De Friese Stabij is een prachtige, energieke en lieve hond. Geen wonder dat dit ras zeer populair is in ons land. Maar is het een geschikte hond voor een baasje dat veel van huis is, bijvoorbeeld voor werk?
Kan de Friese Stabij goed alleen thuis zijn? Nee, de Friese Stabij is over het algemeen niet graag alleen thuis. Maar je kunt de hond hier wel op trainen.
De Friese Stabij is een lieve, sociale hond. Het is een echt gezeligheidsdier dat het erg goed doet in een roedel. De Friese Stabij is graag bij zijn baasjes. Een gezin met meerdere gezinsleden, dat is de ideale situatie voor deze hond.
Hele dagen alleen thuis zijn is dus niets voor dit ras. Ben jij veel van huis? Bijvoorbeeld voor je werk? Dan is de Friese Stabij een minder geschikte match voor jou.
Daarnaast is dit ras soms wat nerveus. Als het “alleen thuis laten” niet goed wordt opgebouwd en bijgehouden, dan kan er al snel verlatingsangst ontstaan.
Er zijn Friese Stabij’s die van jongs af aan al getraind worden om goed alleen te kunnen zijn. Bijvoorbeeld op een boeren erf. Het kan dus wel, maar het verschilt per hond en per karakter en hangt af van de opvoeding. Van nature zijn de meeste stabij’s echter graag zoveel mogelijk bij hun baasje.
Hoelang kan een Friese Stabij alleen zijn?
Er gelden andere regels voor pups, als voor volwassen honden.
Pups kunnen niet te lang alleen zijn, omdat ze nog niet zindelijk zijn en hun behoefte nog niet zo lang op kunnen houden. Je moet dit daarom langzaam, per maand opbouwen.
Hieronder een kleine tabel met richtlijnen:
- Tot 10 weken – 30 minuten
- 10-12 weken – 1-2 uur
- 4 maanden – 2-3 uur
- 5 maanden – 3-4 uur
- 6 maanden – 4-5 uur
- 7 maanden – 4-6 uur
Ook zul je goed moeten oefenen, voordat je jouw pup langere tijd alleen thuis laat. Anders kan er verlatingsangst ontstaan.
Een volwassen Friese Stabij kan vaak langer alleen zijn. Is jouw hond niet gewend om alleen te zijn? Bouw het dan langzaam op en onderhoud het ook. Je hond moet het vertrouwen krijgen dat je elke keer terugkomt.
Als dit niet goed gebeurt, dan krijgt je hond last van stress en angstgevoelens. Op een gegeven moment gaat hij deze gevoelens koppelen aan het feit dat jij weggaat. Dan ontstaat er verlatingsangst. Dit kan ook plotseling ontstaan doordat er iets gebeurd is in jouw afwezigheid, maar bouwt zich vaak langzaam op.
Start met een paar minuten en bouw dit steeds verder uit. Let ondertussen goed op het gedrag van je Stabij. Als je merkt dat hij heel veel stress heeft en angstig wordt of zelfs dingen gaat slopen, doe dan een stapje terug. Net zo lang tot je hond een tijdje alleen thuis kan zijn met het vertrouwen dat je terugkomt. Dit kan lang duren als jouw hond snel angstig is. Neem echt de tijd, anders gaat het mis en krijgt je hond negatieve associaties.
Als je weggaat of terugkomt, is het belangrijk om zo neutraal mogelijk te reageren. Gedag zeggen en groeten mag, maar doe het niet te enthousiast of te overdreven. Zo maak je namelijk sneller een “ding” van weggaan. Iets wat eerst kan leiden tot enthousiasme, maar al snel kan omslaan in stress en uiteindelijk verlatingsangst.
Tips om het makkelijker te maken
Geef je Stabij iets om te doen. Geef bijvoorbeeld een kauw bot waar hij of zij wel een tijdje zoet mee is. Ze zijn ook gek op mentale uitdagingen, in de vorm van een denkspelletje.
Bij sommige honden helpt het om de gordijnen te sluiten en de radio aan te doen. Zo zit jouw hond in z’n eigen “bubbel” zonder teveel prikkels van buitenaf. Niet elke hond vind dit prettig. Sommigen zijn juist rustiger als ze lekker voor het raam kunnen kijken. Kijk dus goed wat voor jouw hond werkt.
Zorg ervoor dat je Stabij voldoende beweging heeft gehad. Laat je hond niet achter terwijl hij nog bomvol energie zit. Zo gaat je hond zich sneller vervelen en kan hij sneller gaan blaffen, of ander probleemgedrag gaan vertonen.
Blaffen, hijgen, kwijlen en pogingen om uit te breken zijn indicators dat je hond niet goed alleen kan zijn. Ook slopen is natuurlijk een heel duidelijk signaal. Ben je benieuwd hoe jouw hond reageert als je niet thuis bent? Probeer zijn gedrag dan eens te filmen met een babyfoon of app op je mobiel.