Bernedoodle

bernedoodle pup hond karakter

De Bernedoodle heeft volgens de liefhebbers het beste van twee rassen. Het ras, dat in het buitenland ook wel Bernese Mountain Poo genoemd wordt, is lief, slim en zachtaardig. Denk je erover om zo’n lieverd aan te schaffen en wil je je graag in dit ras verdiepen? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de Bernedoodle.

Geschiedenis

De Bernedoodle stamt uit 2003 en heeft dus nog niet veel geschiedenis. De hond is een ‘designermix’ tussen een Berner Sennen hond en een poedel. Het ras is gefokt als het perfecte maatje voor een gezin.

De oorsprong van de Berner Sennenhond ligt in Zwitserland, waar hij gefokt werd om herders te helpen met het hoeden van schapen. In de winter werd hij ook ingezet om mensen te bevrijden uit de sneeuw.

De oorsprong van de poedel ligt in Frankrijk en stamt terug tot (minstens) het begin van de zestiende eeuw. De hond werd in die tijd ingezet als jachthond. Dit was ook de reden waarom bepaalde delen van de vacht van de poedel weggeschoren werd. Het haar op het hoofd en de staart werd behouden, zodat de hond makkelijk te spotten was als hij het water in dook om geschoten wild op te halen.

Uiterlijke kenmerken

De Bernedoodle komt in verschillende groottes:

  • Toy
  • Miniatuur
  • Standaard (kan weer verdeeld worden in kleine standaard, standaard en grote standaard)

Dit komt omdat de hond gekruist wordt met verschillende formaten poedels. Het toy formaat is bijvoorbeeld heel geschikt om in een appartement te houden.

Foto: Ali19288 via Wikimedia)
Foto: Jsinghmpls via Wikimedia)

Grootte:

  • Toy – 30-43 cm (5-11 kg)
  • Miniatuur – 45-56 cm (11-22 kg)
  • Standaard – 58-74 cm (31-40 kg)

De grootte van de standaard kan in praktijk iets hoger of lager zijn, omdat deze ook weer te verdelen is in de kleine standaard, standaard en grote standaard.

Ook de vacht van het ras kan per fokker en nest verschillen, dit is afhankelijk van de kruizing. Zo zijn er verschillende kleuren vacht en zijn er Bernedoodles met een rechte vacht, golvende vacht of sterk krullende vacht.

Een Bernedoodle kan hypoallergeen zijn. Dit is echter wel afhankelijk van de kruising. Een kruising die meer neigt naar Berner Sennen kan wat meer verharen. Een kruising die meer neigt naar de poedel is hoogstwaarschijnlijk hypoallergeen.

Doe dus research naar de juiste fokker en stel je fokker ook vragen hierover. Een Bernedoodle is alleen hypoallergeen voor mensen die allergisch zijn voor hondenhaar. Mensen die allergisch zijn voor huidschilfers zullen nog steeds last houden.

De Bernedoodle kan qua kleur variëren van helemaal zwart, zwart-wit tot zwart, bruin en wit. De meest populaire kleur is de ‘black en tan’ kleur, die het meest overeen komt met de Berner Sennenhond.

De oortjes van de hond hangen naar beneden en de staart is lang en harig.

Karakter

De Bernedoodle is vriendelijke, gevoelige en intelligente hond. De hond is graag onderdeel van een gezin en is daardoor een zeer geschikte familie hond.

Een Bernedoodle is super intelligent, makkelijk te trainen en heeft veel energie. Zorg ervoor dat je hond genoeg beweging krijgt, maar ook voldoende intellectuele uitdaging. Het energie niveau van de hond kan wel per nestje en per hondje variëren.

Het is een lieve hond die minder geschikt is als erf hond of waakhond. De Bernedoodle is niet graag alleen en is daarnaast veel te vriendelijk voor vreemden om een goede waakhond te zijn.

Verzorging

De Bernedoodle heeft wel regelmatig een kam beurt nodig om klitten te voorkomen. Controleer ook regelmatig de oortjes en oogjes van je hond.

De hond verhaard niet veel, vooral de variant met een golvende of krullende vacht. Omdat deze kruising meer neigt naar de poedel kant zijn deze nestjes vaak hypoallergeen. Dit is niet standaard het geval, dus doe je research en stel de fokker vragen.

Beweging & opvoeding

Een Bernedoodle heeft behoorlijk wat energie. Hij heeft dagelijks voldoende beweging nodig, anders kan hij zich gaan vervelen en gedragsproblemen gaan vertonen zoals blaffen of dingen kapot bijten. Ook heeft de hond intellectuele uitdaging nodig.

