Hoelang kan een Golden Retriever alleen zijn?


hoelang kan een golden retriever alleen zijn

De Golden Retriever is één van de meest populaire hondenrassen van Nederland. De honden zijn vrolijk, lief en speels. En over het algemeen makkelijk op te voeden. Ze zijn dus zeer geschikt voor een gezin of een beginnend baasje. Maar is dit ras ook geschikt voor baasjes die veel weg zijn? 

Hoelang kan een Golden Retriever alleen zijn? Het wordt aangeraden om een Golden Retriever maximaal 4 tot 6 uur (heel af en toe) alleen te laten. De voorkeur gaat uit naar maximaal 4 uur. Je hond moet dan wel gewend zijn om alleen te zijn. Voor een pup gelden andere regels.

Het is belangrijk dat je hond de periode dat je weg bent ook zijn behoefte kan ophouden. Een pup kan dit nog niet, dus die mag je niet zo lang alleen laten.

Moet je echt even weg en ben je bang dat je hond in huis plast of iets sloopt? Doe ‘m dan even in de bench. Een hond zal niet snel zijn behoefte doen op de plek waar hij slaapt. Zorg er dan ook voor dat de bench niet te groot is, anders zal je hond alsnog zijn behoefte doen in de loze ruimte van de bench.

Hoelang mag een Golden Retriever pup alleen zijn?

Voor pups gelden andere regels. Hieronder een kleine tabel met richtlijnen:

  • Tot 10 weken – 30 minuten
  • 10-12 weken – 1-2 uur
  • 4 maanden – 2-3 uur
  • 5 maanden – 3-4 uur
  • 6 maanden – 4-5 uur
  • 7 maanden – 4-6 uur

Het is belangrijk dat je pup deze tijd zijn behoefte op kan houden. Ook zul je eerst goed moeten oefenen, voordat je jouw pup langere tijd alleen thuis laat.

Kan een Golden Retriever goed alleen zijn?

Een Golden Retriever is, net als de meeste hondenrassen, graag onder de mensen, maar kan ook goed alleen zijn. Dit verschilt natuurlijk per hond.

De ene hond is erg op zichzelf en de andere hond is heel aanhankelijk. Over het algemeen is de Golden Retriever vrij aanhankelijk. Hij wordt graag overal bij betrokken en gaat graag overal mee naartoe.

Maar met een beetje training kan jouw Golden Retriever waarschijnlijk goed alleen thuis zijn.

Als je vaak weg bent, bijvoorbeeld omdat je fulltime werkt, en je zoekt een ras die veel alleen kan zijn, dan kun je beter een ander ras kiezen. Hoewel de Golden prima alleen thuis kan zijn, worden ze niet er niet gelukkig van om hele dagen alleen te zijn. Je kunt dan beter een ander ras kiezen, of een kat.

Alleen thuis zijn opbouwen

Is jouw Golden Retriever niet gewend om alleen te zijn? Bouw het dan langzaam op. Je hond moet namelijk het vertrouwen krijgen dat je terugkomt. Als dit niet gebeurt, dan krijgt je hond last van stress en angstgevoelens. Op een gegeven moment gaat hij deze gevoelens koppelen aan het feit dat jij weggaat. Dan ontstaat er dus verlatingsangst. Dit kan ook plotseling ontstaan doordat er iets gebeurd is in jouw afwezigheid, maar bouwt zich vaak langzaam op. 

 

Start met een paar minuten en bouw dit steeds verder uit. Let ondertussen goed op het gedrag van je Golden Retriever. Als je merkt dat hij heel veel stress heeft en angstig wordt of zelfs dingen gaat slopen, doe dan een stapje terug. Net zo lang tot je hond een tijdje alleen thuis kan zijn met het vertrouwen dat je terugkomt. Dit kan lang duren als jouw hond snel angstig is. Neem echt de tijd, anders gaat het mis en krijgt je hond negatieve associaties.

Als je weggaat of terugkomt, is het belangrijk hier zo nonchalant mogelijk over te doen. Gedag zeggen en groeten mag, maar doe het niet te enthousiast of te overdreven. Zo maak je namelijk sneller een “ding” van weggaan.

Tips om het makkelijker te maken

Geef je Retriever iets te doen. Geef bijvoorbeeld een kauw bot waar hij of zij wel een tijdje zoet mee is.

Zorg ervoor dat je Golden Retriever voldoende beweging heeft gehad. Laat je hond niet achter terwijl hij nog bomvol energie zit. Zo gaat je hond zich sneller vervelen en kan hij sneller gaan blaffen, of ander probleemgedrag gaan vertonen.

Bij sommige honden helpt het om de gordijnen te sluiten en de radio aan te doen. Zo zit jouw hond in z’n eigen “bubbel” zonder teveel prikkels van buitenaf. Niet elke hond vind dit prettig. Sommigen zijn juist rustiger als ze lekker voor het raam kunnen kijken. Kijk dus goed wat voor jouw hond werkt.

Wat zijn signalen dat jouw hond niet goed alleen kan zijn?

Slopen is een hele duidelijke indicator. Maar daarnaast zijn er een aantal subtielere signalen.

Blaffen, hijgen, kwijlen en pogingen om uit te breken zijn ook belangrijke indicators. Ben je benieuwd hoe jouw hond reageert als je niet thuis bent? Probeer zijn gedrag dan eens te filmen met een babyfoon of app op je mobiel.

Recent Posts