Berner sennen vs Sint Bernard

Ben je op zoek naar een lieve, viervoetige vriend voor je gezin en twijfel je tussen de Berner sennen en de Sint Bernard? Niet zo gek want beiden zijn prachtige, grote honden.

In dit artikel noemen we de overeenkomsten en verschillen tussen de twee rassen zodat je na het lezen van dit artikel een weloverwogen keuze kunt maken.

In dit artikel bespreken we de volgende onderwerpen:

  • Grootte en gewicht
  • Uiterlijke kenmerken
  • Verharen en verzorging
  • Karaktereigenschappen
  • Beweging
  • Levensverwachting en erfelijke ziektes
  • Kosten van een pup
  • Geschikt voor een gezin met kinderen?
berner sennen karakter gezindshond
Berner Sennen hond
Sint Bernard hond

Grootte en gewicht: Berner sennen vs. Sint Bernard

Hieronder geven we in een tabel aan wat het gemiddelde gewicht en de gemiddelde schofthoogte is voor beide rassen, zowel voor een teefje als een reutje.

 

Schofthoogte reu

Gewicht reu

Schofthoogte teef

Gewicht teef

Berner sennen

64-70 cm

40-44 kg

54-56 cm

40-44 kg

Sint Barnard

70-90 cm

80 kg

65-80 cm

65 kg

Beide honden zijn dus behoorlijk groot, maar de Sint Bernard is toch echt wel weer een slag groter als de Berner sennen. Goed om rekening mee te houden als je ze in huis wilt houden!

Uiterlijke kenmerken: Berner sennen vs Sint bernard

Berner sennen – De Berner sennenhond is een grote, gespierde hond die iets langer dan hoog is. De vacht heeft drie kleuren; een gitzwarte basiskleur, tan-kleurige markeringen op de wangen, boven de ogen, de poten en de borst. Witte markeringen zijn aanwezig op de voeten, het puntje van de staart, de borst en een bles op het hoofd. De staart is langharig en hangt naar beneden.

Sint Bernard – De Sint Bernard is een grote hond met een sterke, gespierde bouw. De vacht kan kortharig zijn of langharig. Het hoofd van de Sint Bernard is zwaar en licht geplooid. De bovenlippen steken iets uit. De kleur van de vacht is roodbruin met witte aftekeningen aan de borst, poten, neus, nek en staartpunt.

Verharen en verzorging: Berner sennen vs Sint bernard

Berner sennen – De Berner sennen heeft een dubbele vacht: een dikke onderlaag van isolerende wol en een bovenlaag met dekhaar. Het wordt aangeraden de vacht van de Berner sennen regelmatig te borstelen, om vervilting te voorkomen.

Wanneer de hond in de rui is, zo’n twee keer per jaar, kun je wat vaker borstelen om de losse haren te verwijderen.

Sint Bernard – De Sint Bernard kan een kortharige of langharige vacht hebben. Voor beide wordt aangeraden de vacht eens per week te kammen. Vooral bij de langharige Sint Bernard is het goed om op te letten dat er geen klitten ontstaan in de vacht.

Sint Bernard’s verharen zo’n twee keer per jaar. Dit geldt voor zowel de langharige als de kortharige variant.

Karaktereigenschappen: Berner sennen vs Sint bernard

Berner sennen – De Berner sennen is rustig, beheerst en zeer vriendelijk van aard. Een echte rustige knuffelbeer die gek is op zijn gezin en soms ietwat lomp is. Hij is aanhankelijk en lief met kinderen. Maar het is ook een zelfstandig ras dat zichzelf prima vermaakt en daardoor soms een beetje eigenwijs. Een baasje die consequente opvoeding en een goede socialisatie geeft is daarom wel van belang.

De Berner sennenhond is wel waaks en zal het terrein bewaken, maar nooit agressief worden. Dat zit niet in zijn karakter. De hond wordt ook wel ingezet als vee hoeder, waakhond of trekhond.

