In het verleden werd weleens gezegd dat de tong van een hond genezende stofjes bevatte waardoor je wond sneller zou genezen. Maar onderzoek wijst uit dat je een hond absoluut niet aan jouw wond moet laten likken.
Dus als je je afvraagt: Mijn hond likt aan mijn wond, is dat gevaarlijk? Ja, dat kan erg gevaarlijk zijn. Sterker nog, blijf liever helemaal uit de buurt van je hond als je een (grote) wond hebt. Het speeksel van een hond kan ziektes veroorzaken en in sommige gevallen zelfs tot de dood leiden.
Waarom moet je je hond niet aan je wond laten likken?
In mensenspeeksel zitten gemiddeld 600 vaste soorten bacteriën. In hondenspeeksel zijn minstens 5000 bacteriën aanwezig. (bron)
Uit recent onderzoek van Belgische hoogleraar Guy Cornelis blijkt dat hondenspeeksel gevaarlijk is op een mensen wond, in sommige gevallen zelfs dodelijk. Ongeveer één op de vijf Nederlandse honden hebben namelijk de bacterie capnocytophaga canimorsus in hun speeksel. Dit stofje is ongevaarlijk voor jouw hond, maar des te gevaarlijker voor de mens.
De bacterie geeft subtiele symptomen, zoals koorts, dysurie (moeite met plassen) en pijn in het lichaam. Klachten waar de huisarts je niet snel voor doorverwijst. Echter kan deze bacterie er binnen enkele dagen al voor zorgen dat een gezond mens komt te overlijden. (bron)
Daarnaast kunnen er ook bacteriën in het speeksel zitten die Gangreen veroorzaken. Deze term wordt gebruikt voor afgestorven weefsels. Dit kan onder andere ontstaan bij diabetes en vrieswonden, maar dus ook door bacteriën in honden speeksel. Gangreen is te behandelen, maar kan in ernstige gevallen leiden tot amputatie.
Uitslag na likken van hond aan de wond
Dit kan een onschuldige reactie zijn, maar het kan ook iets ernstiger zijn. Maak de wond na het likken goed schoon en neem voor de zekerheid even contact op met je arts. Vertel hem of haar dat je jouw hond de wond hebt laten likken en hoe lang geleden dat was.
Koortsverschijnselen na likken van hond aan de wond
Dit is absoluut een rode vlag. Natuurlijk kan het toeval zijn, maar het zijn ook symptomen van de gevaarlijke bacterie capnocytophaga canimorsus. Deze bacterie kan heel snel heel veel schade veroorzaken. Bel direct de dokter en vertel welke symptomen je hebt, dat je hond aan jouw wond heeft gelikt en wanneer dat was.
Waarom likt een hond mijn wond?
Honden likken hun eigen wonden schoon. Bij henzelf of bij honden onderling vormt dit echter geen gevaar. Het likken stimuleert de doorbloeding, waardoor de wond beter geneest. Het is vaak instinct of een vorm van genegenheid, als je hond aan jouw wond likt.
Mijn hond likt zijn eigen wond
Een hond likt instinctief zijn wonden. Hondenspeeksel bevat een enzym dat bacteriën doodt en overmatige groei van bacteriën tegengaat. Daarnaast stimuleert het likken van de wond een goede doorbloeding en een vochtig klimaat. Dit alles zorgt ervoor dat wonden beter genezen.
De bacteriën die aanwezig zijn in hondenspeeksel, zijn niet schadelijk voor je hond zelf. Likt jouw hond zijn wonden, maak je dan niet direct zorgen. Je hond verzorgt zichzelf.
Zit jouw hond zichzelf echter aan één stuk door te likken? Soms tot bloedens toe? Probeer hem er dan van te weerhouden. De wond wordt dan continu aangeraakt en de wond wordt te nat. Hierdoor geneest het niet goed omdat de wond telkens open wordt gehaald. Ook kan dit leiden tot infecties.
Probeer dit overmatig likken te voorkomen door bijvoorbeeld een kap, een muilkorfje, of vraag je dierenarts of specialist om advies.
Je kunt ook een dun laagje Sudocrème smeren. Veel honden vinden dit vies en blijven van de wond af. Wel zit er zinc-oxide in Sudocrème. Deze is in grote hoeveelheden giftig voor honden. Let dus goed op met het smeren van dit spul.
Wat je nooit moet doen, is tea tree op de wond smeren. Pure tea tree is giftig voor honden. Ze kunnen er heel erg ziek van worden en er zelfs aan overlijden.