Cavoodle (cavapoo)


cavapoo cavoodle hond pup

Ben je op zoek naar meer informatie over de lieve en schattige cavoodle hond? Dan zit je bij Honden Wereld op de juiste plek! Wij vertellen je alles wat je moet weten over dit ras, van de geschiedenis tot het karakter, opvoeding en gezondheid. Lees snel mee!

Geschiedenis

De cavoodle, ook wel cavapoo genoemd, is een nieuw en opkomend hondenras. Het dateert uit de jaren 90 en werd voor het eerst gefokt in Australië. De cavoodle is een kruising tussen de toy of mini poedel en de Cavalier King Charles Spaniël. Het is dus een klein hondje.

Hoewel het een relatief nieuw (designer) ras is, is de cavoodle ondertussen één van de meest populaire hondenrassen van Australië. Niet zo gek, want dit ras is echt ontwikkelt als lief en trouw huismaatje voor allerlei soorten mensen, van ouderen tot gezinnen met kinderen.

De hond heeft dus nog niet zoveel geschiedenis. Als we er echt dieper in willen duiken, zullen we moeten kijken naar de geschiedenis van zijn voorouders, de poedel en de Cavalier King Charles Spaniël.

Uiterlijke kenmerken

De cavoodle ziet er vooral ontzettend schattig uit. Het is een klein hondje dat beschikbaar is in twee verschillende groottes:

  • Toy formaat – 28 tot 35 cm
  • Mini formaat – 33 tot 45 cm

De hond weegt zo’n 5 tot 10 kg. De kleuren van de vacht variëren erg: zwart, wit, bruin, goud, roodbruin, maar ook tricolor komt voor.

De vacht kan variëren van sterk krullend tot licht golvend. Dit hangt af van de kruising. Een hond die meer “poedel” in zich heeft zal bijvoorbeeld een meer krullende vacht hebben.

Het hondje heeft een beetje een stomp snoetje en harige, hangende oortjes. Het staartje is lang en loopt in een lichte krul.

Afhankelijk van de kruising kan een cavoodle hypoallergeen zijn. Dit is dus vaak zo, maar niet per sé standaard. Laat je dus goed informeren bij de fokker. Ook is het goed om te weten dat mensen die allergisch zijn voor huidschilfers ook voor de cavoodle allergisch zijn.

Karakter

Het karakter van de cavapoo is ontzettend lief en zachtaardig. Ze zijn gek op hun baasje en een beetje afhankelijk. De hondjes zijn erg lief en geduldig met kinderen.

De cavoodle is intelligent en speels. Ze reageren goed op een vriendelijke en positieve training. Wees niet te streng of boos, daar is het hondje erg gevoelig voor.

Het is geen hondje om hele dagen alleen thuis te laten. Hij is zeer gehecht aan zijn gezin en baasje en is erg sociaal en afhankelijk. De ene cavoodle kan beter alleen thuis zijn dan de ander. Natuurlijk is dit wel te trainen.

Door zijn makkelijke karakter is de hond geschikt voor vrijwel alle baasjes, ook voor beginnende baasjes.

Beweging

De cavapoo heeft vergeleken bij andere hondenrassen niet super veel beweging nodig. Daarom zijn ze ook heel geschikt voor oudere mensen die bijvoorbeeld minder goed te been zijn.

Ze vinden het wel leuk om te spelen. Dus neem elke dag even de tijd om met je hondje te spelen. Met een touw of een balletje, probeer gerust verschillende dingen om te kijken wat jouw hondje het meest aanspreekt. 

Training en opvoeding

De cavoodle is intelligent, geduldig en makkelijk te trainen. De hond is daarom geschikt voor vrijwel elk baasje. Een beginnend baasje, een ouder baasje of meerdere baasjes.

De hondjes reageren op een vriendelijke, positieve training. Ze reageren minder goed op een harde of boze stem. Beloon ze dus liever als ze iets goed doen, dan dat je ze hard straft voor slecht gedrag.

De cavoodle is loyaal en trouw. Ze zijn niet per sé heel geschikt voor hondensporten of lange wandelingen, maar natuurlijk verschilt dit ook per hond en per nestje.

Verzorging

De vacht van de cavapoo varieert van sterk krullend tot golvend. De cavapoo’s die meer naar de Cavalier kant neigen kunnen wat meer verharen.

