Het is behoorlijk frustrerend als je hond je als een gek over straat sleurt. Ook is een hond aan een strakke lijn niet mij jou, maar vooral met zijn omgeving bezig, waardoor probleemgedrag als uitvallen naar honden of mensen kan ontstaan. Niet trekken aan de lijn is wel zo fijn, zeker als je er deze zomer lekker op uit wilt.
Niet trekken aan de lijn is wel zo fijn
Honden die op jacht zijn lopen met gemakt zo’n 30 km per uur en kunnen dat wel uren volhouden. Dat is wel wat anders dan ons slakkengangetje van zo’n 4-5 km per uur.
Honden trekken omdat ze graag zo snel mogelijk naar de plek willen die zij leuk vinden. Bijvoorbeeld het park of bos waar ze los kunnen lopen. Maar de voornaamste reden dat honden trekken is dan ze niets anders hebben geleerd.
Constant met een trekkende hond lopen is niet alleen heel vervelend en vermoeiend (en soms genant) maar kan ook zorgen voor serieuze nek-, elleboog-, pols- en armklachten.
Straffen helpt niet
Honden die trekken worden vaak door een ruk aan de riem gecorrigeerd en krijgen soms zelfs met het einde van de riem een klap over hun neus. Maar die correcties zijn lang niet altijd effectief. Ze stoppen het getrek misschien even, maar daarna gaat het gedrag gewoon verder.
Een extra probleem bij het corrigeren is dat je bij een verkeerde toepassing van het leerproces het omgekeerde effect kunt bereiken. Een correctie kan, omdat er daarna bijvoorbeeld gelijk beloond wordt voor goed gedrag, juist een aanzet naar de beloning worden. De hond zal dan juist gaan trekken om zijn ‘braaf’ of lekkers te krijgen.
Ook zijn er veel rassen die gevoelig zijn en sowieso niet goed reageren op een harde correctie. Bij deze rassen doe je er echt beter aan een positieve, vriendelijke en geduldige manier van trainen aan te houden.
Kortom, een correctie heeft zelden het gewenste effect. Hooguit stopt het gedrag er tijdelijk door. Dat geeft de eigenaar wel even rust, waardoor hij vaak blijft straffen, ook al beseft hij dat hij zo niet echt iets aan het gedrag verandert en er zelfs erger van wordt. Voorkomen is echt beter dan genezen in dit geval. En aandacht aan gewenst gedrag schenken is gewoon veel effectiever, zeker op de lange duur.
Een slappe lijn maakt een wereld van verschil. Een hond die trekt is met zijn omgeving bezig, een hond die aan een slappe lijn meeloopt met z’n begeleider.
Hoe voorkom je trekken?
Bij het trainen van je hond is het belangrijk dat je hond leert op jou te letten. Beloon hem daarom als hij naar je opkijkt en oogcontact maakt. Dat is het eerste begin, van niet trekken aan de lijn.
Als je een hond van jongs af aan laat merken dat alleen verder wordt gelopen als de lijn slap is en je houdt dit consequent vol, zal de hond niet aan de lijn gaan trekken. Het verder lopen als de lijn slap valt, wat actief gedrag is van de hond waarbij ook aandacht voor de eigenaar wordt verlangd is de beloning voor het netjes meelopen.
Als beloning voor een slappe lijn kunt u dingen gebruiken die de hond als beloning ziet. Dit kan een speeltje zijn, bijvoorbeeld een balletje, of iets wat hij heel lekker vind.
Verder veel praten en belonen als hij netjes meeloopt. Zodra hij trekt blijven staan. Tot de hond omkijkt en bij u terugkomt. Het is een geduld werk. Kost tijd, maar dit is wel de vriendelijkste, en op lange termijn de effectiefste manier om je honden netjes naast je te leren lopen aan een slappe lijn.
Kortom
Een harde ruk aan de riem of een tik over de neus werkt dus slechts tijdelijk en in sommige gevallen zelfs averechts. Een positieve en zeer geduldige training is op de lange termijn veel effectiever. Daarnaast is voorkomen in dit geval echt veel beter dan genezen. Begin er dus zo vroeg mogelijk mee.