Franse bulldog vs. Engelse bulldog

Franse bulldog vs Engelse bulldog

Ben je op zoek naar een nieuwe, trouwe hondenvriend en twijfel je tussen de Franse bulldog en de Engelse bulldog? In dit artikel noemen we de verschillen en de overeenkomsten tussen de twee rassen, zodat jij straks een weloverwogen keuze kunt maken.

Franse bulldog karakter
Franse bulldog
Engelse bulldog karakter
Engelse bulldog

In dit artikel bespreken we de volgende punten:

  • Grootte en gewicht
  • Uiterlijke kenmerken
  • Verharen en verzorging
  • Karaktereigenschappen
  • Geschikt voor een gezin met kinderen?
  • Beweging
  • Levensverwachting en erfelijke ziektes

Grootte en gewicht: Franse vs. Engelse bulldog

In de onderstaande tabel noemen we de grootte en het gewicht van beide honden.

 

Schofthoogte

Gewicht

Franse bulldog

25-35 cm

8-14 kg

Engelse bulldog

31-40 cm

22-25 kg

Hoewel beide honden dus kleine honden zijn, is de Engelse bulldog net iets groter.

Uiterlijke kenmerken: Franse vs. Engelse bulldog

Franse bulldog – De Franse bulldog is een stevige en gespierde, kleine hond. Ze hebben een platte, korte neus en grote, rechtopstaande oren. De poten staan wijd en iets naast het lichaam. Het staartje is kort.

De vacht is kortharig en kan drie verschillende kleuren hebben: Gestroomd, Fawn en Bont.

Engelse bulldog – De Engelse bulldog is een middelgrote hond. De bouw is stevig en sterk en het gezicht is geplooid. De neus is kort en plat. De kop is groot, stevig en vierkant. De ondertanden sluiten boven de voortanden. De oren beginnen hoog maar lopen in een punt uit naar beneden, iets naar achteren.

De Engelse bulldog heeft een korte vacht en komt in de kleuren gestroomd, rood, reekleurig, bruin, wit of wit gevlekt. De snuit kan zwart zijn.

Franse bulldogs
Franse bulldogs

Verharen en verzorging

De vacht van beiden honden is kort en makkelijk te onderhouden. De honden verharen als ze in de rui zijn, meestal in het voorjaar en najaar. Je kunt de hond dan borstelen om loszittende haren te verwijderen. Maak ook de plooien in de huid schoon.

Sommige baasjes geven aan dat hun bulldog enorm veel verhaard. Dit probleem kan aan de voeding liggen. Bij sommige bulldogs is het probleem opgelost bij een speciaal dieet.

De Engelse bulldog kwijlt wat meer dan de gemiddelde hond, omdat de bovenlippen hangen en uitsteken.

Karaktereigenschappen

Franse bulldog – De Franse bulldog is vrolijk, speels en soms een beetje lomp. De hond houdt van gezelschap en aandacht. De Franse bulldog is intelligent, eigenwijs en erg enthousiast. Ze zijn gek op het gezinsleven en kunnen meestal goed overweg met kinderen. Het is een goede waakhond, zonder agressief te zijn.

De meeste Franse bulldogs houden er niet van om lang alleen te zijn. Ze zijn erg gericht op hun baasje, wat ervoor kan zorgen dat de hond in sommige situaties jaloers kan reageren.

De hond heeft wel een consequent baasje en een goede socialisatie cursus nodig, anders kan hij zijn eigen regeltjes in huis gaan bepalen.

Engelse bulldog – De Engelse bulldog is vriendelijk en vrolijk, maar kalmer en zachtaardiger dan de Franse bulldog. Hij is gek op het gezinsleven en spelen, maar ook van luieren. De hond is tolerant, geduldig en lief met kinderen.

De hond zal zijn gezin beschermen, maar is niet heel erg waaks. De Engelse bulldog kan wel wat eigenwijs en koppig zijn. De hond is erg gevoelig en reageert daarom goed op een positieve, zachtaardige manier van trainen.

Franse bulldog pup
Franse bulldog pup
Engelse bulldog pup
Engelse bulldog pup

Geschikt voor een gezin met kinderen?

Ja, beide rassen zijn over het algemeen geschikt voor een gezin met kinderen. Kijk wel goed of de hond in je gezin past, helemaal als je een hond adopteert die al wat ouder is.

De meeste Franse bulldogs kunnen goed met kinderen, maar zijn wel erg energiek en soms wat lomp. Dit kan voor sommige gezinnen (met kleine kindjes) wat teveel van het goede zijn. De Engelse bulldog is over het algemeen wat rustiger en erg geduldig en tolerant met kinderen.

Beweging: Franse vs. Engelse bulldog

Franse bulldog – De Franse bulldog vind het heerlijk om te apporteren of te wandelen. Ze houden van frisse lucht en hebben graag wat te kijken.

Engelse bulldog – De Engelse bulldog heeft geen geweldige conditie. Een lange wandeling is daarom niet zo geschikt voor hen. Een kleine wandeling of ander leuk spelletje is prima.

Beide honden hebben een korte, platte neus. Deze kan ervoor zorgen dat ze snel buiten adem zijn. Ook kunnen ze warmte niet goed kwijt. Speel daarom niet te lang met ze en pas op met warm weer, je wilt voorkomen dat de hond een hitte beroerte krijgt.

Engelse bulldog
Engelse bulldog

Levensverwachting en erfelijke ziektes

Franse bulldog – De Franse bulldog heeft volgens de rashondenwijzer een “zeer hoog risico” op erfelijke ziektes. Er zijn 28 aandoeningen officieel geregistreerd voor dit ras. De Franse bulldog heeft een verhoogd risico op benauwdheid, moeilijke geboorte, atopie (omgevingsallergie), Hemivertebra, tumoren en ontsteking van de huidplooien. (bron)

Engelse bulldog – Ook de Engelse bulldog heeft volgens de rashondenwijzer een “zeer hoog risico” op erfelijke ziektes. Voor dit ras staan 36 ziektes geregistreerd. De hond heeft een verhoogd risico op benauwdheid, moeilijke geboorte, elleboog dysplasie, spondylose (vergroeiing tussenwervels), hoornvlies ontsteking en heupdysplasie. (bron)