zijn?

De Tervuerense herder kan moeite hebben met alleen zijn. Ze zijn wat nerveus en snel verveelt. Je kunt dit verbeteren door een goede socialisatie en training. En zorg ervoor dat de hond goed uitgelaten is voordat je weggaat. Zo voorkom je verveling, wat weer kan leiden tot probleemgedrag.

Kan een Tervuerense herder goed met katten?

Twijfelgeval, de herder is van oorsprong een drijver en kan het dus leuk vinden achter katten aan te jagen. Als je hond van jongs af aan is opgevoed met katten zal het waarschijnlijk wel goed gaan, maar het is geen garantie. 

Kan een Tervuerense herder buiten slapen?

Ja, maar laat hem hier langzaam aan wennen na zijn puppy tijd. Zorg er wel voor dat je hond zich kan terugtrekken op een warme, droge plek. Bijvoorbeeld in een schuur, bijkeuken of verhoogd hondenhok. 

Nu weet je alles wat je moet weten over de Tervuerense herder. Een lieve, intelligente, ietwat zenuwachtige hond. Een sportieve hond die van beweging en uitdaging houdt.

Recent Posts