Hoelang kan een Franse Bulldog alleen zijn?


hoelang kan een franse bulldog alleen zijn

De Franse Bulldog is één van de meest populaire hondenrassen van Nederland. De hondjes zijn speels, slim en aanhankelijk. Daarnaast zijn ze makkelijk op te voeden, wat het ras erg aantrekkelijk maakt voor gezinnen en beginnende baasjes.  

Hoelang kan een Franse Bulldog alleen zijn? Het wordt aangeraden om een volwassen Franse Bulldog maximaal 4 tot 6 uur (heel af en toe) alleen te laten. De voorkeur gaat uit naar maximaal 4 uur. Je hond moet dan wel gewend zijn om alleen te zijn. Voor een pup gelden andere regels.

Het is belangrijk dat je hond de periode dat je weg bent ook zijn behoefte kan ophouden. Een pup kan dit nog niet, dus die mag je niet zo lang alleen laten.

Daarnaast hebben kleine hondenrassen soms een kleinere blaas, waardoor ze hun behoefte minder lang vol kunnen houden. Laat je hond niet langer alleen dan hij kan.

Moet je echt even weg en ben je bang dat je hond in huis plast? Doe ‘m dan even in de bench. Een hond zal niet snel zijn behoefte doen op de plek waar hij slaapt. Zorg er dan ook voor dat de bench niet te groot is, anders zal je hond alsnog zijn behoefte doen in de loze ruimte van de bench.

Hoelang mag een Franse Bulldog pup alleen zijn?

Voor pups gelden andere regels. Hieronder een kleine tabel met richtlijnen:

  • Tot 10 weken – 30 minuten
  • 10-12 weken – 1-2 uur
  • 4 maanden – 2-3 uur
  • 5 maanden – 3-4 uur
  • 6 maanden – 4-5 uur
  • 7 maanden – 4-6 uur

Het is belangrijk dat je pup deze tijd zijn behoefte op kan houden. Ook zul je eerst goed moeten oefenen, voordat je jouw pup langere tijd alleen thuis laat. 

Kan een Franse Bulldog goed alleen zijn?

Een Franse Bulldog is over het algemeen een vrij afhankelijk ras, dat niet zo goed alleen kan zijn. Dat gezegd hebbende, elke hond is anders. En je kunt je hond hier op trainen.

Maar als je veel van huis bent en je een hond zoekt die goed alleen thuis kan zijn, dan kun je beter niet kiezen voor een Franse Bulldog. Grote kans dat je dan een heel ongelukkig hondje thuis hebt.

De Franse Bulldog is gevoeliger voor verlatingsangst dan andere hondenrassen. Dit kan resulteren in probleemgedrag zoals blaffen en zelfs slopen.

Alleen thuis zijn opbouwen

Is jouw Frenchie niet gewend om alleen te zijn? Bouw het dan langzaam op. Je hond moet namelijk het vertrouwen krijgen dat je terugkomt. Als dit niet gebeurt, dan krijgt je hond last van stress en angstgevoelens. Op een gegeven moment gaat hij deze gevoelens koppelen aan het feit dat jij weggaat. Dan ontstaat er dus verlatingsangst. Dit kan ook plotseling ontstaan doordat er iets gebeurd is in jouw afwezigheid, maar bouwt zich vaak langzaam op.  

Start met een paar minuten en bouw dit steeds verder uit. Let ondertussen goed op het gedrag van je Franse Bulldog. Als je merkt dat hij heel veel stress heeft en angstig wordt of zelfs dingen gaat slopen, doe dan een stapje terug. Net zo lang tot je hond een tijdje alleen thuis kan zijn met het vertrouwen dat je terugkomt. Dit kan lang duren als jouw hond snel angstig is. Neem echt de tijd, anders gaat het mis en krijgt je hond negatieve associaties.

Als je weggaat en terugkomt, is het belangrijk hier zo nonchalant mogelijk over te doen. Gedag zeggen en groeten mag, maar doe het niet te enthousiast of te overdreven. Zo maak je namelijk sneller een “ding” van weggaan.

Tips om het makkelijker te maken

Geef je Franse Bulldog iets te doen. Geef bijvoorbeeld een kauw bot waar hij of zij wel een tijdje zoet mee is.

Zorg ervoor dat je Franse Bulldog voldoende beweging heeft gehad. Laat je hond niet achter terwijl hij nog bomvol energie zit. Zo gaat je hond zich sneller vervelen en kan hij sneller gaan blaffen, of ander probleemgedrag gaan vertonen.

Bij sommige honden helpt het om de gordijnen te sluiten en de radio aan te doen. Zo zit jouw hond in z’n eigen “bubbel” zonder teveel prikkels van buitenaf. Niet elke hond vind dit prettig. Sommigen zijn juist rustiger als ze lekker voor het raam kunnen kijken. Kijk dus goed wat voor jouw hondje werkt.

Wat zijn signalen dat jouw hond niet goed alleen kan zijn?

Slopen is een hele duidelijke indicator. Maar daarnaast zijn er een aantal subtielere signalen.

Blaffen, hijgen, kwijlen en pogingen om uit te breken zijn ook belangrijke indicators. Ben je benieuwd hoe jouw hond reageert als je niet thuis bent? Probeer zijn gedrag dan eens te filmen met een babyfoon of app op je mobiel.

Recent Posts