Mijn hond stinkt: Oorzaak, reden en oplossing
Een stinkende hond kan vele verschillende oorzaken hebben. Zo is het belangrijk te achterhalen waar de stank vandaan komt, bijvoorbeeld uit zijn oren of uit zijn vacht. Een stinkende hond kan er namelijk op wijzen dat er een meer serieus probleem aan de hand is. In dit artikel noemen we de verschillende oorzaken, reden en indien mogelijk een oplossing voor de stank.
Waar komt de stank vandaan?
1. Oren
2. Bek
3. Achter de staart
4. Laat veel scheten
5. Vacht
6. Mijn hond heeft in iets vies gerold
1. De oren van mijn hond stinken
De oren van een hond ruiken altijd wat minder fris. Dit komt onder andere door oorsmeer en dode huidcellen die zich daar opstapelen. Dit is niet om je zorgen over te maken, de oren van een hond maken zichzelf schoon. In de weer gaan met een wattenstaafje is dus niet nodig. Is er veel smeer aanwezig, dan kun je eventueel een afspraak met je dierenarts maken die de oren schoon kan maken of je een “schoonmaakmiddeltje” kan geven.
Ruiken de oren van je hond anders dan normaal en heeft je hond er jeuk aan? Vindt hij of zij het ook niet fijn als je aan de oren zit? Dan is er meer aan de hand. Je hond heeft dan waarschijnlijk een oor infectie.
Oor infecties zijn een veelvoorkomend probleem bij bepaalde hondenrassen. Vooral hondenrassen met hangende oren hebben hier last van. Het is de nummer één oorzaak van stinkende oren. Deze stank wordt veroorzaakt door de bacteriën en schimmel.
Dierenartsen adviseren niet zelf in de weer te gaan bij een (mogelijke) oor infectie, maar contact op te nemen met je dierenarts. De dierenarts kan bepalen welke bacterie de oor infectie veroorzaakt en welke medicatie hij/zij moet voorschrijven.
2. Mijn hond stinkt uit zijn bek
Hiervoor geldt hetzelfde als bij de oren, een hond stinkt altijd wat uit zijn bek. Jouw adem is ook niet altijd even fris, toch? Oudere honden hebben meer last van een slechte adem dan jonge honden.
Sommige honden eten ook alles wat ze tegenkomen, inclusief poep en rotte vis. Is je hond een tijd alleen buiten geweest en stinkt zijn adem naar poep? Dan kan dat komen doordat hij poep heeft gegeten. Je hond wordt hier niet ziek van, maar als een hond poep van andere honden of dieren eet is hij wel vatbaar voor ziektes of wormen die zich in de ontlasting bevinden. Probeer poep eten dus te voorkomen en ent en ontworm je hond goed.
Ruikt de adem van je hond ineens anders dan normaal en is de stank erger? Dan kan er meer aan de hand zijn. Zo kan het wijzen op diabetes, nierziektes, lever ziektes of in vele gevallen: overtollig tandplak of losse en rotte tanden. Het kan dan hoog tijd zijn voor een goede gebitsreiniging. Ga in ieder geval naar je dierenarts om te beoordelen wat de oorzaak is van de slechte adem. Houdt de mondhygiëne van je hond daarna goed bij om toekomstige problemen te voorkomen.
3. Mijn hond stinkt van achter de staart
De stank die van achter de staart van je hond komt wordt veroorzaakt door de anaalklieren. Deze kliertjes kunnen een echte vieze rotte vis lucht afgeven! De anaalklieren scheiden tijdens het poepen een bepaald stofje af die de drol “markeert”. Zo weet elke hond, en ook je hond zelf, van wie de drol afkomstig is.
Deze anaalklieren kunnen verstopt of ontstoken raken, een heel vervelend probleem zowel voor jou als je hond. Je ziet in dit geval duidelijk opgezette klieren onder zijn staart. Ook zal de hond veel met zijn billen over de grond glijden (iets wat er heel grappig uit zien) en zal de hond overmatig aan zijn billen likken. Hoog tijd om naar de dierenarts te gaan! Het probleem is hoogstwaarschijnlijk op te lossen met een kuurtje.
4. Mijn hond laat veel stink scheten
Net als mensen, laten ook honden af en toe een scheetje. Maar hoe genant als je bezoek hebt en je hond zit aan één stuk door stinkende scheten te laten? Voor de hond is het anders ook geen pretje, want veel scheten wijst er vaak op dat er iets anders aan de hand is.
Ras – Sommige hondenrassen scheten wel meer dan andere rassen, zoals bijvoorbeeld een boxer, buldog of pug. Dit komt door hun platte neus. Tijdens het eten of drinken komt er teveel lucht naar binnen, die er vervolgens ook weer op één of andere manier uit moet..
