Hoe laat ik mijn hond wennen aan een baby?


hond laten wennen aan baby

Toen mijn hond zeven jaar was kwam er een baby bij. Mijn hond was totaal geen kinderen gewend en vond ze op straat zelfs een beetje eng. Ik vond het dus ontzettend spannend om haar te laten wennen aan mijn zoontje. Ik heb me goed ingelezen en heb zelf ook goed mijn gevoel gevolgd. In dit artikel ga ik mijn ervaring en tips  met je delen, zodat je jouw viervoeter rustig kunt laten wennen aan je baby.

Start op tijd

Dit is een hele belangrijke tip. Bedenk je hoe het leven van je hond eruit zal zien als er een baby bij komt. Pas veranderingen al vroeg – en geleidelijk – toe, zodat niet alle veranderingen tegelijk komen als de baby er eenmaal is. Je wilt namelijk niet dat je hond jouw baby gaat associëren met heel veel (negatieve) veranderingen. Er veranderd al genoeg en daar komt veel stress bij kijken.

In ons geval moest haar mand op een andere plek komen te staan, omdat de box op “haar” plaats moest. Dit hebben we al heel vroeg gedaan, zodat onze hond Noa aan haar nieuwe plekje kon wennen.

Ook als jouw hond nu op de bank mag liggen en je dit af wilt leren, is het belangrijk om vroeg te beginnen. Zodat het niet zo is dat jouw hond “ineens” niet meer op de bank mag als het kindje er is.

Misschien wil je de uitlaat tijden van jouw hond veranderen als de baby er is. Begin ook hier vast mee. Je kunt zelfs al een keer oefenen met je hond en de wandelwagen, als je dat handig vind. Nu zit er nog geen kindje in, dus dat is misschien iets relaxter. Ik vond het zelf in ieder geval nogal een dingetje om met de hond én de wagen te lopen.

Je kunt ook vast YouTube filmpjes van een huilende baby afspelen, zodat je hond kan wennen aan het (harde) geluid.

Pas een aantal maanden van tevoren dus steeds een wijziging toe waar nodig.

Laat je hond alvast wennen aan de geur

De eerste dagen zullen jij en je baby waarschijnlijk op de slaapkamer blijven. Ik had heel erg last van mijn bekken, dus wij bleven de eerste paar dagen boven. We hebben toen gedragen babykleertjes in de woonkamer neergelegd, zodat Noa daar aan kon ruiken.

Je kunt ook een dichtgevouwen poepluier neerleggen, waar je hond aan kan ruiken. Dit is geen aanrader als je een hond hebt die hiermee aan de haal gaat. Ons werd ook aangeraden om de hond een poepluier te laten eten. Maar dit ging mij echt te ver en lijkt me niet nodig.  

Introduceer je baby zo snel mogelijk

Van de kraamzorg – met ruim 20 jaar ervaring – kregen we de tip om je hond zo snel mogelijk te betrekken bij je baby. Het kan verleidelijk zijn om je hond ergens te laten logeren tijdens de kraamweek omdat het al chaotisch genoeg is. Maar voor je hond is het fijn om bij het hele proces betrokken te zijn. Als jouw gevoel zegt dat het je hond teveel wordt, moet je daar natuurlijk naar luisteren. Maar voor onze hond, die snel gestrest is, heeft dit denk ik goed uitgepakt.

Laat je hond naar de baby komen

Ook dit was een tip van de kraamzorg. Maar dit is ook iets wat het best bij mijn hond past. Veel mensen zeggen dat je de baby op je hond moet leggen. Mijn hond was een beetje bangig en ik weet zeker dat “opdringen” niet de juiste methode is voor haar.

We maakten er geen “ding” van, maar gingen gewoon rustig met ons kindje op de bank zitten. We probeerden haar niet aan te moedigen of te dwingen, maar lieten haar gewoon uit eigen beweging naar ons toe komen. Vervolgens lieten we haar rustig snuffelen.

Bewaar je rust

Pas op dat je niet paniekerig reageert als je hond bijvoorbeeld met zijn neus bij het gezichtje van de baby zit of een lik wil geven. Wij wilden liever niet dat onze hond met zijn tong of neus aan onze baby zat. Maar zorg ervoor dat je dit ten alle tijden rustig en subtiel vermijdt zodat je hond niet schrikt of denkt dat hij gestraft wordt. Houdt bijvoorbeeld je hand tussen je hond en de baby in. Zo kan hij/zij ruiken, maar niet aanraken.

Je kunt je hond belonen door hem of haar te aaien en woorden als “goed zo” te zeggen of je hond nadien een koekje te geven. Maar nogmaals, maak er geen dingetje van. Doe niet te hyper alsof je baby iets heel erg leuks is. Probeer het positief, maar rustig en casual te houden. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Blijf aandacht houden voor je hond

Zo’n kraamweek en baby geeft stress. Blijf daarom veel aandacht houden voor je hond. En zorg voor voldoende beweging zodat je hond niet verveeld en gestrest is. Als moeder is dit misschien lastig de eerste dagen. Laat daarom je partner, of iemand die de hond goed kent, elke dag een flinke wandeling maken. Zo kan je hond even ontladen.

Wij wandelden ook zo snel mogelijk veel met zijn viertjes. Dit vond ze ontzettend leuk en zo krijgt je hond (en jijzelf) de nodige beweging. En heeft je hond het gevoel erbij te horen.

Toen mijn partner weer aan het werk ging, was Noa wat vaker alleen in de woonkamer. Ik was namelijk veel op de slaapkamer in de weer met ons kleintje. We hebben toen wat lekkere kauwbotten gehaald bij de dierenwinkel, zodat ze zichzelf kon vermaken en moe kon maken.

Kruipfase

Een huilende baby die op één vaste plek ligt is één ding. Een kruipend klein mensje een tweede. Weer iets waar je hond aan moet wennen.

In het begin legden we ons kindje zoveel mogelijk in de box. Toen hij 10 weken was, zijn we begonnen hem af en toe op het speelkleed op de grond te leggen. Natuurlijk onder streng toezicht. Zo kon de hond wennen aan een kindje dat (nu nog) stil op één plek op de grond ligt. Ze kon zo voorzichtig aan zijn luiertje ruiken en wennen aan de spartelende handjes en voetjes.

Op deze manier raakt je hond steeds meer aan je kleintje gewend. Het is wel belangrijk te allen tijde de situatie in de gaten te houden. En laat je hond (hoe lief ook) NOOIT alleen met je baby.  

Elke hond is anders. Jij weet het best hoe jouw hond in elkaar zit en wat wel en niet zal werken voor je hond. Wij hebben tijdens mijn zwangerschap heel veel tips gekregen van mensen. “Laat je hond een luier eten.” of “Leg je baby bovenop de hond”. Deze adviezen voelden totaal niet goed voor ons. En ik wist dat mijn hond hier ook niet goed op zou reageren. Pas advies dus altijd aan naar jouw hond. Jij weet wat het beste voor hem of haar is. Succes!

Recent Posts