Dingen die hij leuk vindt zijn lange wandelingen in de buitenlucht, zwemmen, behendigheid en zoek spelletjes. Hij houdt er ook ontzettend van om met kinderen of andere honden te spelen.

In principe is dit ras heel geschikt voor een beginnend baasje die op zoek is naar zijn eerste hond. Het ras is wel gevoelig en reageert daarom beter op een zachtaardige training. Hij kan snel bang worden van een boze baas. Daarom reageert de hond beter op beloning bij positief gedrag dan boos geschreeuw.

Een consequent baasje is ook wel fijn bij dit ras, omdat hij soms een beetje eigenwijs kan zijn. Ben je een beginnend baasje? Dan is het verstandig een goede socialisatie training en puppy cursus te volgen.

Bernedoodles zijn gek op hun gezin en zijn niet graag alleen. De hond is daarom minder geschikt als erfhond, of voor een baasje dat veel weg is.

In het onderstaande filmpje zie je Cooper, een Bernerdoodle die getraind wordt door trainingsorganisatie.

Gezondheid

De levensverwachting van de Bernedoodle is nog niet officieel geregistreerd, omdat het een relatief nieuw ras is. Voor een standaard formaat kun je rekening houden met 12-15 jaar. Een mini of toy formaat wordt zo’n 17-18 jaar.

Ook de erfelijke ziektes van dit ras zijn nog niet officieel geregistreerd. Wel kunnen we kijken naar de voorouders, de Berner Sennen hond en de poedel. Al staan kruisingen erom bekend vaak iets sterker en gezonder te zijn.

Berner Sennen honden en poedels hebben een vergrote kans op (Bron: Rashondenwijzer.nl):

  • Elleboog dysplasie
  • Heup dysplasie
  • Aantasting ruggenmerg
  • Dystocia (moeilijke geboorte)
  • Voortschrijnende verslechtering netvlies
  • Staar
  • Oorontsteking
  • Immuungemedieerde hemolytische anemie (afbraak rode bloedcellen door afweersysteem)

Zowel de poedel als de berner sennen hebben verhoogde kans op heup- en elleboog dysplasie. Wees daarom vooral met puppy’s erg voorzichtig met spelen en laat je pup niet traplopen. Je kunt eventueel je dierenarts om meer tips en advies vragen.

Bernedoodle FAQ

Is een bernedoodle geschikt voor een gezin met kinderen?

Ja, een bernedoodle is een geschikte gezinshond. Hij is vriendelijk en tolerant. De hond is wel erg gevoelig en snel onder de indruk, houdt je kinderen dus in de gaten en voorkom dat ze de hond erg pesten.

Kan een bernedoodle met andere honden?

Ja, de hond is over het algemeen makkelijk in de omgang met andere honden en is erg speels. Het is dan wel belangrijk dat de hond goed gesocialiseerd is.

Kan een Bernedoodle met katten?

In principe wel, maar zorg ervoor dat de hond goed gesocialiseerd is. Het helpt enorm als de hond opgroeit met katten.

Hoeveel kost een Bernedoodle pup?

Dit verschilt sterk per nest. Een doodle met stamboom kan zo tegen de € 2500,- kosten. Een pup zonder stamboom is vele malen goedkoper. Maar met een pup zonder stamboom loop je een bepaald risico. Doe je research, ga kijken bij het nestje en stel de fokker veel vragen.

Let op, de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Momenteel is de vraag veel hoger dan het aanbod. Houd dus rekening met hogere prijzen. 

Waar vind ik Bernedoodle fokkers?

Wij krijgen ontzettend veel vragen van mensen over nestjes en fokkers. Wij kunnen helaas geen adressen geven. Om jullie toch zoveel mogelijk op weg te kunnen helpen, hebben we een Stappenplan voor het vinden van een goede hondenfokker geschreven. 

Nawoord

Een Bernedoodle wordt door hun baasjes dus vaak het beste van beide werelden genoemd. Ze zijn lief, aanhankelijk en ontzettend slim. Daarnaast zijn veel Bernedoodles ook nog eens hypoallergeen. Een leuke hond voor een gezin met kinderen of een beginnend baasje. Maar ook voor de gevorderde baasjes die een lief maatje zoeken. De hond heeft wel veel energie en heeft veel beweging nodig. Ook kan hij niet goed alleen zijn, hij is graag onderdeel van het gezin.