Friese stabij

friese stabij ras karakter pup
Foto door: Mjk23 via Wikimedia

Op zoek naar meer informatie over de leuke Friese stabij? Dan zit je hier op de juiste plek. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over dit vriendelijke en trouwe maatje! Van de geschiedenis en het karakter tot de verzorging, opvoeding en gezondheid. Lees snel verder!

Geschiedenis

De Friese stabij is een echte Hollander, afkomstig uit het Friese woudengebied. Het ras wordt voor het eerst gefokt aan het begin van de 19e eeuw. De Friese stabij is verwant aan de Drentsche patrijshond en de kleine Münsterländer.  

De hond is van origine gefokt voor de jacht, hoewel hij ook veel werd ingezet als waakhond op boerderijen. Vandaag de dag vind je de Friese stabij nog veel op de boerderij, maar ook als gezinshond. En voor dat laatste is deze lieve hond ook zeer geschikt.

Hoewel je de stabij in Nederland regelmatig tegenkomt, staat de “stabyhoun” in de top 10 van meest zeldzame hondenrassen ter wereld. De populatie van de honden is relatief klein, waardoor fokkers goed met elkaar samen moeten werken om inteelt te voorkomen.

Uiterlijke kenmerken

De Friese stabij heeft een mooi formaat. Hij heeft meestal een zwarte kop, grote bruinen ogen en een wit/grijs/zwart gevlekte, halflange vacht. De vacht is in de winter dikker dan in de zomer. Ze kunnen ook overwegend wit of zwart zijn en zelfs bruin komt voor. De hond heeft lange, hangende oren en een lange, harige staart. De hond staat wat laag op de poten.

Ze hebben een heel schattig en jeugdig hoofdje, waardoor ook oudere honden door vreemden vaak verward worden met een jonge hond.

Schofthoogte:

Teefje – 50 cm
Reutje – 53 cm

Gewicht:

Teefje – 20  kg
Reutje – 23-25 kg

Karakter

De Friese stabij is over het algemeen ontzettend lief, toegewijd, trouw, vredig, intelligent en nieuwsgierig. Ze hangen erg aan hun baas of gezin. In een gezin met meerdere mensen voelen ze zich veilig en floreren ze.

Ze kunnen erg waaks zijn en voor vreemden soms ietwat intens overkomen, maar ze zijn niet agressief en zullen niet tot actie overgaan. Het is puur voor de show. Als de stabij de vreemdeling eenmaal vertrouwd is alles weer koek en ei en is de hond ontzettend lief.

Een Friese stabij kan wel een eigen willetje en karakter hebben en soms wat nerveus zijn. De hond heeft daarom wel een consequent baasje nodig en een omgeving waarin hij of zij zich veilig voelt. Het ras is ook ontzettend nieuwsgierig. Elk plekje in de tuin moet ontdekt worden. Ook andere diertjes en insecten moeten achterna gejaagd worden. Soms kan deze eigenschap de hond in de problemen werken. Houd de Friese stabij dus in de gaten!

De hond is ontzettend lief en geduldig en daarom een hele geschikte hond voor een gezin met kinderen. Ze staan veel toe en zullen niet snel boos worden. Dit kan ook een nadeel zijn, een kind kan dan te ver gaan. De stabij houdt van leven in de brouwerij, gezelligheid en lekker rennen en spelen. Het perfecte maatje voor een gezin met kindjes.

friese stabij hond
Foto door: Mjk23 via Wikimedia

Beweging

De stabij heeft aardig veel energie en heeft daarom veel beweging en buitenlucht nodig. De hond doet het daarom goed op een boerderij of een huis met een (grote) tuin. Het formaat van de hond is ook geschikt voor een appartement, maar zorg er wel voor dat je genoeg met je hond naar buiten gaat. Een hond die te weinig beweging krijgt wordt vervelend. Denk aan blaffen, dingen stuk bijten en andere gedragsproblemen.

Een Friese stabij is intelligent en energiek. Hij is gek op wandelen, speur spelletjes, behendigheid en apporteren. Veel stabij honden zijn ook gek op water.

Ze zijn gek op het achterna jagen van katten, vogels en andere diertjes. Ook vinden ze het leuk om een zoekspelletje te doen. Verstop bijvoorbeeld eens wat koekjes in de tuin en laat je hond lekker speuren.

Opvoeding en training

De Friese stabij is intelligent en gehoorzaam en zal over het algemeen goed luisteren en goed te trainen zijn. Hij bepaald echter wel zelf of hij wil luisteren. De hond is soms wat eigenwijs, dus hij heeft een consequent baasje nodig.

