Hoe maak ik mijn hond zindelijk? Stap voor stap


hond zindelijk maken training

Een hond die in huis plast in ontzettend vervelend en dus willen we graag dat onze pup zo snel mogelijk zindelijk wordt. Dit is in principe makkelijk aan te leren, maar het vergt wel wat tijd en aandacht. Met consequentheid, geduld en positieve beloning kom je een heel eind.

Gemiddeld duurt het zo’n 3-6 maand voordat een pup zindelijk is, maar het kan ook langer duren. Tijdens de training kan je hond ook een paar keer terugvallen, dit is niets om je zorgen over te maken.

In huis plassen is helaas één van de grootste irritaties bij mensen en een reden waarom honden in het asiel belanden. Maak je hond zindelijk met de stappen in dit artikel en je gaat een lang en gelukkig leven samen tegemoet!

Starten

Start de zindelijkheidstraining met je hond direct als je hem mee naar huis neemt. Een pup heeft een kleine blaas dus in het begin zul je de hond elke 2 uur buiten moeten laten plassen. Dit wordt al wel snel minder vaak. Beloon de hond direct als hij een plasje buiten heeft gedaan.

Zet in het begin ’s nachts de wekker, want een pup kan het nog niet de hele nacht ophouden. Na het eten, na het spelen en slapen zijn vaak tijden waarop de pup moet plassen. Voer je pup op vaste tijden en haal de voerbak weg tussen die tijden. Neem je pup mee naar een vaste plek waar hij z’n behoefte kan doen. Zijn eigen geur op die vaste plek zorgt ervoor dat je pup weet wat er van hem verwacht wordt.

Dus stap voor stap:

Stap 1 – Laat je pup in het begin elke 2 uur uit, dit wordt al snel minder
Stap 2 – Geef je pup een vaste plek om zijn behoefte te doen
Zet in het begin ’s nachts een wekker
Stap 3 – Laat je hond plassen na het spelen, eten en slapen
Stap 4 – Voer je hond op vaste tijden
Stap 5 – Beloon je hond na het doen van zijn behoefte

pup belonen zindelijk maken

Zindelijk maken met behulp van bench

Sommige mensen vinden een hond in een bench stoppen zielig. Dit komt omdat wij de associatie hebben met een gevangenis. Een hond heeft dit niet, voor hem kan een bench een rustige en veilige plek betekenen. Een plek waar hij zich even rustig kan terugtrekken.

Een bench kan ook goed helpen bij de zindelijkheidstraining omdat een hond zijn slaapplek niet bevuild. Koop een bench waar je pup niet teveel ruimte in heeft.

Wil je een grotere bench kopen waar je pup ook in kan als het groot is? Zorg er dan voor de je het gedeelte dat over is dicht maakt, bijvoorbeeld door een een doos of krat in te zetten. Als er teveel ruimte over is naast zijn slaapplek zal de hond dit gebruiken om zijn behoefte te doen.

Belonen, niet straffen

Het is belangrijk dat je de hond beloond wanneer hij buiten zijn behoefte heeft gedaan. Je hond straffen of zijn neus in de plas of poep drukken als hij dit binnen heeft gedaan zijn achterhaald, onnodig en deze methode werkt niet of nauwelijks. 

Als je ziet dat je hond zich door de achterpoten buigt, pak je hond dan gelijk op en til het naar buiten. Een hond doet zijn behoefte (meestal) niet als het wordt opgepakt. Beloon je hond vervolgens als hij zijn plasje of poepje buiten heeft gedaan.

Welke invloed heeft voer op zindelijkheid?

Het voer van je hond kan ook veel invloed hebben. Honden zijn heel verschillend en sommige honden hebben een zeer gevoelige stoelgang. De verkeerde of goedkope brokken kunnen dan zorgen voor diarree en moeilijk ophouden van de ontlasting. Kijk dus goed naar de uitwerpselen van je pup en probeer indien nodig ander voer.

puppy zindelijkheidstraining

Veelvoorkomende problemen:

Mijn pup plast steeds op dezelfde plek waar hij een ongelukje heeft gehad!
Honden plassen graag op dezelfde plek, omdat ze daar hun eigen geur ruiken. Het is belangrijk om na een ongelukje de plek heel goed schoon te maken en ervoor te zorgen dat de geur geneutraliseerd, verwijderd of gemaskeerd wordt.

Mijn pup doet zijn behoefte in de bench
Sommige puppy’s hebben helaas bij hun fokker geleerd dat er geen andere optie is dan hun behoefte te doen in de bench. Dit afleren vergt geduld.
Laat je hond regelmatig naar buiten. Maak de bench helemaal schoon en zorg ervoor dat er geen geurtjes achterblijven.
Let op hoe goed je hond zijn behoefte ophoudt buiten de bench. Pas eventueel het voer aan.

Mijn schoothondje is al wat ouder, maar blijft ongelukjes krijgen
Kleine hondjes hebben een kleine blaas wat het soms moeilijk voor ze maakt om hun behoefte lang op te houden. Veel kleine hondjes kunnen alsnog zindelijk worden met veel geduld en training, maar andere hondjes hebben constant ongelukjes in huis, vooral als het baasje weg is. Denk er dan over na om binnen een plekje te maken waar je hondje in geval van nood terecht kan, of neem een honden uitlaatservice.

Hoe lang duurt het voordat mijn hond zindelijk is?

Dat is heel verschillend en is afhankelijk van verschillende factoren zoals de leeftijd van de hond, hoe de fokker hiermee omging, jouw consequentheid en de persoonlijkheid van je hond.

Recent Posts