Sheepadoodle (schapendoodle)

sheepadoodle pup puppy hond schapendoodle

De sheepadoodle is in Nederland misschien nog niet zo populair als zijn halfbroer de labradoodle, maar in Amerika is het ras ontzettend populair. Niet zo gek, want het is een ontzettend leuk en lief ras. Denk je erover om een Sheepadoodle (schapendoodle) op te nemen in je gezin? Lees dit artikel en kom alles te weten over dit maatje!

Geschiedenis

De Sheepadoodle, in Nederland ook wel de Schapendoodle genoemd, heeft nog niet zoveel geschiedenis. Het is ‘designer hond’ die voortkomt uit een mix van de oud Engelse schaaphond (bobtail) en de poedel.

In 1960 werd het ras voor het eerst ontwikkeld als experiment, toen het Amerikaanse leger de hond in wilde zetten voor het leger. (bron) Pas tientallen jaren later, in 2007, maakte het ras pas echt zijn opmars als huisgenootje. Sinds 2015 lijkt het ras steeds populairder te worden.

Uiterlijke kenmerken

De honden lijken over het algemeen op een schaaphond met een kortere, krullende vacht. Grote ogen, lieve hangoren en een lange, harige staart.

Foto door Hallereese
schapendoedel pup

De meeste Sheepadoodles zijn dus grijs met wit, maar er zijn ook helemaal zwarte of helemaal grijze varianten. De vacht varieert van een rechtere ‘fleece’ vacht tot golvend en krullend.

Er zijn drie verschillende formaten Sheepadoodles: Standaard, kleine standaard en mini.

Standaard grootte:

Mannetje – tot 55 cm
Vrouwtje – tot 53 cm

De honden zijn pas 18-24 maanden volledig uitgegroeid.

Standaard gewicht:

Mannetje – 27 tot 34 kg
Vrouwtje – 20 tot 27 kg

Sommige Sheepadoodles zijn hypoallergeen. Dit verschilt per kruising en nestje, afhankelijk van de hoeveelheid ‘poedel’ die een hondje bevat. Ga er dus niet standaard vanuit dat een Sheepadoodle hypoallergeen is, maar doe je research en stel de vraag aan de fokker. Voor mensen die allergisch zijn voor huidschilfers is deze hond helaas nog steeds geen oplossing.

Karakter

Een Sheepadoodle is ontzettend lief en speels. Ze houden van het gezinsleven en houden van aandacht en knuffelen.

Het zijn energieke honden die van wandelen in de buitenlucht houden. Ze zijn ontzettend slim en makkelijk te trainen. De hond is daarom ook geschikt voor beginnende baasjes. Ga wel naar een socialisatie cursus en een goede puppy cursus met je hond, want ze kunnen erg ondeugend zijn. Een beetje consequentie is dus wel gewenst.

Het zijn ontzettend lieve en sociale honden. Een voordeel als je deze hond in je gezin wilt opnemen, maar totaal niet geschikt als waakhond of erf hond. Ze zijn trouwens ook niet graag alleen, maar worden graag overal bij betrokken.  

Verzorging

De schapendoodle verhaard nauwelijks tot niet, maar toch heeft de vacht aardig wat verzorging nodig. Borstel je hond regelmatig (zo’n 1 à 2 keer per week) om klitten en vuil ophoping te voorkomen. Knip ook de haren rondom de ogen regelmatig bij zodat je hondje goed zicht heeft.

De oren moeten regelmatig worden gecontroleerd en de nagels moeten worden bijgehouden.

Beweging & opvoeding

De Sheepadoodle is over het algemeen ontzettend energiek en heeft veel beweging en (mentale) uitdaging nodig. Hij houdt van lange wandelingen, spelen met kinderen of andere honden en van apporteren. Veel sheepadoodles houden ook ontzettend veel van water en zwemmen. Dus houdt standaard een kleedje in je kofferbak als je je auto wilt beschermen!

Krijgt hij te weinig beweging en uitdaging, dan gaat je hond zich vervelen. Dit kan weer leiden tot gedragsproblemen, zoals blaffen en dingen kapot maken. De sheepadoodle woont ontzettend graag op een boerderij of een huis met een fijne tuin. Hij is niet zo geschikt voor een appartement, tenzij er veel met hem gewandeld wordt.

Hoeveel beweging je hond nodig heeft verschilt per kruising en per hond. Gemiddeld genomen is een uur beweging per dag wel gewenst.

Het ras is aardig makkelijk te trainen omdat ze intelligent zijn, al zijn ze soms wel erg ondeugend. Ben je een beginnend baasje? Dan is de labradoodle misschien geschikter. Wil je toch een sheepadoodle? Volg dan een goede puppy cursus.