De stabij reageert niet goed op een harde, boze aanpak. Dit werkt bij veel honden zelfs averechts. Probeer liever een vrolijke, positieve en interessante aanpak. Beloon de hond liever bij positief gedrag dan tegen hem te schreeuwen bij negatief gedrag.   

Een goede socialisatie en opvoedingscursus is wel verstandig bij deze hond.

Verzorging

De stabij is makkelijk te verzorgen. Je hoeft hem niet te wassen en de vacht vergt niet veel verzorging.

Hij verhaard over het algemeen wel veel en twee keer per jaar is hij/zij in de rui. Door de hond om de week te borstelen verminder je het verharen in huis wat.

Houdt verder de nagels en oortjes in de gaten en maak de oren schoon indien nodig.

Gezondheid

De levensverwachting van de Friese stabij is ongeveer 12 tot 14 jaar.

De stabij heeft een verhoogd risico op de volgende erfelijke ziektes (bron):

  • Elleboog dysplasie
  • Heup dysplasie
  • Von Willebrands ziekte
  • Progressieve retina atrofie (verslechtering netvlies)

Om de kans op elleboog- en heupdysplasie te verminderen is het belangrijk voorzichtig aan te doen met jonge pups. Doe geen wilde spelletjes met ze waarbij ze drukke, onverwachte bewegingen moeten maken. Een pup mag ook geen trap lopen.

FAQ

Is een Friese stabij geschikt voor een gezin met kinderen?

Ja, de Friese stabij is over het algemeen zeer geschikt voor een gezin met kinderen. Ze zijn lief, geduldig en houden van spelen en mensen om zich heen.

De stabij vind het alleen soms moeilijk zijn grenzen aan te geven. Houdt je kinderen dus wel een beetje in de gaten met de hond.

Kan een stabij met andere honden?

De stabij kan meestal wel goed met andere honden, zeker als ze opgroeien met deze honden. Een goede socialisatie cursus is echter altijd een goed idee.

Kan een stabij met katten?

Een stabij is van origine een jachthond die het leuk vind om andere dieren op te jagen. Dus ook katten. Misschien gaat het goed als ze met elkaar opgegroeid zijn, maar dit is geen garantie.

Kan een stabij in een appartement?

De Friese stabij heeft een mooi formaat en kan qua afmeting daarom zeker in een appartement. De hond is wel wat waaks en kan wel veel blaffen. Ook heeft de stabij veel beweging nodig, anders kan hij gedragsproblemen gaan vertonen. Zorg er dus wel voor dat je voldoende met de hond speelt en wandelt.

Is een Friese stabij geschikt als erfhond of waakhond?

Ja, de hond is erg waaks en doet het goed op het erf. Hij is echter niet agressief en zal dus wel aanslaan, maar verder is het aan de baas om daar wat mee te doen. De hond is echter wel graag onder de mensen en hangt erg aan zijn baas. Neem hem dus gezellig mee op de trekker!

Hoeveel kost een Friese stabij pup?

Een pup met stamboom kost maximaal € 900,- Het is verstandig een Friese stabij met stamboom te kopen. Omdat het aantal stabij honden relatief schaars zijn, moeten fokkers nauw met elkaar samenwerken om inteelt te voorkomen. Met een pup zonder stamboom is dit dus een gok. Een pup zonder stamboom is waarschijnlijk wel de helft goedkoper.

Let op, de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Momenteel is de vraag veel hoger dan het aanbod. Houd er dus rekening mee dat de prijzen af kunnen wijken.

Waar koop je een pup?

Wij krijgen ontzettend veel vragen van mensen over nestjes en fokkers. Wij kunnen helaas geen adressen geven. Om jullie toch zoveel mogelijk op weg te kunnen helpen, hebben we een Stappenplan voor het vinden van een goede hondenfokker geschreven. 

Hoe groot wordt een stabij?

Een teefje wordt zo’n 50 cm hoog en een reutje heel iets groter, zo’n 53 cm.  

Nawoord

Een Friese stabij is een ontzettend lieve, trouwe, vredige en geduldige hond. Ietwat eigenwijs en nieuwsgierig en soms wat zenuwachtig. De hond is zeer geschikt voor op de boerderij, of in een gezin met kinderen. Hij is zeer lief en geduldig met kinderen. Als je een consequent baasje bent met een positieve, zachtaardige training en voldoende tijd om te wandelen en te spelen dan is dit een ontzettend geschikte, trouwe hond.