Golden retriever in huis, appartement of buiten houden?

golden retriever in appartement

Of een golden retriever buiten gehouden kan worden is een debat dat eeuwig voor duurt. De één vind dat een hond onderdeel is van het gezin terwijl de ander een hond aanschaft om het huis te bewaken.

Golden retriever in huis

Een golden retriever is een echte familie hond. Hij vindt het heerlijk om zich overal mee te bemoeien en wil echt een deel uitmaken van het gezin. Golden retrievers zijn sociaal, goed met kinderen en zeer vriendelijk. Toch zijn ze niet geschikt voor elk gezin. Waar de één bepaalde eigenschappen ziet als iets dat bij de hond hoort, zal een ander zich er mateloos aan storen.

Golden retrievers verharen veel, vooral in de lente en herfst. Wees bereid om de vloer om de dag te vegen of stofzuigen of je hond te borstelen. Een gladde, makkelijk te reinigen vloer is dus veel geschikter dan tapijt.

Volwassen golden retrievers kunnen groot worden (tot 61 cm schofthoogte) en hebben veel beweging nodig. Een opgeruimd huis waarin veel ruimte is, is dus wel gewenst. Krijgt een golden retriever niet genoeg beweging, dan kan hij erg vervelend en druk gaan worden en kapot bijten wat hij tegenkomt. Ja, ook die mooie leren bank of je dure schoenen!

Golden retriever in appartement

Zoals hierboven genoemd heeft een golden retriever dus veel ruimte en beweging nodig. Krijgt hij dit niet, dan wordt de hond vervelend en soms zelfs onhandelbaar. Sommige honden bijten uit verveling alles kapot wat ze tegenkomen.

Heb je dus een piepklein appartement of studio? Dan is een golden retriever zeker niet geschikt! Je kunt dan beter kiezen voor een klein hondje dat minder beweging nodig heeft.

Heb je een ruim appartement? Dan is het eventueel mogelijk. Maak wel dagelijks een lange wandeling met je hond. Houd er wel rekening mee dat golden retrievers gevoelig zijn voor elleboog- en heupdysplasie. Het is dus wel belangrijk dat het appartement een lift heeft. Ook puppy’s mogen nog niet traplopen omdat hun botten en gewrichten nog erg kwetsbaar zijn.

Sommige golden retrievers kunnen veel blaffen, vooral als ze zich vervelen of als ze niet goed getraind zijn. Dit kan voor buren natuurlijk erg vervelend zijn. Zorg er dus voor dat je voldoende speelt met je hond, volg samen een training en laat je hond niet te lang alleen in het appartement.

Golden retriever buiten houden?

Een hond is een roedel dier. Vooral een golden retriever vind het heel erg fijn onderdeel uit te maken van een gezin en de dagelijkse gebeurtenissen. Ze hechten zich erg aan hun baasje. Je golden retriever buiten houden kan hem erg angstig gestrest maken. Dit kan resulteren in blaffen, dingen kapot maken en agressie. De hond voelt zich onzeker en niet gesteund. In principe is een golden retriever dus geen geschikte hond om buiten te houden, je kunt dan beter kiezen voor een ander ras.

Wil je een golden retriever toch buiten houden? Zorg er dan voor dat je hem genoeg aandacht geeft en genoeg met hem speelt en wandelt. Geef hem ook een goed geïsoleerd hondenhok of schuur waar hij zich in kan terugtrekken. Dit zodat de hond zich veilig voelt en beschermd is tegen mindere weersomstandigheden.