Labradoodle vs goldendoodle

Misschien ben je op zoek naar een nieuwe, viervoetige vriend voor je gezin. Zowel de goldendoodle als de labradoodle spreken je aan, maar wat zijn nou precies de verschillen tussen de twee? In dit artikel noemen we alle verschillen en overeenkomsten.

labradoodle karakter volwassen
Labradoodle
goldendoodle karakter
Goldendoodle

Van de twee rassen werd de labradoodle als eerste gefokt. Na het grote succes van dit nieuwe “hybride” ras tussen labrador en poedel is men begonnen met het fokken van de goldendoodle. Een kruising tussen een golden retriever en een poedel.

Hoewel beide rassen in Nederland relatief nieuw zijn, bestaan de rassen in Australië en Amerika al wat langer. De fokkers zijn ondertussen al bezig met de derde generatie. Dit zorgt ervoor dat er meerdere soorten labradoodles en goldendoodles zijn ontstaan. Zo is de één een 50/50 kruising en de ander een 25/75 kruising.

In dit artikel bespreken we de volgende onderwerpen:

  • Grootte en gewicht
  • Uiterlijke kenmerken
  • Verharen en verzorging
  • Hypoallergeen?
  • Karaktereigenschappen
  • Geschikt voor gezin met kinderen?
  • Beweging en training
  • Levensverwachting en erfelijke ziektes

Grootte en gewicht: labradoodle vs goldendoodle

Zowel labradoodles als goldendoodles worden door hun grote populariteit gefokt in drie verschillende afmetingen. Hoewel er voor beide rassen geen rassenstandaard is, kunnen we wel de gemiddelde afmetingen noemen in onderstaande tabel.

 

Grootte

Gewicht

Miniatuur labradoodle

35-43 cm

10-15 kg

Miniatuur goldendoodle

33-50 cm

8-16 kg

Medium labradoodle

43-53 cm

15-21 kg

Small standard goldendoodle

43-50 cm

18-23 kg

Standaard labradoodle

53-63 cm

23-42 kg

Large stardard goldendoodle

50-60 cm

23-40 kg

Uiterlijke kenmerken: labradoodle vs goldendoodle

Qua uiterlijk lijken beide honden eigenlijk heel veel op elkaar. Zo worden beide rassen gefokt in drie verschillende afmetingen.

Ook worden beide rassen gefokt in drie verschillende vachtsoorten: Krullende vacht (Curly coated), Rechte vacht (fleece coated) of een vacht die hier tussenin zit, de curly fleece coated. De kleuren van de vacht komen ook overeen: Krijtwit, crème, abrikoos, goud, rossig, bruin en zwart.

De honden hebben een slanke bouw met een lange, krullende vacht. De oren zijn lang en hangen naar beneden en de neus is vaak zwart. De staart is lang met lang haar en loopt iets in een krul naar beneden.

De vacht van een goldendoodle is vaak iets langer en meer golvend. De labradoodle heeft over het algemeen een iets kortere vacht dan de goldendoodle.

labradoodle pup
Labradoodle pup

Verharen en verzorging: labradoodle vs goldendoodle

Hoewel de goldendoodle en de labradoodle over het algemeen veel minder verharen dan de gemiddelde hond, betekent dit niet dat de hond standaard hypoallergeen is. Er zijn vele verschillende soorten goldendoodles en labradoodles. Sommige honden neigen wat meer naar de golden retriever of labrador kant dan naar de poedel kant, hierdoor kan deze hond meer verharen.

De vacht van een goldendoodle en labradoodle hebben beiden een goede en consequente verzorging nodig. Borstel de vacht van de hond eens per week of eens per twee weken goed door om klitten en vervilting te voorkomen.

Je kunt de hond ook regelmatig naar de trimmer brengen als je het borstelen teveel werk vind. Ga in ieder geval niet zelf in de weer met een scheerapparaat! Dit kan de hele vacht verpesten.

Hypoallergeen?

Er zijn vele verschillende soorten labradoodles en goldendoodles. Beiden zijn niet standaard hypoallergeen. Dit ligt aan de kruising van de hond. Zo zijn er bijvoorbeeld labradoodles waarbij het DNA van de labrador sterker is, waardoor de hond toch redelijk wat verhaard. Een andere mix is bijvoorbeeld 25% goldendoodle en 75% poedel. Deze is waarschijnlijk meer geschikt.

Ga er dus bij beide rassen niet automatisch vanuit dat de hond hypoallergeen is. Neem contact op met de fokker en vraag hiernaar. Doe research naar de fokker.

Een specifiek soort waar 98% van de mensen met een allergie voor honden wel tegen kan is de Australian Labradoodle. Om deze reden stijgt dit ras ook razendsnel in populariteit.

Er zijn mensen die allergisch zijn voor het speeksel van de hond. Deze mensen zullen helaas ook allergisch zijn voor het speeksel van de goldendoodle of labradoodle.

Karaktereigenschappen: labradoodle vs goldendoodle

Omdat de labradoodle en goldendoodle een “designer ras” zijn en niet officieel geregistreerd staat als ras, kunnen de karaktereigenschappen wisselen. Zo heeft de één meer het karakter van een poedel en de ander meer van een labrador of golden retriever.

