Heb jij je vakantie al geboekt? Of heb je nog geen keuze kunnen maken tusen die prachtige bergtoppen, die knusse camping of zonovergoten stranden? Wat het ook wordt, natuurlijk vind je het belangrijk dat het ook voor je hond een fijne vakantie wordt. Dus de hoogste tijd om ook voor je hond alvast dingen uit te zoeken en te regelen. In dit artikel vertel ik je waar je aan moet denken.
Waar gaan we naartoe?
Als je je hond mee wilt nemen op vakantie, zan zoek je natuurlijk naar een vakantieverblijf waar honden toegestaan zijn. Maar ook moet je dan rekening houden met de omgeving. Kun je daar lekker en veilig met je hond(en) wandelen?
En wordt het niet te warm voor hem/haar? Zeker voor honden met een dikke vacht zoals bijvoorbeeld de Berner Sennenhond of een hond met een korte snuit, zoals de Franse bulldog, kan de hitte al snel een probleem zijn. Pas je bestemming dus een beetje aan, zodat je hond ook plezier heeft aan de vakantie.
Over de grens, binnen Europa
Zoek tijdig uit welke regels er gelden om je hond mee te mogen nemen over de grens. Voor de landen van de EU (Dus niet alle Europese landen) is dan in de basis overal gelijk:
- Je hond moet een chip hebben
- Een Europees dierenpaspoort
- Hij/zij moet minstens 21 dagen voor de reis ingeënt zijn tegen Rabiës (hondsdolheid)
Voor alle drie kun je terecht bij de dierenarts.
Daarnaast is het mogelijk dat een land regels heeft voor bepaalde rassen en kruisingen. Zo mogen naar Frankrijk, een geliefd vakantieland, geen pitbull achtige honden mee. En voor Rottweilers, Staffords en nog een aantal rashonden gelden er strenge regels. Dit soort bepalingen geldt voor meer landen in Europa. Zoiets is natuurlijk wel belangrijk om te weten, voor je met je hond aan de grens staat!
Sinds 2012 is het gemakkelijker geworden om je hond mee te nemen naar Scandinavië. Zij moeten zich nu aan dezelfde EU regels houden en mogen dus geen bloedtest of een lange wachttijd na de vaccinatie meer eisen. Noorwegen en Engeland, geen lid van de EU, hebben zich hierbij aangesloten. Wel zijn er extra eisen voor behandeling tegen wormen.
Volg je deze regels niet, dan kunnen er (heftige) maatregelen aan vast zitten. Zo geeft het Verenigd Koningrijk aan dat je huisdier 4 maanden in quarantaine geplaatst kan worden. Ook kan je hond geweigerd worden als je per boot reist. Neem je een ‘verbannen hondenras’ mee? Dan kan deze zelfs in beslag genomen worden door de politie. Ook als hij geen agressief gedrag vertoond.
Buiten de EU reizen
Ga je naar een land buiten de Europese Unie, dan kunnen de regels heel anders zijn. Soms moet er een bloedtest gedaan worden, om te controleren of de rabiës vaccinatie goed is aangeslagen. Soms heb je een importvergunning nodig of moeten de gezondheidspapieren van je hond door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit worden afgestempeld. Na de rabiës bloedtest is er vaak een wachttijd. Dan kan het zijn dat je al een halfjaar, of soms langer, van tevoren moet beginnen met regelen.
Hond mee in de auto
Reis je met de auto, laat je hond in een bench of aan een hondengordel reizen. In onder andere Duitsland is dit verplicht. Maar het is sowieso veiliger voor je hond. Een hond los in de auto vervoeren kan levensgevaarlijk zijn. Zowel voor hem als voor de rest van de inzittenden. Want bij bijvoorbeeld een aanrijding wordt hij gelanceerd en kan hij met zijn kop tegen de autostoelen of voorruit slaan.
Moet je onderweg stoppen, dan kun je de hond veilig en snel uit de auto halen zonder dat hij kans heeft om de snelweg op te rennen.
Denk er ook aan dat je de hond nooit aan zijn halsband in de auto mag vastbinden. Bij plotselijk remmen of een botsing krijgt hij dan een flinke ruk aan zijn nek, dus je kunt beter voor een goed passend tuig kiezen.
Hond mee in het vliegtuig
Er zijn drie manieren om je hond per vliegtuig te vervoeren:
- Cargo – Geen garantie dat je in hetzelfde vliegtuig zit.
- Baggageruim – Zelfde vliegtuig, maar je hond zit in een hok in het bagageruim.
- Cabine – Je hond mag met je mee maar moet in een reistas.
De regels voor het meenemen van je hond in het vliegtuig verschillen per maatschappij. Ook het gewicht en de grootte van je hond zijn van belang. Zo staan de meeste maatschappij’s honden vanaf 75 kilo niet toe in het ruim.
Je hond blijft thuis
Soms kun je of wil je de hond niet meenemen op vakantie. Omdat hij het te warm zal hebben of omdat hij te zenuwachtig is tijdens het reizen. Of de invoereisen blijken te streng. Dan is het voor de hond fijner om lekker in eigen land te blijven.
Er zijn diverse mogelijkheden om je hond een fijne vakantie te geven. Een goed hondenhotel of pension, of een oppas of gastgezin. Misschien familie of goede vrienden die het leuk vinden om op je hond te passen? Maak goede afspraken over de verzorging van je hond en laat je vakantieadres en telefoonnummer achter.
Vakantie checklist voor hond
Je moet aan ontzettend veel dingen denken als je je hond meeneemt op vakantie. Daarom hebben we een kleine checklist gemaakt. Wil je deze printen? Klik hier voor de printversie.
□ Voer
□ Snacks en snoepjes
□ Voer- en waterbak
□ Reis drinkfles
□ Halsband en riem
□ Kussen, kleed of mandje
□ Bench
□ Verkoelingsmiddelen (bij warme landen)
□ Reistas of autogordel
□ Poepzakjes en/of schepje
□ Dierenpaspoort
□ Tekenpen
□ Reistabletjes
□ Borstel
□ Vlooien- of tekenmiddel
□ Ontwormingskuur
□ Shampoo
□ Nagelschaar
□ Tandenborstel en honden tandpasta
□ Overige medicijnen (als je hond deze heeft)
□ Muilkorf (indien verplicht)
□ Gezondheidsverklaring (indien verplicht)
Meer informatie
Zoals je ziet komt er best veel bij kijken om de vakantie voor je hond te regelen. En je moet op tijd beginnen. Dat geeft niet want de voorbereiding is immers ook een deel van de voorpret.
Misschien ook interessant, ons artikel “5 beste honden reistassen”.
En vergeet niet op tijd een lijstje te maken met spullen die je mee moet nemen!