Sint Bernard – De Sint Bernard is rustig, vriendelijk en beheerst. Hij is speels en zeer lief en geduldig met kinderen. Het is een hond die een groot verantwoordelijkheidsgevoel heeft over het gezin en “zijn” gezin bewaakt. Hij voelt heel goed emoties van mensen aan.

De Sint Bernard heeft wel een strakke hand nodig en een consequente opvoeding, anders gaat hij zijn eigen regeltjes bepalen. De hond reageert goed op een vriendelijke, geduldige manier van opvoeden.

Beide honden zijn erg vriendelijk, beheerst en goed met kinderen. Het zijn beiden honden die genieten van het gezinsleven en echt betrokken moeten worden bij het gezin. Echte knuffelberen!

Beweging: Berner sennen vs Sint bernard

Qua beweging lijken beide rassen veel op elkaar. Ze hebben veel beweging en buitenlucht nodig. De honden houden van lange wandelingen, fietsen en zwemmen. Krijgen ze niet genoeg beweging, dan worden ze snel lui en neigen ze naar overgewicht. Dit overgewicht kan vervolgens weer zorgen voor gewrichtsproblemen.

Doe wel rustig aan met jonge honden, beide rassen hebben verhoogd risico op elleboog- en heupdysplasie. Speel dus rustig met pups en laat ze niet traplopen of spelen op een zeer gladde vloer.

De vacht van beide honden is erg dik, waardoor ze in de zomer snel oververhit kunnen raken. Zorg dat er altijd schaduw en water beschikbaar is voor ze en speel niet te lang met ze.

Levensverwachting en erfelijke ziektes

Berner sennen – De gemiddelde levensverwachting van een Berner sennen is 8-10 jaar.

De berner sennen heeft volgens de rashondenwijzer een “zeer hoog risico” op erfelijke ziektes. Bij dit ras zijn totaal 23 erfelijk aandoeningen bekend. De grootste zorg bij dit ras is elleboog- en heupdysplasie. Ook heeft het ras een verhoogd risico voor Degeneratieve myelopathie (aantasting ruggenmerg), verslechtering van het netvlies en een moeilijke geboorte (Dystocia). (bron)

Sint Bernard – Een Sint Bernard wordt gemiddeld 8-10 jaar oud.

De Sint Bernard heeft volgens de rashondenwijzer net als de Berner sennen een “zeer hoog risico” op erfelijke ziektes. Voor het ras zijn 19 erfelijke aandoeningen geregisteerd.

Door zijn grootte en gewicht heeft de Sint Bernard een zeer hoge kans op elleboog- en heupdysplasie. Ook botkanker is een verhoogd risico voor dit hondenras. (bron)

Hoeveel kost een berner sennen pup of sint bernard pup?

Een Berner sennen pup kan tussen de € 1000,- en € 2000,- kosten.

Een Sint Bernard pup (beperkt geregistreerd) kan tussen de € 700,- en € 1200,- kosten. Een pup met normale stamboom kost zo’n € 1200,- tot € 2000,- en een pup met premium stamboom zo’n € 2000,- tot € 4000,- (bron)

berner sennen pup karakter
Berner Sennen pup
sint bernard pups
Sint Bernard pups, Foto: Valerie Everett

Berner Sennen of Sint Bernard, welk ras is geschikt voor een gezin met kinderen?

Beide honden zijn grote knuffelberen en kindervrienden. Ze zijn geduldig, lief en rustig met kinderen. Ook zullen beide honden “hun gezin” goed beschermen. Ze willen betrokken worden in het gezinsleven en niet ergens buiten alleen in een hoekje gestopt worden.

Beide honden hebben wel een baasje nodig die de touwtjes strak in handen heeft en hen een consequente, duidelijke opvoeding geeft. Zo niet, dan worden de honden eigenwijs en gaan ze hun eigen regeltjes bepalen.

Qua karakter lijken de honden dus aardig veel op elkaar. Beide zijn zeer geschikt voor een gezin met kinderen. Maar bij alle honden geldt: laat je kind nooit alleen met een hond, hoe lief ze ook zijn.

Nu weet je de overeenkomsten en verschillen tussen een Berner sennen en een Sint Bernard en kun je de juiste keuze voor jouw gezin maken.