Depressie bij honden

Is mijn hond depressief?

Zelfs een hond kan af en toe een dipje hebben, of zelfs depressief zijn. Is je vrolijke, energieke vriend ineens afwezig, stil en teruggetrokken? Deze symptomen kunnen wijzen op een depressie. In dit artikel noemen we de symptomen van een depressie bij honden en wat jij kunt doen om je hond weer gelukkig te maken.

hond depressief gelukkig

De symptomen van depressie bij honden

De symptomen van depressie bij honden zijn vrijwel gelijk aan de symptomen bij mensen volgens John Ciribassi, voormalig voorzitter bij American Veterinary Society of Animal Behavior. (Bron) De symptomen zijn als volgt:

  • Teruggetrokken

  • Inactief

  • Eet- en drink patroon verandert

  • Hond slaapt meer of minder

  • Ze worden niet meer enthousiast van de dingen die ze voorheen leuk vonden

  • Hond likt veel aan zijn poten

Alle bovengenoemde symptomen kunnen ook wijzen op een ziekte. Laat je hond dus voor de zekerheid checken bij de dierenarts om er zeker van te zijn dat er niet meer aan de hand is.

Oorzaak van depressie bij honden

Een grote verandering voor ons is ook een enorme verandering voor je hond. Denk aan verhuizen, een scheiding, overlijden van één van de baasjes of het krijgen van een baby. Al deze veranderingen hebben een enorme impact op het leven van een hond en kunnen ervoor zorgen dat je hond depressief wordt. Ook het overlijden van een ander huisdier kan veel indruk maken op je hond.

Honden zijn heel gevoelig voor de emoties van hun baasje. Het zou dus ook zomaar kunnen dat jouw hond op jou reageert, bijvoorbeeld wanneer jij het verlies van een dierbare of een scheiding verwerkt.

Of honden een depressie op dezelfde manier ervaren als mensen is dierenartsen niet duidelijk. Wel geven ze aan dat honden in verhouding met mensen een depressie sneller te boven komen. Het komt vrijwel niet voor dat een hond een langdurige depressie heeft. (Bron)

hond rouw verandering depressie

Hoe maak ik mijn hond weer gelukkig?

Zoals we hierboven al aangeven komt het nauwelijks voor dat honden lange tijd depressief zijn. Toch zijn er dingen die wij kunnen doen om de hond op te beuren. Zoals we hierboven al noemen is het wel belangrijk om zeker te weten of het om een depressie gaat en dat er niet meer aan de hand is, zoals een medische aandoening.

Ga lekker samen naar buiten

Zorg ervoor dat de hond veel frisse lucht, zonlicht en beweging krijgt. Net als bij mensen met een depressie kan beweging en zonlicht ons een oppepper geven en op termijn depressie klachten verlichten en verminderen.

Geef je hond wat extra liefde

Wees lief voor je hond en geef hem of haar wat extra knuffels. Doe leuke dingen met je hond. Heb je net een nieuwe baby? Zorg er dan voor dat je hond zich niet verwaarloost voelt maar betrek hem erbij.

Vriendjes

Contact met andere honden kan helpen. Bel je zus, vriend of vriendin die ook een hond heeft en laat de twee lekker socialiseren en spelen. Een andere hond of nieuwe vriend kan een enorme positieve impact hebben op je hond.

Er zijn gevallen waarbij niets tegen de depressie leek te helpen, zelfs medicatie niet, en waarbij het introduceren van een nieuwe hond in het gezin de oplossing was. Als je hond in de rouw is door het verlies van een andere hond, alleen achter blijft en niets lijkt hem op te beuren, dan kan dit dus de oplossing zijn. Kies een nieuwe hond dan wel zorgvuldig uit en kijk of het een goede match is met je hond.

hond kat vriendjes depressie

Heb geduld

Net als jij heeft je hond tijd nodig om te wennen aan grote veranderingen of om te rouwen. Gun je hond die tijd en heb geduld. Die vrolijk viervoeter die je kent komt meestal vanzelf weer naar boven.

Medicatie

In een heel enkel geval komt een hond niet over zijn depressie heen met een langdurige depressie tot gevolg. In dit geval kan een dierenarts eventueel medicatie voorschrijven. Dierenartsen geven aan dat wanneer een hond bij hen komt voor depressie, de situatie vaak al heel slecht is. Onderneem dus gelijk actie en neem je hond mee op een lange wandeling in de zon en buitenlucht!

Nu je weet wat de symptomen zijn van een depressie bij honden en weet wat je kunt doen om je hond op te beuren kun je ermee aan de slag. We hopen dat je lieve viervoeter snel weer de oude is!