Hoe help ik mijn te dikke hond afvallen?


labrador hond overgewicht afvallen

Een groot deel van de honden heeft last van overgewicht. Vooral gesteriliseerde en gecastreerde honden hebben hier sneller last van. In dit artikel benoemen we de oorzaak en risico’s van overgewicht bij je hond en geven we tips hoe je jouw hond kunt helpen afvallen.

Oorzaken van overgewicht

Teveel voeding – Dit lijkt logisch, maar toch zijn er veel honden die te veel voer krijgen. Vaak gaat het mis na het steriliseren of castreren van de hond. Een gesteriliseerde of gecastreerde hond heeft minder voeding nodig, maar vaak wordt het dieet van de hond niet aangepast. Hierdoor ontstaat overgewicht.

Te weinig beweging – In principe geldt dat als een hond evenveel calorieën verbrand als dat het binnenkrijgt, de hond niet aankomt. Als een hond dus niet genoeg beweging krijgt zal er op termijn overgewicht ontstaan. Minder voer geven helpt in dit geval niet.

Diabetes – Sommige honden hebben overgewicht door diabetes. Heb je het vermoeden dat dit de oorzaak kan zijn? Laat je hond dan testen bij de dierenarts.

Veel baasjes zien helaas niet in dat hun hond overgewicht heeft. Hoewel dierenartsen aangeven dat 50% van de honden die ze zien last heeft van overgewicht, geeft maar 17% van de baasjes dit toe. (1) Veel baasjes zeggen dat hun hond gewoon stevig gebouwd is.

Gevolgen van overgewicht

De gevolgen van overgewicht zijn groter dan je denkt. Zo is uit onderzoek gebleken dat een hond met weinig lichaamsvet wel 2 jaar langer leeft dan een hond uit hetzelfde nest met meer lichaamsvet. (2) Daarnaast heeft een hond met overgewicht of obesitas grotere kans op ziektes als:

  • Diabetes

  • Artritis

  • Hart aandoeningen

  • Long aandoeningen

  • Hoge bloeddruk

  • Immuun ziektes

  • Tumoren

Hoe kan ik mijn hond helpen afvallen?

Stap 1: Voer / dieet

Op de verpakking staat aangegeven hoeveel je hond mag hebben afhankelijk van zijn gewicht. Deze hoeveelheid is echter gebaseerd op het behouden van het huidige gewicht. Wil je dat je hond gewicht verliest? Dan zul je dus precies moeten uitrekenen hoeveel calorieën er in hoeveel gram brokken zitten.

We hebben een handige rekentool voor je gevonden waarbij je in kunt voeren wat het streefgewicht van je hond is, hoe actief je hond is en hoeveel calorieën er in het voer zit. De rekentool rekent dan uit hoeveel voer je jouw hond op één dag moet geven. >> Dog Food Calculator

Let op: deze rekentool is voor volwassen honden en niet voor puppy’s.

Stap 2: Voerbak weghalen

Veel baasjes laten de hele dag een gevulde voerbak voor hun hond staan. Dit is niet natuurlijk voor de hond. In plaats van te eten wanneer de hond honger heeft, kan hij gaan eten uit verveling. Voer je hond twee tot vier keer per dag kleinere porties. In de bovengenoemde Dog Food Calculator kun je uitrekenen hoeveel voer je jouw hond totaal per dag moet geven om zijn streefgewicht te bereiken. Als je jouw hond 2 keer per dag voert, deel deze hoeveelheid dan door twee.

Stap 3: Beweging

Sommige honden kunnen voldoende afvallen door het geven van minder voer. Is dat bij jouw hond niet het geval? Geef je jouw hond weinig voer met valt hij niet of nauwelijks af? Dan krijgt hij waarschijnlijk te weinig beweging.

Hoeveel beweging heeft een hond dan gemiddeld nodig per dag? Dit verschilt per ras en leeftijd, maar gemiddeld heeft een hond tussen de 30 minuten en 2 uur beweging per dag nodig. Rassen die gefokt zijn voor de jacht (o.a. retrievers, labradors, collies en herders) hebben veel meer beweging nodig dan schoothondjes. Ook jonge honden hebben meer beweging nodig.

Maak dagelijks een lange wandeling of leer je hond apporteren. Je kunt ook behendigheidstraining met je hond gaan doen of jachttraining. Of leer samen met je hond hard te lopen of te fietsen, zo blijven jullie beiden fit!

Heb je geen tijd voor een dagelijkse lange wandeling? Je zou kunnen investeren in een honden uitlaatservice. Of spreek met een vriend of familie lid af om de beurt op elkaars hond te passen. Zo kunnen de honden mooi met elkaar spelen en elkaar moe maken!

Oudere honden hebben veel minder energie en zullen minder uit zichzelf spelen en bewegen. Hierdoor is de kans op overgewicht groter. Iets minder voer geven kan helpen bij het afvallen, maar zorg er vooral ook voor dat de hond genoeg in beweging blijft. Wandel bijvoorbeeld dagelijks een eind met je senior hond.

hond te weinig beweging dik afvallen

Conclusie: een goede mix van de juiste hoeveelheid voer en beweging is de sleutel tot een gezond gewicht.

Heeft jouw hond echt last van zwaar overgewicht en heb je hulp nodig bij het afvallen? Maak een afspraak met je dierenarts om samen een gepersonaliseerd dieet op te stellen.

Recent Posts