Moet Een Hond Gewassen Worden?


moet een hond gewassen worden

Moet een hond gewassen worden? Nee, in principe hoeft een hond niet gewassen te worden. Honden zijn prima in staat om zichzelf te verzorgen en schoon te houden. Maar in sommige situaties is het wel nodig, bijvoorbeeld als je viervoeter in de sloot is gesprongen of heeft zich heerlijk “geparfumeerd” met iets smerigs wat op de grond lag dat ontzettend stinkt. Dan is een wasbeurt wel zo verstandig. 

Maar hou er rekening mee dat het niet een klein klusje is. Je hond wassen kost de nodige tijd en aandacht, maar met de informatie hieronder moet het zeker gaan lukken.

Hoe vaak mag je een hond wassen?

Zoals eerder beschreven is het niet noodzakelijk je hond op regelmatige basis te wassen. Een paar keer per jaar is ruim voldoende. Wat wel belangrijk is qua vachtverzorging, zijn de borstelbeurten die je toch echt wel minimaal 1 keer per week moet doen bij je hond.

De losse haren en opgedroogd vuil verwijder je zo gemakkelijk en je hond zal je er dankbaar voor zijn. Er zijn verschillende kammen en borstels verkrijgbaar en het is afhankelijk van de soort vacht die jouw hond heeft wat voor borstel en/of kam je het beste kunt gebruiken.

Op deze manier tast je ook niet de beschermlaag aan die je hond op zijn huid heeft zitten en die je met regelmatig wassen wel kunt verstoren. Maar soms kom je er dus niet onderuit om je hond te wassen als die zich vermaakt heeft in een stinksloot of modderpoel.

Een andere reden om je hond wat vaker te wassen is op advies van je dierenarts als blijkt dat je hond allergisch voor iets is en wassen verlichting kan geven.

Welk middel kun je het beste gebruiken?

Je kunt je hond niet wassen met de shampoo die je ook voor je eigen haar gebruikt. Wij hebben namelijk een andere zuurtegraad op onze huid dan onze hond en een speciale hondenshampoo is afgestemd op de hondenhuid.

Door een hondenshampoo te gebruiken voorkom je dus dat je hond na het wassen jeuk krijgt van de geurstoffen die in de normale shampoos zitten en zelfs tot serieuze huidirritaties kunnen leiden.

Kies bij het kopen van een hondenshampoo de meest geschikte voor de vacht van jouw hond. Een langharige vacht heeft namelijk en andere shampoo nodig dan een kortharige vacht.

hond wassen

Hoe was je een hond?

Het is handig om de shampoo en een grote handdoek klaar te leggen voordat je je hond gaat wassen, zodat je alles bij de hand hebt.

Ga je je hond in de douchecabine of in je bad wassen, dan is het fijn om een antislipmatje neer te leggen. Veel honden vinden een wasbeurt best spannend en en door een antislipmatje neer te leggen hebben ze meer grip en glibberen ze niet door de badkuip of cabine heen. Een stabiele ondergrond geeft letterlijk en figuurlijk houvast en maakt het was minder spannend allemaal.

Stap 1 – Voordat je de douchekop of tuinslang op je hond richt, voel dan eerst even wat de watertemperatuur is. Zelf sta je immers ook niet graag onder een ijskoude straal. Zorg ervoor dat het water lauwwarm is en hou de waterstraal zo dicht mogelijk bij je hond. Zo ontstaat er minder snel paniek bij je hond als die het toch nog steeds spannend vindt en kan het water diep de vacht indringen.

Stap 2 – Begin aan de achterkant van je hond en werk zo door naar het hoofd. Zorg ervoor dat er geen water in de ogen of oren van je hond loopt door de kop iets omhoog te houden zodat het water via de nek en hals kan weglopen.

Stap 3 – Doordat je hond nu goed nat is, heb je al wat vuil eraf gespoeld. Zet de kraan uit en begin met het inwrijven van de shampoo. Wees erop bedacht dat als je stopt met het water, dat je hond zich zal willen uitschudden. Wacht dus heel even met de shampoo en zoek dekking!

Stap 4 – Masseer de shampoo in de richting van de haargroei goed in en ook nu begin je weer vanaf de achterkant. Zit je hond vol in het schuim? Wacht dan een paar minuten zodat de shampoo goed kan intrekken voordat je het weer gaat uitspoelen.

Stap 5 – Uitspoelen doe je in omgekeerde volgorde. Begin bij het hoofd en wees ervan verzekerd dat al de shampoo verwijderd wordt om huidirritatie te voorkomen.

Stap 6 – Droog je hond daarna goed af met een lekkere dikke handdoek en geef een beloning voor een positieve afsluiting!

Recent Posts