Je Golden Retriever Trimmen

golden retriever blaffen

Hoeveel verharen golden retrievers? Het korte antwoord: Heel veel. Vooral wanneer een golden retriever in de rui is, in de herfst en lente, verharen ze ontzettend veel. De plukken haar zijn dan door de hele kamer te vinden en om de dag stofzuigen of vegen is dan echt nodig! Zoek je dus een hond die niet of nauwelijks verhaart? Dan is een golden retriever misschien niet het juiste type hond voor jou.

Een golden retriever verhaart sneller en meer door slechte voeding, vlooien en door stress. Wanneer je een huis vol bezoek krijgt bijvoorbeeld. Dit kan erg stressvol zijn voor je golden retriever, waardoor hij meer haar loslaat.

Om de vacht goed te verzorgen en het verharen wat meer onder controle te krijgen kun je de hond dagelijks of om de dag kammen. Hierdoor worden de losse haren verwijderd waardoor er minder haar in huis zal achterblijven.

Waarom je hond trimmen?

Trimmen is de verzamelnaam van alles wat te maken heeft van de vacht verzorging van de hond. Hieronder valt ontwollen, strippen, knippen, scheren, plukken, borstelen en wassen van de vacht. Bijna elke hond heeft baadt bij trimmen, zelfs kortharige honden.
Tijdens het trimmen worden de losse en dode haren uit de vacht verwijderd. Hierdoor ziet de vacht er weer mooi verzorgd uit en blijft de vacht in conditie. Bij langharige honden kan de vacht gaan klitten wanneer het niet goed verzorgd wordt. Als gevolg van deze klitten kan de vacht gaan jeuken en irriteren.
Ook wanneer de hond in de rui is kan het erg helpen om de hond regelmatig te kammen en te (laten) trimmen. De losse haren worden verwijderd en de hond laat hierdoor minder haren achter in huis.

Kan ik mijn golden retriever gewoon scheren?

Een golden retriever scheren met een scheerapparaat wordt afgeraden. Golden retrievers hebben een dubbele vacht. Een bovenvacht en een ondervacht. Deze twee lagen werken samen om de golden retriever te beschermen tegen kou, uv stralen en vocht. Als de vacht afgeschoren wordt kan dit dus effect hebben op de gezondheid van je hond.

Naast dat het dus negatief effect heeft op de gezondheid van je golden retriever, verpest het ook de prachtige vacht van je hond. De vacht groeit nooit meer zo mooi terug als dat het was.

Om deze reden wordt aangeraden je golden retriever te laten trimmen door een trimmer, die de lengte van de bovenvacht bij knipt zodat de vacht beter bijgehouden kan worden.

Golden retriever zelf thuis trimmen

Door je golden retriever regelmatig te trimmen kun je het verharen van de vacht beter bijhouden en de conditie van de vacht goed houden.
Je kunt je golden retriever kammen met een borstel en kam en de vacht bijknippen met een schaar en trimschaar.

Met een grove borstel haal je de dode en losse haren uit de vacht. Door dagelijks tot één keer per week de vacht van je golden retriever te borstelen met deze grove borstel verwijder je de meeste overtollige haren.

Met een kam zet je de puntjes op de i na het borstelen met een grove borstel. Wanneer de klitten en meeste dode haren uit de vacht geborsteld zijn kan de kam de laatste haren verwijderen. Hierdoor gaat de vacht mooi glanzen. Doe dit bij voorkeur met een stalen kam. Een normale kam is niet geschikt voor de dikke golden retriever vacht.

Een trimschaar is zeer geschikt voor gedetailleerd werk. Bijvoorbeeld om haren rondom de oren of onder de poten weg te knippen.

Met een effileerschaar (uitdunschaar) maak je de vacht dunner en daardoor gemakkelijker te verzorgen. Trim hiermee alleen de dikke ondervacht in de zomer en nooit de bovenvacht.

Stap voor stap tutorial

Het trimmen begint vanaf 7:40

1. Borstel de hele vacht van de golden retriever met een grove borstel.
2. Was de golden retriever met hondenshampoo.
3. Föhn de golden retriever helemaal droog.
4. Borstel de gehele vacht weer met een borstel.
5. Knip de haren rondom de oren en het achterhoofd met een schaar en efilleerschaar.
6. Knip met een schaar en effileerschaar de bovenkant en onderkant van de voeten.
7. Knip de achterkant van de achterpoten bij.
8. Borstel de gehele vacht van de golden retriever nog een laatste keer goed door. Gebruik daarna nog eventueel een kam.

Onze aanrader:

CareGoods Complete set

 

Bekijk de meest recente prijs van deze set op Bol.com