Hoeveel beweging heeft een golden retriever nodig?

Alle honden hebben beweging nodig om gezond en fit te blijven. Het ene ras heeft echter meer beweging nodig dan het andere ras. Maar hoeveel beweging heeft een golden retriever nodig?

golden retriever beweging

Gefokt voor de jacht

Golden retrievers werden van oorsprong gefokt om het wild op te halen dat door Schotse jagers in de 19e eeuw neergeschoten werd tijdens de jacht. Tijdens het fokken was het energie niveau van de hond dus erg belangrijk. Er werd gekeken hoeveel uithoudingsvermogen een hond had en naar de affiniteit die de golden retriever had met water.
Hoewel de golden retriever vandaag de dag een echte familie hond is, is het wel belangrijk dat de hond voldoende beweging en uitdaging krijgt. Te weinig beweging kan resulteren in een hond met vervelend gedrag!

Te weinig beweging zorgt voor vervelend gedrag

Een golden retriever die niet voldoende beweging krijgt kan vervelend gedrag vertonen, zoals het vernielen van spullen, graven in de tuin en als een tornado door het huis crossen.

De golden retriever heeft ook de aanleg om dik te worden. Een golden retriever is gek op eten en zal zelden eten laten staan. Wanneer de hond niet voldoende beweging krijgt kunnen de kilootjes er makkelijk aan vliegen.

Het is niet precies aan te geven hoeveel beweging een golden retriever nodig heeft. Dit verschilt per hond en per leeftijd. Er kunnen wel bepaalde regels aangehouden worden.

Hoeveel beweging heeft een golden retriever puppy nodig?

Bij een golden retriever puppy tot 1 jaar oud kan de 5 minuten regel aangehouden worden. Dit betekent dat de hond per maand dat het oud is 5 minuten moet bewegen. Een puppy van 4 maand oud moet dus 20 minuten beweging per dag krijgen.

Puppy’s groeien hard en zijn daardoor erg kwetsbaar, hun gewrichten en botten kunnen snel beschadigen. Doe dus voorzichtig en rustig aan met je golden retriever pup.

golden retriever pup beweging

Hoeveel beweging heeft een volwassen golden retriever nodig?

In het algemeen wordt minstens 1 uur beweging per dag geadviseerd voor golden retrievers. Afhankelijk van de genen van je hond dient dit naar boven of beneden aangepast te worden. Zo hebben sommige golden retriever honden maar 45 minuten per dag nodig en andere golden retrievers wel 2 uur per dag. Als je hond vervelend wordt en dingen kapot bijt is dit vaak een teken dat hij zich verveelt en meer beweging nodig heeft. Verdeel de tijd bij voorkeur over minstens twee speel momenten per dag.

Probeer ook verschillende dingen uit zodat je hond uitgedaagd blijft. Denk bijvoorbeeld aan rennen, zwemmen of bal gooien.

Hoeveel beweging heeft een oudere golden retriever nodig?

Hoeveel beweging een oudere golden retriever nodig heeft verschilt erg per hond. De ene hond is met 7 jaar al minder actief terwijl de ander met 12 jaar nog veel energie heeft. Golden retrievers maken hun baasje graag gelukkig en zullen het daarom niet altijd aangeven wanneer ze moe zijn. Het is goed om met een oudere hond iets rustiger aan te doen met spelen, laat de hond bijvoorbeeld niet meer over hoge horden springen of een vol uur een bal apporteren.

Golden retrievers zijn wel gevoelig voor artritis en gewrichtspijn. Houd dit in de gaten en ga met klachten naar de dierenarts voor een gepersonaliseerd bewegingsadvies voor je hond.

Hoe weet je dat je golden retriever te weinig beweging krijgt?

Als je golden retriever niet genoeg beweging krijgt zullen ze je dat duidelijk laten merken! Heb je een stuiterbal van een retriever die totaal niet wil luisteren en alles kapot bijt wat hij of zij tegenkomt? De kans is groot dat je hond niet de beweging krijgt die het nodig heeft.
Bij twijfel kun je eerst langs de dierenarts om te checken of je golden retriever geen gezondheidsprobleem heeft. Is dit niet het geval? Dan zal het gedrag waarschijnlijk liggen aan het gebrek aan beweging en uitdaging.