Hoeveel Beweging Heeft Een Labrador Retriever Nodig?


Hoeveel beweging heeft een labrador nodig

Je kunt de Labrador Retriever gerust tot één van de meest populaire hondenrassen van de wereld rekenen. Ze hebben een bijzonder goed reukvermogen, ze zijn heel intelligent en trouw aan hun familie. Een labrador is daarnaast ook heel behendig en volgzaam waardoor dit ras heel goed te trainen is.

En juist omdat dit zo’n veelzijdige, leergierige hond is met heel veel energie, is het belangrijk om deze honden van pup af aan goed te begeleiden in de hoeveelheid beweging.

Natuurlijk heeft iedere hond beweging nodig. En een labrador is daar geen uitzondering op. In tegendeel, je kunt een labrador niet blijer maken dan met een fikse wandeling,rennen en spelen. En om het helemaal compleet te maken mag een zwempartij niet ontbreken! Maar… alles met mate en met doordachte opbouw!

Hoeveel beweging heeft een labrador pup nodig?

Een labrador pup kun je een beetje vergelijken met een baby’tje. De hele wereld is nog compleet nieuw en spannend en het moet allemaal ontdekt gaan worden. Alles is even leuk en interessant, maar je zult je pup wel een beetje tegen zichzelf in bescherming moeten nemen.

Juist door het enthousiasme en tomeloze energie van de labrador is het belangrijk om voldoende rustmomentjes in te bouwen bij een jonge hond. Bouw het langzaam op, totdat de hond volgroeid is. Dit is rond de één jaar. 

Hieronder een tabel met de richtlijnen voor beweging van een labrador pup:

1 maand – 5 minuten

2 maand – 10 minuten

3 maand – 15 minuten

4 maand – 20 minuten

5 maand – 25 minuten

6 maand – 30 minuten

7 maand – 35 minuten

8 maand – 40 minuten

9 maand – 45 minuten

10 maand – 50 minuten

11 maand – 55 minuten

12 maand – 60 minuten

Als een pup geboren wordt bestaat het skelet voornamelijk uit kraakbeen en het heeft ongeveer een jaar nodig voordat het hard genoeg is om intensievere bewegingen aan te kunnen. Probeer je pup dan ook geen ongecontroleerde bewegingen te laten maken, zoals uitglijden op gladde vloeren en traplopen. Anders is de kans groot dat er vergroeiingen ontstaan waar je labrador later veel problemen door kan krijgen.

Hoeveel beweging heeft een volwassen labrador nodig?

Een gezonde, volwassen labrador retriever zit hoog in de energie. De hond heeft veel beweging nodig, gemiddeld zo’n 80 minuten per dag. 

Een labrador is verzot op lange wandelingen en als er tijdens de opvoeding goed gesocialiseerd is en de gehoorzaamheid op orde is, kan je labrador ook fijn spelen met andere honden in bijvoorbeeld een zogenaamd losloop-gebied voor honden.

Door je labrador regelmatig te laten bewegen help je hem om alert te blijven, beter te kunnen slapen, sterke botten en spieren op te creëren én te behouden en een vrolijk sociaal leven te hebben.

Andersom geldt natuurlijk ook dat je rekening moet houden met beweging als je hond op leeftijd komt. Als senior zal het allemaal niet meer zo snel en energiek gaan omdat de conditie wat achteruit zal gaan.

Wat als je labrador te weinig beweging krijgt?

Als een hond te weinig beweging krijgt, bestaat er een grote kans dat hij probleemgedrag gaat vertonen. Denk aan overmatig blaffen of dingen slopen. 

De labrador is ook gevoelig voor overgewicht. Krijgt je labrador te weinig beweging, dan is de kans groot dat zijn conditie achteruit gaat en de hond te dik wordt. Dit heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid van je hond waaronder: hart- en longproblemen, bot- en gewrichtsproblemen, verhoogde kans op suikerziekte en blaasproblemen en zelfs een verkorting van de levensverwachting met 2 jaar. (bron)

Welke spelletjes en activiteiten zijn geschikt voor de labrador?

Door samen te spelen zal de band tussen baas en hond alleen maar sterker worden. Naast wandelen of zwemmen wordt hersenwerk voor honden steeds populairder. Dat is geen fysieke uitdaging maar een mentale activiteit. Hierbij worden de neus en hersenen van je hond echt aan het werk gezet omdat er goed gesnuffeld, gezocht en gepuzzeld moet worden.

Je kunt speciale hersenwerkspellen kopen variërend in moeilijkheidsgraad. En voor pups is dit ook een perfecte manier van bezig zijn omdat ze er moe en rustig van worden zonder fysieke inspanning.

Lees ook ons artikel: De leukste denkspelletjes voor honden. 

Recent Posts