Hoe stop je plassen in huis?


Elke hond heeft weleens een ongelukje, vooral jonge honden. Maar als je volwassen hond constant in huis plast wordt het toch wel erg vervelend. Wat is de reden dat een volwassen hond in huis plast? En kun je er iets tegen doen?

Oorzaken van plassen in huis

 • Zindelijkheidstraining is nog niet voltooid
 • Lange tijd ophouden
 • Urineweginfectie en blaasontsteking
 • Incontinentie
 • Ouderdom
 • Medische aandoening
 • Gedragsproblemen
 

Zindelijkheidstraining is nog niet voltooid

Heb je een jonge hond die af en toe nog steeds in huis plast? Misschien is de training nog niet helemaal voltooid. Probeer de stappen van de training nogmaals te volgen, lees ook ons artikel over zindelijkheidstraining.

Te lang alleen laten

Werk je full time en is je hond overdag veel alleen thuis? Dan kan het zijn dat je hond zijn behoefte te lang moet ophouden. Vooral kleine schoothondjes kunnen hier problemen mee hebben. Laat je hond niet langer dan 8 uur alleen, of zorg ervoor dat iemand je hond tussendoor kan uitlaten.

Urineweginfectie of blaasontsteking

Als je hond uit het niets begint te plassen in huis kan dit wijzen op een urineweginfectie. Bezoek je dierenarts en laat je hond onderzoeken. De dierenarts zal een urine sample laten testen. Als blijkt dat je hond een infectie heeft zal de dierenarts je hond een antibiotica kuur voorschrijven.

teefje steriliseren voordelen nadelen

Incontinentie

Dit probleem hoeft niet alleen bij oudere honden voor te komen, maar kan ook jongere honden treffen. Als je hond druppeltjes urine lekt of je vindt urine vlekken op zijn hondenkussen, dan kan dit wijzen op incontinentie. Maak een afspraak met de dierenarts, deze kan bepaalde medicatie voorschrijven.
Laat je hond echt veel urine lopen of plast hij op specifieke plekken, dan is het waarschijnlijk geen incontinentie en kan er iets anders aan de hand zijn.

Ouderdom

Wanneer honden ouder worden kunnen ze ook weer in huis gaan plassen. Dit kan door incontinentie komen, maar kan ook worden veroorzaakt door dementie of seniliteit komen. De hond is kan dan zijn zindelijkheidstraining vergeten en in huis gaan plassen.

Medische aandoeningen

Bepaalde medische aandoeningen kunnen er ook voor zorgen dat je hond in huis gaat plassen. Bijvoorbeeld nierziektes, diabetes, de ziekte van cushing of nierstenen. Maak een afspraak met je dierenarts en kijk goed of de hond ook andere symptomen vertoond.

Gedragsproblemen

Als blijkt dat de hond geen medische aandoening heeft kan plassen in huis wijzen op een gedragsprobleem. Hiervan kunnen vele verschillende dingen de oorzaak zijn. Zo kan bij mannetjes de komst van een nieuwe hond zorgen voor markeringsgedrag. Ook kan een verandering in het huishouden stress veroorzaken wat kan leiden tot plassen in huis. De komst van een nieuw huisdier, een baby of het uit elkaar gaan van een stel. Ook verhuizen kan een hond heel veel stress geven.

hond baby stressfactor plassen in huis

Wat te doen bij plassen in huis?

 • Zorg ervoor dat de zindelijkheidstraining helemaal afgerond is
 • Kijk of er een logische aanleiding is (bijvoorbeeld een grote stressfactor of verandering in het leven van je hond) Indien dit het geval is, zorg er dan voor dat je hond goed begeleid wordt tijdens deze verandering. Kom je er niet uit? Zoek dan een gedragsdeskundige voor hulp.
 • Is er geen duidelijke aanleiding, vraag dan een consult aan bij je dierenarts. Constateer daarbij of je hond druppeltjes urine laat lopen of hele plasjes. In vele gevallen kan medicatie het probleem oplossen.
 • Wanneer een hond plast uit ouderdom is er vaak weinig aan te doen. Ruim in ieder geval de plasjes goed op, zodat je hond geen urine geur ruikt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat hij op de dezelfde plek weer gaat plassen. Veel mensen bedekken het hondenkussen met een extra zeiltje die ze makkelijk kunnen wassen en wisselen.

Boos worden op je hond heeft in ieder geval geen nut en zal er in het slechtste geval zelfs toe leiden dat je hond niet meer durft te plassen in jouw bijzijn. Een hond plast niet voor niets in huis. Kijk goed naar triggers en stressfactoren of kijk of het een medische oorzaak heeft.

Recent Posts