Is een Friese Stabij geschikt als eerste hond voor beginner?


Friese Stabij Noa 1

De Friese Stabij is een populair hondenras in Nederland. Niet zo gek, want deze hond is lief, speels en ziet er ontzettend aaibaar uit. Maar is deze hond geschikt als eerste hond? Dat lees je in dit artikel.

Is een Friese Stabij geschikt als beginnershond? Ja, de Friese Stabij is geschikt als beginnershond, maar met een paar kanttekeningen. Hij is niet geschikt voor iedereen. Het is een gevoelige hond, die een roedelleider nodig heeft die een positieve, maar consequente opvoeding geeft.

Ik kan dit zeggen vanuit theorie en vanuit ervaring. Hoewel mijn ouders altijd honden hebben gehad en ik met honden ben opgegroeid, was mijn eerste “echte eigen” hond een Friese Stabij. Ook ken ik veel mensen die een Friese Stabij hebben. 

Als pup is de Friese Stabij erg onstuimig en speels. Mijn hond noemde ik vroeger ook wel de “Tasmanian Devil” omdat ze zo beweeglijk en druk was. Dit ras heeft veel beweging nodig. Een baasje dat veel met hem speelt, wandelt en/of fietst. 

Het zijn ontzettend lieve honden, maar ook erg gevoelig en soms wat nerveus. Zonder goede begeleiding, kan deze nervositeit omslaan in verschillende angsten. Daarom is het verstandig om een goede socialisatie te doen en een vervolg cursus. Een nerveuze hond heeft baad bij rust en regelmaat.  

Een consequente opvoeding is belangrijk, maar doe dit op een positieve manier. Het zijn leergierige honden die goed reageren op een positieve training met beloning. Doordat de hond zo gevoelig is, kunnen ze bang worden als de baas te boos en intimiderend is. 

Daarnaast is de Friese Stabij een echt roedel dier. De Friese Stabij is niet graag alleen. En zijn lichte nerveuze gedrag kan snel omslaan in verlatingsangst. Zorg er dus voor dat je het “alleen zijn” langzaam opbouwt.

Nu weet je waar je op moet letten als baasje wanneer je een Friese Stabij in huis neemt. Als je denkt aan de bovenstaande “eisen” te kunnen voldoen, is de Friese Stabij een hele lieve beginnershond. 

Waarom wellicht geen geschikte beginnershond voor jou?

Deze hond is dus niet voor iedereen de perfecte beginnershond. Ben je veel van huis, of heb je geen tijd en/of zin om een goede cursus te volgen? Dan is dit wellicht geen geschikte hond voor jou.

De Friese Stabij kan zich dan namelijk ontpoppen in een hond met allerlei angsten, wat weer tot gedragsproblemen kan leiden. Hij is van nature namelijk een echt roedeldier, dat graag onder de mensen is. 

Ook als je geen tijd hebt om veel met je hond te wandelen, of hem op andere manier mentaal en fysiek uit te dagen, dan is de Friese Stabij ook geen geschikte beginnershond voor jou. Als de Friese Stabij zich gaan vervelen, kan dit leiden tot overmatig blaffen en ander probleemgedrag.

Friese Stabij Noa 2

Is de Friese Stabij geschikt voor een gezin met kinderen?

Ja, de Friese Stabij is over het algemeen erg lief met kinderen. Het is een echt roedel dier, dat het heerlijk vind om mensen (en andere dieren) om zich heen te hebben.

Zorg er wel voor dat je kinderen goed met de hond omgaan. Een Friese Stabij is ontzettend lief met kinderen en pikt veel. Hij heeft veel geduld en laat daarom soms iets teveel over zich heenlopen. Kinderen kunnen dus constant over zijn grenzen heen gaan, totdat de hond er genoeg van heeft en uitvalt.

Hoewel de Friese Stabij niet snel vals zou doen tegen kinderen, is het belangrijk dat je hier goede begeleiding in geeft. Zowel voor de kinderen als de hond. Dit geldt eigenlijk voor alle hondenrassen. Laat je hond nooit alleen met een (klein) kind. 

Met een goede begeleiding en toezicht, is de Friese Stabij een vriendje voor het leven, waar je kinderen lekker mee kunnen rennen en ravotten. Een ontzettend trouw en knuffelig maatje, waar je vele jaren plezier van zult hebben.

Conclusie

De Friese Stabij is dus een geschikte beginnershond, maar niet voor iedereen. Een baasje dat tijd heeft voor een goede, vriendelijke en consequente opvoeding. Die tijd heeft om te wandelen en te spelen en niet teveel van huis is. Herken jij je hierin? Dan kan de Friese Stabij een hele geschikte hond voor je zijn.

Meer weten over dit ras? Lees hier alles over de Friese Stabij.

Recent Posts