Een Sheepadoodle is wel een gevoelige hond. Hij kan dus niet zo goed tegen een harde stem en een hele boze baas. Train hem dus liever op een positieve manier, met geduld en een zachte hand.

Gezondheid

De sheepadoodle heeft een gemiddelde levensverwachting van 12-15 jaar.

De hond heeft een verhoogd risico op (bron: rashondenwijzer.nl):

  • Gasvorming (scheetjes)
  • Heup dysplasie
  • Ziekte van Addison
  • Gewrichtsproblemen
  • Huid aandoeningen

Een Sheepadoodle is geen ‘zuiver ras’ maar een kruising, deze staan erom bekend iets sterker en gezonder te zijn.

Om de kans op heupdysplasie te verkleinen is het verstandig voorzichtig te spelen, vooral met puppy’s. Liever geen spelletjes waarbij ze continu in de ankers moeten, of onverwachte bewegingen moeten maken. Laat je pup ook niet traplopen.

Een sheepadoodle kan neigen naar overgewicht, dus houdt zijn voeding in de gaten. Wordt hij te dik, dan is zijn conditie minder. Dit is een probleem, want het ras zit boordevol energie.

FAQ

Waar koop ik een sheepadoodle?

We krijgen meerdere vragen of wij nestjes met Sheepadoodles kennen. Het is een heel nieuw ras in Nederland en de vraag is momenteel vele malen hoger dan het aanbod. Het is dus heel lastig een nestje te vinden op het moment. Verre kennissen van ons hebben sinds 2018 een prachtige, witte Sheepadoodle en geven aan dat er destijds slechts één fokker in Nederland was (in het zuiden van het land) en zo’n 5 fokkers in Duitsland. Het ras is wel razendsnel in opkomst, dus wellicht zijn er ondertussen meer fokkers. Wij weten niet welke adressen het zijn en we kunnen je hier dus niet bij helpen, dus je moet echt even googlen. (dat hadden zij ook gedaan)

Om jullie toch zoveel mogelijk te kunnen helpen, hebben we een stappenplan geschreven voor het vinden van een goede fokker. We hopen dat jullie hiermee ook op weg geholpen zijn. 

Is een sheepadoodle geschikt voor een gezin met kinderen?

Ja, over het algemeen zijn ze heel lief met kinderen. Als ze worden opgevoed met kinderen is het helemaal makkelijk. Zo niet, dan is het verstandig je hond direct een goede socialisatie cursus te geven.

Kan een sheepadoodle met andere honden en katten?

De hond kan met andere honden en katten, maar het liefst van jongs af aan. Is dit niet het geval, dan kan een socialisatie cursus misschien helpen. Is je hond niet opgegroeid met katten, dan is het echt een gok hoe hij/zij gaat reageren.

Hoe vaak moet ik een sheepadoodle kammen?

Het liefst zo’n 1 à 2 keer per week.

Kan een sheepadoodle in een appartement?

De hond heeft veel ruimte en beweging nodig, dus een appartement is geen aanrader. Mocht je de hond toch in een appartement willen houden, zorg er dan voor dat hij genoeg beweging krijgt. Anders gaat hij misschien blaffen of dingen kapot bijten.

Is een sheepadoodle hypoallergeen?

Een sheepadoodle kan hypoallergeen zijn, maar dit is niet standaard het geval. Dit verschilt per nestje en ligt aan de kruising. Doe dus voor de tijd je research en informeer bij de fokker.

Als je allergisch bent voor huidschilfers is deze hond sowieso geen oplossing.

Kunnen Sheepadoodle goed alleen zijn?

De sheepadoodle vind het niet leuk om alleen te zijn. Hij is graag overal bij betrokken. Ben je dus veel weg? Dan is deze hond minder geschikt.

Hoeveel beweging heeft een Sheepadoodle nodig?

Dit ras heeft veel beweging nodig. Elke hond is verschillend door karakter of leeftijd, maar over het algemeen is minstens één uur beweging per dag wel gewenst.

Op welke leeftijd is een shapendoodle uitgegroeid?

Tussen de 18 en 24 maanden.

Blaffen sheepadoodles veel?

Over het algemeen is het geen ras dat veel blaft. Het ras is dus niet heel geschikt als waakhond. Let er wel op dat deze hond veel beweging nodig heeft, krijgt hij dat niet dan kan hij gaan blaffen uit verveling.

Nawoord

Een sheepadoodle is dus een mooie mix tussen een poedel en een Old English sheepdog (bobtail). Hij is ontzettend lief en een echte knuffelbeer. Geef hem wel genoeg beweging en neem hem lekker mee de buitenlucht in!