Duitse herder vs Mechelse herder

Wat zijn de verschillen tussen de Duitse herder en de Mechelse herder? Misschien denk je erover om een hond aan te schaffen en toe te voegen aan je familie. Welk van deze twee rassen past dan het beste bij jouw gezinsdynamiek? In dit artikel geven we de overeenkomsten en verschillen aan tussen de twee, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

In dit artikel bespreken we de volgende onderwerpen:

  • Populariteit
  • Grootte en gewicht
  • Uiterlijke kenmerken
  • Karaktereigenschappen
  • Training
  • Gezondheid en erfelijke aandoeningen

Populariteit: Duitse herder vs Mechelse herder

Duitse herder – De Duitse herder is één van de meest populaire rassen van Nederland. Er zijn zelfs meer Duitse herdershonden dan de populaire page pup, de golden retriever. De Duitse herder staat in Nederland op nummer twee als meest aangeschafte hondenras. Dit waarschijnlijk door de combinatie van gehoorzaamheid, intelligentie en een mooie verschijning.

duitse herder ras eigenschappen

Mechelse herder – De Mechelse herder staat op dit moment niet in de top 10, maar dit kan natuurlijk elk jaar veranderen.

mechelse herder karakter eigenschappen
Foto: Wim Harwig

Grootte en gewicht: Duitse herder vs Mechelse herder

Beide rassen zijn grote honden. Hieronder geven we in een tabel aan wat het gemiddelde gewicht en de gemiddelde schofthoogte is voor beide rassen, zowel voor een teefje als een reutje.

 

Schofthoogte reu

Gewicht reu

Schofthoogte teef

Gewicht teef

Duitse herder

60-70 cm

30-40 kg

55-63 cm

22-32 kg

Mechelse herder

60-66 cm

25-30 kg

56-62 cm

25-30 kg

Er zit dus niet zoveel verschil in beide rassen. De Mechelse herder is vaak wel iets lichter, omdat dit ras iets fijner gebouwd is dan de Duitse herder die iets robuuster is.

Uiterlijk kenmerken: Duitse herder vs Mechelse herder

Duitse herder – De Duitse herder is groot, krachtig en gespierd. De vacht is overwegend zwart en (licht)bruin of grijs. Er zijn ook helemaal zwarte Duitse herders. Veel Duitse herders hebben kort haar, maar er zijn ook Duitse herders met een langere vacht.

Een Duitse herder heeft een dubbele vacht. Dit houdt de hond lekker warm en de buitenvacht is waterafstotend. Twee keer per jaar verhaard de Duitse herder, meestal in de herfst en wintermaanden. De hond wekelijks kammen kan de loszittende haren verwijderen.

Mechelse herder – De Mechelse herder valt onder het ras “Belgische herder”. De Mechelse herder is groot en heeft een slank, gespierd postuur. De vacht is kort en rossig met zwarte accenten, zoals bijvoorbeeld de snuit. Andere soorten die onder het ras Belgische herder vallen zijn de groenendaeler, Laekense herder en de tervuerense herder.

De Mechelse herder heeft een dikke vacht die eens per week geborsteld moet worden. De Mechelse herder verhaard meer dan de Duitse herder, een belangrijk puntje als je de hond binnen wilt houden.

Karaktereigenschappen: Duitse herder vs Mechelse herder

Beide honden hebben temperament en energie. Het zijn slimme honden die intelligent, trouw en gehoorzaam zijn en graag hun baasje blij maken. Beide rassen zijn gefokt om een kudde schapen bij elkaar te houden en te bewaken.

Duitse herder – De Duitse herder is over het algemeen wel een iets rustiger gezinslid die het gezin trouw beschermt en vooral mentale uitdaging nodig heeft. De hond heeft niet de neiging weg te lopen, is zeer trouw aan zijn baas en de meeste Duitse herder zijn zeer geschikt met kinderen en andere huisdieren.

Een Duitse herder is evenwichtig, zelfverzekerd, zeer goedaardig en opmerkzaam.

Mechelse herder – De Mechelse herder is vaak wat meer een spring in het veld. Zeer enthousiast, maar ook sociaal en geniet van het drukke gezinsleven zowel binnen als buiten. De hond heeft veel temperament, uithoudingsvermogen en is zeer trouw aan zijn baas. Het is een waakzame en erg leergierige hond.

Duitse herder training

Training: Duitse herder vs Mechelse herder

Bij beide rassen is het belangrijk dat de hond goed getraind wordt. De honden hebben een sterk karakter en hebben een baasje nodig die de touwtjes strak in handen houdt. Ben je een beginner en wil je jouw eerste hond aanschaffen? Dan kun je beter kiezen voor een ander ras, zoals een labrador of een golden retriever.

Beide honden zijn leergierig en gehoorzaam en zijn dus goed te trainen. (mits je weet wat je doet). Ze kunnen goed getraind worden als politiehond, waakhond, sporthond of diensthond. Een Duitse herder kan ook goed opgeleid worden als geleidehond.

De Mechelse herder wordt door het Amerikaanse leger ook ingezet als explosieven hond.

De honden reageren niet goed op een dominante training. Ze reageren beter op rustige, duidelijke commando’s en positieve beloning.

Gezondheid en erfelijke aandoeningen

Beide honden hebben verhoogd risico op heup- en elleboog dysplasie. Dit betekent dat honden spontaan letsels ontwikkelen rond de elleboog of heup waardoor de hond al op jonge leeftijd mank kan gaan lopen. Je kunt een hond hier eventueel op testen voordat je hem aanschaft, al biedt dit geen garantie. Wees voorzichtig met jonge dieren die nog in de groei zijn. Speel niet te wild met hen en laat ze geen trappen lopen.

Duitse herder – Duitse herders kunnen op oudere leeftijd allergieën (zoals atopie) of nierfalen ontwikkelen en diabetes of spondylose (vergroeiing tussenwervels) krijgen. (bron)

Mechelse herder – De Mechelse herder is ook gevoelig voor diabetes en kan op latere leeftijd last krijgen van kanker gezwellen en spondylose. (bron)

De Duitse herder heeft over het algemeen meer kans op erfelijke ziektes dan de Mechelse herder en is ook gevoelig voor meer erfelijke ziektes dan de Mechelse herder. De rassenwijzer geeft bij de Mechelse herder aan dat dit ras een “hoog risico” heeft op erfelijke ziektes en er zijn bij dit ras 8 erfelijke aandoeningen bekend. Voor de Duitse herder wordt een “zeer hoog risico” op erfelijke ziektes gemeld, waarvan 67 aandoeningen geregistreerd staan bij dit ras.

Conclusie

Beide honden zijn trouw, leergierig en gehoorzaam. De Duitse herder is over het algemeen iets rustiger dan de Mechelse herder, die een echte spring in het veld is. Beide honden hebben een baas nodig die de touwtjes strak in handen heeft, deze rassen zijn dus minder geschikt als eerste hond.    

mechelse herder pup