Labradoodle – Over het algemeen is de labradoodle zeer vriendelijk, vrolijk en heeft de hond heel veel energie. Voor sommige gezinnen is deze energiebom iets teveel van het goede. De hond maakt graag onderdeel uit van het gezin en zoekt veel contact. Ze zijn vriendelijk voor kinderen, intelligent en makkelijk te trainen.

Goldendoodle – De goldendoodle is ontzettend lief, sociaal, vriendelijk en een echte “people-pleaser”. Dit laatste hebben ze overgenomen van de golden retriever. De hond is zeer geduldig en lief met kinderen en wordt graag betrokken bij het dagelijks gezinsleven. Een ontzettend vrolijk en zonnig karakter waarmee de hond echt “the life of the party” is. De hond kan minder goed lange periodes alleen zijn.

De goldendoodle is één van de meest intelligente hondenrassen. Ze zijn makkelijk te trainen en worden vaak ingezet als geleidehond of hulphond. De hond is minder geschikt als waakhond omdat ze simpelweg te vriendelijk zijn.

Hoewel de karakters aardig overeenkomen zijn er ook kleine verschillen. Zo is de labradoodle over het algemeen wat drukker en lomper, wat soms voor botsingen kan zorgen met kleine kinderen. De goldendoodle is iets rustiger, maar toch vrolijk en open. De Goldendoodle is daarom ook de eerste keuze als therapie hond.

goldendoodle puppy pup
Goldendoodle pup

Geschikt voor een gezin met kinderen?

Ja, beide rassen zijn absoluut geschikt voor een gezin met kinderen. Omdat ze ook zo makkelijk te trainen zijn worden ze ook vaak aangeraden voor een gezin dat zijn eerste hond zoekt en weinig ervaring heeft met het opvoeden van honden.

Beide honden zijn ontzettend lief met kinderen en dol op het gezinsleven. De labradoodle kan iets drukker en lomper zijn, waardoor hele kleine kinderen weleens onder de voet gelopen kunnen worden. In beide rassen zit absoluut geen agressie.

Beweging en training: labradoodle vs goldendoodle

Labradoodles en goldendoodles hebben wel beweging nodig, minimaal 30 minuten per dag en het liefst meer. Ze zijn gek op lange wandelingen, fietsen, apporteren en zwemmen.

Krijgen zij niet voldoende beweging, dan kan dit zorgen voor gedragsproblemen zoals blaffen en dingen kapot bijten.

Beide honden hebben een verhoogd risico op elleboog- en heupdysplasie. Dit betekent dat er spontaan een ontsteking kan ontstaan aan de gewrichten waardoor de hond al op jonge leeftijd mank loopt en pijn heeft. Speel voorzichtig met pups en jonge honden en vermijd gladde vloeren en traplopen.

Zoek je een actieve hond die lekker mee kan wandelen in het bos of die het leuk vind om veel te spelen met je kinderen? Dan zijn beide rassen zeer geschikt.

Levensverwachting en erfelijke ziektes

Omdat beide rassen niet geregistreerd staan als officieel ras, staan de erfelijke ziektes ook niet officieel geregistreerd. Om deze reden hebben we de ziektes die bekend zijn bij de labrador, golden retriever en poedel op een rijtje gezet. Informeer bij de fokker naar testen op genetische ziektes.

Labrador – De labrador retriever heeft een verhoogd risico op heupdysplasie, elleboog dysplasie, oorontstekingen, chronische koperstapeling, atopie en aantasting van het ruggenmerg. (bron)

Poedel – Poedels hebben volgens de rassenwijzer een verhoogd risico op heupdysplasie, staar, Immuungemedieerde hemolytische anemie (afbraak rode bloedcellen door afweersysteem), oorontstekingen en Progressieve retina atrofie (PRA)(voortschrijdende verslechtering netvlies). (bron)

Golden retriever – De golden retriever heeft een verhoogd risico op elleboog- en heupdysplasie, ichthyosis (visschubbenziekte), retina dysplasie, spondylose, oorontstekingen en kanker. (bron)

Bij de Australian Labradoodle zijn andere rassen toegevoegd (Amerikaanse cocker spaniël, Engelse cocker spaniël, Ierse Water spaniël) om de diversiteit te vergroten.

goldendoodle hypoallergeen verharen
Goldendoodle krijtwit

Conclusie

De goldendoodle en de labradoodle lijken over het algemeen heel veel op elkaar. Zowel qua innerlijk als uiterlijk. De goldendoodle heeft over het algemeen een iets langere vacht dan de labradoodle. De labradoodle wordt gezien als een iets sterkere, drukkere en soms lompere hond als de goldendoodle.

Beide rassen zijn erg vriendelijk, intelligent, vrolijk en makkelijk te trainen. Ze zijn beide lief voor kinderen en andere huisdieren en zeer geschikt voor baasjes en gezinnen die hun eerste hond zoeken en weinig ervaring hebben.