De verzorging van de vacht varieert dus ook per fokker/kruising. Over het algemeen wordt aangeraden de vacht regelmatig door te borstelen om vuil, klitten en vervilting te voorkomen en verwijderen. Het is ook verstandig je hondje een paar keer per jaar bij de trimmer langs te brengen.

Knip ook regelmatig het snoetje en de oogjes bij zodat hij geen oogproblemen krijgt. Controleer ook de nageltjes en oortjes.

Gezondheid

De levensverwachting van de cavoodle is zo’n 10-14 jaar.

Omdat het ras zo nieuw is, zijn erfelijke ziektes van deze hond nog niet officieel geregistreerd. We kunnen wel kijken naar de erfelijke ziektes van zijn voorouders, de cavalier en de poedel. Een kruising is vaak wel iets sterker qua gezondheid.

Erfelijke ziektes van de cavalier (bron):

  • Chiari malformatie/syringomyelie (holtevorming in het ruggenmerg, te klein achterhoofdsgat)
  • Degeneratieve myelopathie (aantasting ruggenmerg)
  • Brachycefaal obstructief syndroom (benauwd door stompe schedel)
  • Middenoorontsteking
  • Atopie (omgevingsallergie)
  • Doofheid
  • Hernia nuclei pulposi (uitpuiling tussenwervelschijf)
  • Myxomateuze mitralisklepinsufficiëntie (lekkage van de linkerhartklep)
  • Distichiasis (haren op de ooglidrand)
  • Ichthyosis (visschubbenziekte)

Erfelijke ziektes van de poedel:

  • Staar
  • Immuungemedieerde hemolytische anemie (afbraak rode bloedcellen door afweersysteem)
  • Otitis externa (ontsteking uitwendige gehoorgang)
  • Progressieve retina atrofie (PRA) (voortschrijdende verslechtering netvlies)

Zoals je ziet heeft de Cavalier King Charles Spaniël aardig wat erfelijke ziektes. Het risico op een erfelijke ziekte wordt door de rashondenwijzer dan ook gekenmerkt als ‘zeer hoog’. Misschien schrik je hiervan, kijk dan eens naar rassen als de labradoodle of de cockapoo. Het is wel goed om te weten dat kruisingen vaak een stuk sterker zijn. 

FAQ

Is een cavapoo geschikt voor een gezin met kinderen?

Ja, de honden zijn heel lief en geduldig met kinderen.

Kan een cavoodle met andere huisdieren?

Vaak wel, helemaal als ze met andere dieren zijn opgegroeid. Ze zijn echter wel meer gericht op mensen dan andere dieren.

Kan een cavoodle in een appartement?

Ja, hier zijn ze zeer geschikt voor. Ze zijn klein en hebben vergeleken bij andere rassen niet super veel beweging nodig.

Kan de cavoodle goed alleen zijn?

Dit verschilt per hondje. Cavoodles zijn over het algemeen heel erg gehecht aan hun baasje en gezin. Ze vinden het enorm gezellig om mensen om hun heen te hebben. Sommige cavoodles kunnen ook goed alleen zijn, maar anderen hebben snel last van verlatingsangst. Natuurlijk kun je dit trainen. Maar zoek je een hond die goed veel en/of lang alleen kan zijn? Dan is dit misschien niet het meest geschikte ras voor jou.

Hoe groot wordt een cavoodle?

Er zijn twee verschillende formaten: Toy en mini. De toy cavoodle wordt 28 tot 35 cm hoog en de mini cavoodle wordt 33-45 cm hoog.

Waarom is een cavoodle pup zo lastig te krijgen?

In Nederland zijn nog niet zo heel veel cavoodle fokkers. Ze zitten dus al snel helemaal vol met reserveringen van mensen die heel graag een pup willen. Vooral nu de doodles zo enorm hard stijgen in populariteit.

Wij krijgen ontzettend veel vragen over nestjes en fokkers. Helaas kunnen we jullie geen adressen geven. Om jullie toch zoveel mogelijk te kunnen helpen, hebben we een stappenplan geschreven voor het vinden van een goede fokker. We hopen dat jullie hiermee ook op weg geholpen zijn. 

Geen cavoodles nestjes beschikbaar op het moment? Kijk eens naar de sheepadoodle, goldendoodle of de australian labradoodle.

Recent Posts