Stress – Sommige honden beginnen spontaan te scheten door stress. Dit kan bijvoorbeeld komen door de visite of door grote veranderingen in het leven van je hond. De darmen spelen dan op en je hond laat veel scheetjes.
Voer – Het kan ook zijn dat je hond negatief reageert op zijn voer. Heb je nieuw voer aangeschaft voor je hond? Dan kan het zijn dat zijn darmen even moeten wennen. Blijft je hond scheten en is de ontlasting van je hond ook zacht? Dan kan het zijn dat je hond niet goed reageert op dit voer en dat je wat anders moet proberen.
Intolerantie – Honden kunnen ook intolerant zijn voor een bepaald ingrediënt, zo zijn veel honden lactose intolerant. Ook menselijk eten zoals bonen, fruit en producten met veel suiker kunnen ervoor zorgen dat je hond meer gaat scheten.
Schrokken – Te snel eten kan ook een oorzaak zijn voor scheten. Tijdens het eten krijgt je hond teveel lucht binnen, die er ook weer uit zal moeten komen. Je kunt een anti-schrok voerbak kopen, of een tennisbal in de voerbak plaatsen waardoor je hond gedwongen wordt langzamer te eten.
Ziektes – Blijft het scheten aanhouden en wordt dit ook niet minder? Dan kan er iets medisch aan de hand zijn. Dit kan bijvoorbeeld een ontsteking aan de darmen zijn of parasieten. Ook als veel scheten gepaard gaat met hevige diarree, braken of andere zorgwekkende symptomen is het belangrijk contact op te nemen met je dierenarts.
5. De vacht van mijn hond stinkt
Vooral oudere honden kunnen last hebben van een stinkende vacht. Hierdoor kan er een overduidelijke “hondenlucht” in huis ontstaan. Vaak is er een onderliggende oorzaak, zoals intolerantie voor een bepaald product (bijvoorbeeld lactose) of overtollige groei aan bacteriën of gist.
Bij het laatstgenoemde probleem kun je de hond een bad geven en wassen met Selsun-Blue anti-roos shampoo. Doe dit niet vaker dan 1x per week. Let op, vele andere anti-roos shampoo’s zijn niet geschikt voor honden, omdat ze heel agressief zijn en de huid van een hond gevoelig is. Ook kunnen er ingrediënten in zitten zoals tea tree, die gevaarlijk zijn voor honden. (en zelfs giftig kunnen zijn).
Je kunt je hond ook wassen met een mengsel van ¼ appelazijn, ¼ groene thee en ½ water. Pas wel op met wondjes, wat appelazijn kan wat prikken.
5. Mijn hond heeft in iets vies gerold
Ken je dat? Je gaat met je hond naar het strand en hij gaat lekker liggen rollen in een dode vis. Of hij springt dol enthousiast in een vieze, stinkende sloot. In sommige gevallen kan de stank dan dagenlang aanhouden. Zo heeft mijn hond een keer in een slaapplaats van ganzen liggen rollen en stonk ze vervolgens dagenlang naar gans. Hoe verwijder je deze stank?
- Kam de vacht van je hond goed uit. Hiermee verwijder je vuil, klitten en dood haar.
- Geef je hond een bad en breng een shampoo aan die goed werkt tegen vet haar.
- Laat de shampoo 10 minuten inwerken, anders maskeer je de geur maar verwijder je niet de oorzaak van de geur en de geur zelf.
- Spoel de shampoo uit totdat je hond brandschoon is en alle shampoo uit de vacht gewassen is.
Helpt dit niet en is de stank echt heel sterk? Dan kun je dit mengsel proberen van Julia Szabo, auteur van het boek Pretty Pet-Friendly: Easy Ways to Keep Spot’s Digs Stylish & Spotless:
- ¼ kop 3% waterstofperoxide (Gebruik niet hoger dan 3%)
- ¼ kop baking soda
- 1 theelepel vloeibaar afwasmiddel
Maak de vacht van je hond nat in een bad of douche. Meng bovenstaande ingrediënten in een emmer of metalen kom en gebruik het direct. Breng het aan op de vacht en laat het 5 minuten intrekken. De waterstofperoxide kan de vacht van je hond lichter maken. Pas dus op met honden met een zwarte vacht. Laat het mengsel echt niet te lang intrekken. Zorg ervoor dat dit mengsel niet in de oren, ogen en bek terechtkomt. Was de vacht na met een hondenshampoo.
De effectiviteit van dit mengsel wordt bewezen door mythbusters en verschillende kenners, waaronder dierenartsen en de American Kennel Club.
Hopelijk heb je nu wat meer inzicht in de oorzaken en oplossingen voor jouw lieve stinkdier!