Welk Speeltype is jouw hond?


honden spel winter

Verveling zorgt voor afstomping van de zinnen. Een hond lijdt wanneer hij geïsoleerd van anderen leeft en alleen de dagelijkse eentonigheid van eten, drinken, slapen en steeds hetzelfde rondje bij het uitgaan kent. 

Hij verliest dan zijn natuurlijke nieuwsgierigheid, zijn bereidheid te leren en zijn sociale vaardigheden. Op alles dat hij niet direct kan plaatsen reageert een dergelijke hond dan sngstig of agressief. 

Het is dus zeker beter om lekker met uw hond bezig te gaan, bijvoorbeeld naar het hondenveld. En het mooiste is dat hij jou het leukste vindt, leuker dan andere honden en dergelijke. Dat kun je krijgen door veel met je hond te spelen en om met aandacht voor je hond te wandelen. Door samen een team te vormen. 

Spelen versterkt de band tussen jou en je hond

Hoe vaker je met je hond speelt, hoe beter je elkaar leert kennen. Elke volgende keer kun je beter inschatten hoe zijn stemming is en wat hij jou met een blik, een duwtje of een ander gebaar wil zeggen.

Omgekeerd gebeurt hetzelfde. Jouw hond leert jouw lichaamstaal nog beter te lezen dan hij dat toch al kan. Jouw stemmingen peilen en te begrijpen wat je zegt. Ieder woord, beweren sommige hondenliefhebbers. al klopt dat niet helemaal, maar wat je bedoelt, begrijpt jouw Bello zeker wel. 

En door wederzijds begrip, wordt ook de band nog sterker. 

Welk speeltype is jouw hond?

De slimmerik

De slimemrik is charmant en speelt het liefst volgens zijn eigen regels. Hij/zij is weliswaar dniet de gehoorzaamste hond, maar wel een fantastische toneelspeler. Voorliefde is sleurspelletjes

De kampioen

Het strebertje. Sneller, hoger en verder. De kampioen is bijna overijverig bij ieder spel dat hij speelt. Hij heeft beweging nodig en moet bezig gehouden worden. De kampioen is slechts bang voor één ding: verveling!

Voorbeeld scholier/hond

Hij is blij wanneer hij zijn baas (leraar) tevreden kan stellen. daarom doet de voorbeeld hond er zijn best bij het aanleren van trucjes en kunstjes. 

De knuffelbeer

Stoeien met het baasje of apporteren! Heerlijk, maar vergeet niet om je hond uitvoering te knuffelen. De graag spelende knuffelbeer heeft veel heeft veel behoefte aan liefkozingen. 

De natuurliefhebber

Een buitenhond aat het liefste met je naar buiten. Bal en zoek spelletjes doen of een stevige wandeling in het bos maken. tussendoor speelt hij ook graag met actieve soortgenoten. 

De huishond

De huishond is graag in huis en haard. Lekker bankhangen en dergelijke. Beweging hoeft voor hij miet direct in sport over te gaan. Voor de huishond is de woning als speelplaats groot genoeg en wordt deze ook graag als toneel gebruikt. 

hond spelen winter

De spelletjes en ’t juiste speelgoed

Fantastisch speelgoed is de Kong. De Kong is gemaakt uit natuurlijk rubber en is niet alleen geschikt voor werp en apporteer spelletjes. Gevuld met voedsel wordt het een speeltje waarme hij zichzelf kan bezighouden. 

Met zelfgemaakt speelgoed bespaar je heel wat geld. Afgescheurde jeanspijpen of boodschappentassen zijn prima speelgoed voor sleur spelletjes. Een opgevulde oude kous kan worden gebruikt als een zwachte slingerbal. 

Sportieve honden houden bijvoorbeeld niet alleen van ringen van hard rubber om mee te werpen of te sleuren, maar ook van floss- / trek touwen, voetballen, frisbees en halters van hard rubber of hout. 

Spel: In het bekertje kijken

Dit begint met enkele bekers, bijvoorbeeld van hard plastic omgekeerd op de grond. Leg het lekkere voertje voor Bello’s ogen onder een beker en geef het commando “zoek”. Prijs hem de hemel in als hij de juiste beker met snoet of poten omstoot. Later mag hij bij het verstoppen niet meer toekijken en moet hij er zelf achterkomen onder welke beker het voertje ligt. 

Waslijn spel

Je hangt een waslijn laag in de kamer, bijvoorbeeld tussen 2 stoelen. Je hangt er washandjes en oude sokken aan. In één washand of oude sok vertop je een voertje. Geef je hond het commando “zoek” en kijk of de hond de juiste washand of sok vindt met het voertje erin. Dan beloon je hem de hemel in en geeft de hond het voertje. 

Wat ik zelf vaak doe met mijn Friese Stabij, een echte speurneus, is kleine voertjes door de hele woonkamer verstoppen. Over door de tuin strooien. Ze is dan mooi een tijd zoet met het zoeken en speuren. Een mooi spelletje dat haar goed uitput. 

Afwasbak spel

Als je hond een schrokker is met het eten, kun je een oude afwasteil vullen met een heleboel lege wc rolletjes. (even goed sparen) Wanneer je jouw hond gaat voeren gooi je de brokjes tussen de wc rolletjes. Geef eerst het commando “Wacht” en daarna geef je een commando dat hij/zij mag eten. Dan is je hond mooi een tijdje zoet met eten. 

Nikki

Mijn naam is Nikki en ik ben een zeer groot hondenliefhebber. Naast dat ik al meer dan 40 jaar zelf honden heb, heb ik ook vele cursussen gedaan en vele, vele boeken gelezen. Het is een onderwerp waar ik nooit over uitgesproken raak. Ik ben gek op heel veel verschillende hondenrassen, zo hebben wij zelf een Airdale Terriër gehad, een Gordon Setter, Mechelse Herder, Jack Russel, Maltezer, Friese Stabij en meerdere malen een Golden Retriever, want dat is en blijft mijn grote liefde.

Recent Posts